Kruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki(...)stopniach przez około 10 minut. Kwiatki wystudzić w foremce. Krem: 2 duże łyżki masła orzechowego 120 g serka naturalnego 1 łyżka cukru pudru Składniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań. Krem wycisnąć do wystudzonych kwiatków. Pomysł i przepis na ciasto: inspiredbycharm
Trzeci talerzdeser! Ciasto dobrze jest nasączyć wcześniej mocną kawą - będzie bardziej wilgotne i lepiej skomponuje się z pozostałymi warstwami. Uwierzcie, że jogurt grecki i kwaskowate owoce to połączenie idealne! Składniki: brownie 90 g gorzkiej czekolady (min. 74%) 2 jajka klasy M 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka masła orzechowego kilka(...)Dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz purree bananowe, a następnie składniki suche. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz sok z niej, masło orzechowe, słodzidło (u mnie syrop z agawy) i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach dodatkowo
Kuchnia Ellienią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka(...)mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze
moj przepis natakich ciast 😅😅 Zaraz się wybieram po zapas kaszy jaglanej i twarogu😆 Naprawdę śmiało polecam, a dodatkowo odsyłam do podstaw 👉 jak ugotować kaszę jaglaną . Tylko nie dodawajcie soli, bo to wersja na słodko😏 Składniki na formę 20 cm: -150 g kaszy jaglanej -3 jaja -100 g twarogu -słodzik/cukier wedle uznania -3 łyżki masła orzechowego -400 g truskawek lub innego(...)jaja, twaróg, masło orzechowe i dosładzamy. Wszystko dokładnie miksujemy najlepiej na gładką masę. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wygładzamy, wsadzamy truskawki (ja dałam mrożone. Jeśli chcecie uniknąć efektu "rozlanego soku" dajcie świeże lub rozmrożone oprószcie delikatnie w mące ziemniaczanej). Pieczemy 40 min 160 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całego ciasta: 1123 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam. I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury(...)jajkami. W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier. Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto. Ciastem napełniać foremki do muffinów do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką orzechową. Piec w 170 stopniach C przez około 25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowosłodko. Do ich wypieku używamy mąki owsianej*, dzięki czemu babeczki wzbogacone są w cenny błonnik. Ciasto jest bezproblemowe, a sposób pieczenia dowolny - ja użyłam maszyny do wypieku muffinek, ale można także skorzystać z piekarnika i silikonowych foremek. Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 30 g odżywki białkowej 40 g mąki owsianej lub żytniej 2 jajka(...)łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Następnie dodać masło orzechowe, miód i żółtka. Zmiksować. Mąkę, kakao i odżywkę wmieszać delikatnie. Nakładać po 1,5 łyżki ciasta w zagłębienie foremki. Piec 5-6 minut. Można także upiec babki w piekarniku - temp 180°C, 20 minut. Smacznego! *najlepiej wykonać mąkę
Chocolate Muffin BlogTakie rogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu. Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi. Truboczki na kefirze(...)orzechowego, czekoladowe kropelki, sezam, mak Wykonanie : 1. Jajko wbić do miski. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Krótko wymieszać. 2. Dodać miękkie mas ł o i utrzeć na puszystą masę, aby cukier się rozpuści ł . 3. Dodać kefir i krótko wymieszać. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto
dolcevitainmykitchenzupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo-bakaliowa, jabłkowo-cynamonowa, orzechowa i sernikowa. Stanowiska pracy w pełni wyposażone w niezbędny do gotowania sprzęt. Chef wydał polecenie, sprawdzam, czy ryż jest odpowiednio doprawiony Czy wiecie do czego(...)Zupa z białej fasoli, na boczku z cebulą i warzywami i bulionie, do tego podsmażona, pokrojona w kostkę zielona papryka Deser przygotowywał Chef z pomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef do masy jabłkowej - obrane, starte na dużych oczkach jabłka granny smith - dodał cynamon oraz odrobinę rumu, najlepszy cynamon pochodzi
Moja smaczna kuchniawypieków ciąg dalszy! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczną FIT TARTĘ JAGLANĄ Z KREMEM ORZECHOWYM , FIT CIASTKA z kremem NUTLOVE , przepyszne NADZIEWANE PANCAKES. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, dietetyczne ciasto z mąki orkiszowej. Bez dodatku białego cukru oraz białej mąki. Idealne na deser do popołudniowej kawki. Z całą pewnością posmakuje wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie
Ostra na SłodkoWyjazd z koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam
Made By Mom And Sonprostu tarta na każdą okazję... Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa świetnie komponuje się(...)łyżek powideł śliwkowych Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty
Kuchnia MagdaLenyprostu tarta na każdą okazję... Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne! Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego. Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa świetnie komponuje się(...)łyżek powideł śliwkowych Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty
Kuchnia MagdaLenymleka roślinnego 1 łyżka budyniu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem: 100 g daktyli 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do „suchego patyczka”). Daktyle zalej gorącą wodą
Via Gustookoło 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ(...)Ciasto wałkuj formując prostokąt. Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI : Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym
Słodko-Słony Świat Ilony