Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieWitajcie. Dziś zapraszam na puszyste, maślane bułeczki drożdżowe zaplecione w małe chałeczki, które idealnie smakują posmarowane dżemem podane ze słodkim kakao, sprawdzą się
Rozpustne gotowanieNajczęściej, to co piekę lub gotuję, zależne jest od tego co mam (albo raczej czego nadmiar mam) akurat w domu. Gdzieś to jest zakorzenione
Walijskie PichceniePomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem
Eat me! Fit me!Mała babeczka, jak mówi moją córka, taka na raz. Do popołudniowej herbatki czy kawy jak znalazł. Niestety moje dzisiejsze dzieło w całości powędruje do szkoły, ba
Przysmaki Karolki"Wolna niedziela! Jak cudownie to brzmi! Cały dzień zamierzam spędzić z eM. - połowę w kuchni, drugą w łóżku oglądając filmy. Po tak ciężkim tygodniu - dla wszystkich
Słodkie PrzyjemnościKupiłam trzy pudełka kandyzowanych owoców z przeznaczeniem żadnym :) Po prostu strasznie mi się podobały, takie kolorowe wołały do mnie: "Weź nas!" No to wzięłam :) Dopiero gdy
Szczęśliwa kuchniaKupiłam trzy pudełka kandyzowanych owoców z przeznaczeniem żadnym :) Po prostu strasznie mi się podobały, takie kolorowe wołały do mnie: "Weź nas!" No to wzięłam :) Dopiero gdy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJak zawsze przed świętami robię różne eksperymenty w kuchni. Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić. Sądząc po reakcji rodziny
Przysmaki KarolkiZbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą kiełbasą. Zastanawiałam się nad alternatywą smażenia tradycyjnej surowej białej i tak natknęłam się na ten przepis. Przyznam, że pomysł niezwykle ciekawy a smak inny od wszystkiego co dotychczas jadłam. Smak białej jest wyczuwalny(...)soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml zsiadłego mleka albo maślanki 1 łyżka cukru Mąkę wymieszałam z sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam na niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię i smażyłam
dom-agi.plNie ma nic lepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej
Słodkie PrzyjemnościNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiŚwięta tuż, tuż.. Już prawie za tydzień będziemy zasiadać do stołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze
Be Fit Be StrongW moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia mazurków. Jest natomiast tradycja jedzenia Wielkanocnych bab. Właściwie to jedyny raz w roku kiedy babka jest pieczona. Zasada
Mango PapajaDo przygotowania tych bułeczek namówił mnie Maciek. Są one popularnym na Wyspach wypiekiem wielkanocnym, wyraźnie nawiązującym do symboliki chrześcijańskiej. Moje krzyże wyszły dość okazałe, ale załóżmy
zadanie-gotowanie