ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:215/518)

Tarta z kremem orzechowym i żurawiną 160

mąki orkiszowej 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki zimnej wody 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu  Wierzch: 4 łyżki kremu orzechowego 3-4 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się lepić to oprószamy mąką. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy(...)ciasto i rozwałkujemy. Przekładamy do natłuszczonej formie. Widelcem nakłuwamy spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Po ostudzeniu nakładamy krem orzechowy i żurawinę, odstawiamy na kilka godzin na zastygnięcia. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Eklery z kremem orzechowym 279

budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 125 g masła 4 żółtka 1 łyżka miodu(...)szklanka orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 30 g masła 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką

Oryginalny smak
Ciasteczka orzeszki 124

odkąd sama mam dzieci w wieku szkolnym;) Pamiętam także, że rodzice organizowali nam (i sobie) poczęstunek - kanapki z wędliną, jajkiem, żółtym serem, ogórkiem i papryką, najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Nasze mamy przygotowywały popisowe ciasta i wymieniały się przepisami. Zawsze następnego dnia dzieciaki na karteczkach przynosiły spisane przepisy o które prosiły mamy kolegów, czy koleżanek. To miało niesamowity urok, łączyło rodziców(...)mojemu wyobrażeniu okazał się przepis z bloga Madame Edith . Zmodyfikowałam go nieco po swojemu. Moje orzeszki wyszły kruche, ale nie rozpadające się, intensywnie orzechowe i z tendencją do szybkiego znikania!  Składniki na ok. 50 sztuk Ciasto: 250 g mąki pszennej uniwersalnej 50 g skrobii ziemniaczanej 150 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczka orzeszki 132

odkąd sama mam dzieci w wieku szkolnym;) Pamiętam także, że rodzice organizowali nam (i sobie) poczęstunek - kanapki z wędliną, jajkiem, żółtym serem, ogórkiem i papryką, najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Nasze mamy przygotowywały popisowe ciasta i wymieniały się przepisami. Zawsze następnego dnia dzieciaki na karteczkach przynosiły spisane przepisy o które prosiły mamy kolegów, czy koleżanek. To miało niesamowity urok, łączyło rodziców(...)mojemu wyobrażeniu okazał się przepis z bloga Madame Edith . Zmodyfikowałam go nieco po swojemu. Moje orzeszki wyszły kruche, ale nie rozpadające się, intensywnie orzechowe i z tendencją do szybkiego znikania!  Składniki na ok. 50 sztuk Ciasto: 250 g mąki pszennej uniwersalnej 50 g skrobii ziemniaczanej 150 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem 259

Boże Narodzenie czy Walentynki (w końcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek.  Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy jogurt. Jeżeli jest za mokre - podsypujemy większą ilością mąki.  Powinno być gładkie. Wyrabiamy(...)najkrócej jak się da bo ciasto kruche nie przepada za ciepłem rąk.  DO ROBOTY :) P.S u KOKOS'a macie 10% zniżki na hasło: czarnagodzina10 w tym na krem owocowy z którego korzystałam w tym przepisie jak i na masła orzechowe czy dżemy. Składniki na 30 sztuk:  370 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)  100 g masła

Czarnawisienka
Miodownik z sernikiem 121

Sposób przygotowania: Najlepiej do tego ciasta mieć trzy jednakowe foremki, ułatwi to przygotowanie. Formę wyłożyć pergaminem.   Ciasto miodowe: Mąkę pszenną wymieszać z sodą, brązowym cukrem , wbijamy jajka, dodajemy miód oraz pokrojone na kawałki masło i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na swe równe części i wylepiamy spody dwóch jednakowych blaszek. Pierwsze ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika(...)minut (do zrumienienia), wyjmujemy z piekarnika i studzimy Warstwa orzechowa: Orzechy włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki . W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem, do płynnej masy wsypujemy orzechy i mieszając gotujemy około 5-7 minut na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Gorące wylewamy na drugie miodowe ciasto i wkładamy d nagrzanego piekarnika i pieczemy tyle samo co ciasto pierwsze

Wanilia i Kardamon
Chleb twarogowy - keto 83

zaskakujący, ale to pozytywne zaskoczenie. Wyczuwalny twaróg, nie dominuje w smaku. Wyważona miękkość i wilgotność. Polecam jako pyszny podkład do masła, masła orzechowego,  twarogów, serów wszelkiego rodzaju. Solo - w moim odczuciu smakuje jak dobry, niesłodki kawałek ciasta. W przygotowaniu banalny i trwały, w lodówce  w niezmienionej formie przetrwa tydzień. Składniki: w temperaturze pokojowej 100 gram tłustego twarogu

Kronika Piekarnika
Jabłkowy duet 197

stołach. Składniki na ciasto: Mąka tortowa 60 dag Margaryna 1 szt. Cukier puder 1 szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki pełne Cukier waniliowy 1 szt. Jajko 1 szt. Żółtka jajka 3 szt. Kwaśna śmietana 4 łyżki ocet 1 łyżka Smalec 1 łyżka Składniki na masę jabłkową: Jabłka 2 kg Galaretka cytrynowa 3 szt. Składniki na polewę orzechową: Orzechy włoskie posiekane(...)podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe  placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie polewy orzechowej: Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić na placku, odstawić na dobę

Tradycyjna Kuchnia
Filadelfia z wiśniami bez pieczenia 161

żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe  ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki (ok23x33 cm),dociskamy mocno dłonią i schładzamy w lodówce(...)jeszcze kilka sekund miksujemy,żeby się zmieszało,wylewamy gotową masę na herbatniki ,wygładzamy i schładzamy w lodówce,na koniec jak już galaretka zacznie tężeć wykładamy na wierzch naszego ciasta wiśnie i zalewamy je tężejącą  galaretką,schładzamy w lodówce. Smacznego

Swojskie jedzonko
Filadelfia z wiśniami bez pieczenia 213

żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe  ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki (ok23x33 cm),dociskamy mocno dłonią i schładzamy w lodówce(...)jeszcze kilka sekund miksujemy,żeby się zmieszało,wylewamy gotową masę na herbatniki ,wygładzamy i schładzamy w lodówce,na koniec jak już galaretka zacznie tężeć wykładamy na wierzch naszego ciasta wiśnie i zalewamy je tężejącą  galaretką,schładzamy w lodówce. Smacznego

Swojskie jedzonko
GRYCZANE PLACUSZKI Z JABŁKIEM 237

składniki łączymy z suchymi. Jabłka myjemy i obieramy. Następnie usuwamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Gotowe jabłka wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Mleko podgrzewamy(może być mikrofala) gdy jest gorące dodajemy masło orzechowe i mieszam. Powinna wyjść gęsta konsystencja. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu smażymy placuszki. Gdy zarumienią się przekładamy na ręcznik

Prosto i Smacznie z Anetą
Bezglutenowe gofry czekoladowe z masłem orzechowym i porzeczkami 166

były pyszne, dodatek masła orzechowego i świeżych porzeczek wspaniale do nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami na pewno również będą smakowały doskonale.  Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche(...)kakao i jeszcze chwilę miksować. Gofrownicę dobrze nagrzać i dokładnie posmarować olejem kokosowym. Nakładać porcję ciasta i pie c kilka minut - ja piekłam dość długo, bo przez około 10 minut, ale długość pieczenia zależy od tego jaką mamy go frownicę. Wyjąć posmarować masłem orzechowym, a na wierzch położyć ulubione owoce

Healthy food explorer
Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem 153

minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut do godziny. Podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt, który smarujemy cienką warstwą domowej roboty masła orzechowego o smaku trzech rodzajów orzechów. Blat rolujemy na jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części i układamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce

SMYKWKUCHNI
Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 162

coś słodkiego do popołudniowej kawy? To proponuję szybciutko zrobić aromatyczne, wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :) Składniki

Simply Food