Genialny smak i zapach!, pomarańcze i orzechy, babka idealna :). Jeśli jeszcze nie macie formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada
Apetyczna babeczkaZ cyklu Wielkanocne inspiracje przedstawiam Wam - ciambella tradycyjna babka włoska w kształcie wieńca. Ciambella można tłumaczyć na wieniec czy obwarzanek Babka jest
Piekarz-Kucharz-Garkotłukreakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty(...)całości do garnka. Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu, łupina cebuli również uwolni swój kolor. Wszystko w garnku zalewamy zimną wodą . Zawsze zimną. Smak ma się bardzo powoli uwalniać w czasie gotowania. Stawiamy
Karo in the KitchenNie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez babki. W moim rodzinnym domu mama zawsze piecze ją w sobotę przed Świętami, by kusiła nas swoim wyglądem i zapachem
Mango PapajaZaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko
Walijskie PichcenieChleb wieloziarnisty piekę już od wielu, wielu lat. Zazwyczaj była to obowiązkowa pozycja z okazji wszelakich świąt, jednak ostatnio wypiekam go coraz częściej. Wszyscy go uwielbiamy
Pieguskowa Kuchnia„Mamo upieczemy babeccki?” Moja córeczka kocha piec ze mną babeczki. Dziś wspólnie przygotowałyśmy 12 babeczek z masą krówkową (kajmakową) w tęczowych papilotkach. Takie małe
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitDzisiaj zapraszam Was na kieliszek swojskiego jarzębiaku. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty
Rozpustne gotowanieDzisiejszy sernik to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam. Jego największe plusy to smak – nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy
NiePieprz.plKochani mam dla Was kilka nowych przepisów idealnych na Wielkanoc, jednak nadmiar pracy spowodował, że po prostu ni zdążyłam się nimi z Wami podzielić. Dziś jednak mam dla Was przepis na Trójkolorową babkę Tulipan, za pewne większości z Was dobrze znaną. Mam nadzieję, że lubianą :) Babka składa się z czterech warstw, które przypominają nieco kształt tulipana, stąd ta nazwa(...)cukrem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz wodę. 350g mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do jajek. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i od razy wylać do formy na babkę. Ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym natłuszczać
Z miłości do słodkościDomowa pieczeń rzymska Prawdziwy rarytas dla wszystkich mięsożerców. Taką pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, jako na przykład dodatek do kanapek. Pokrojona
Blog z ApetytemBabka kawowa 2016-04-06 23:19:22 Ilość porcji: 12 W kuchni staropolskiej pieczenie bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione
Wędrówki po kuchniW poniedziałkowe popołudnie spieszę do Was z obiecanym przepisem na babkę. Weekend był bardzo pracowity i to właśnie dlatego nie dałam rady wcześniej nic napisać. Po
Przysmaki KarolkiW sobotnie popołudnie, kiedy już uporałam się ze wszystkim tym z czym kobieta uporać się w weekend musi, stwierdziłam że czas na pieczenie. Sprzątanie, wycieranie, czyszczenie
Kolizje Smaków