Czasami, jak przychodzimy do kogoś to zdarza się, że słyszę: a u nas to kupne ciasto, ja nie piekę, nawet bym nie śmiała cię poczęstować własnym
bistro mamaDelikatne i puszyste ciasto na kefirze i oleju postanowiłam nasączyć super słodkim sokiem z czerwonych pomarańczy. To był bardzo dobry pomysł. Babka jest przyjemnie wilgotna i
Mienta blogBardzo proste, łatwe i szybkie ciasto, które swoim żywo zielonym kolorem przypomina mi, że już za niedługi czas zawita do nas wiosna! :) Na szczęście, bo już
MamaOskarkaAnanasowiec to jedno z tych ciast, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno na większych imprezach, jak i na popołudniowych podwieczorkach w gronie najbliższych
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na babkę Zebra, która jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia. Babka wyszła puszysta, wilgotna i bardzo pyszna. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą
magiczna kuchnia KasiZnany od lat sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką w nowej odsłonie. Do już i tak pysznego sernika dodałam obok brzoskwiń
Smaczne ZdroweŚwięta minęły, a po nich pozostały tylko zdjęcia. I choinka, która u nas ciągle jeszcze błyszczy setkami światełek. Prędko jej nie schowam, bo jak już wspominałam
Kuchnia w czekoladzieWitajcie w Nowym Roku! Kapkę z poślizgiem wchodzę w ten 2018, ale za to witam Was najbardziej słodko jak umiem :) Ciasto proste, względnie szybkie do przygotowania
Czerwona PorzeczkaCiasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym
Di gotujeSero-makowiec to ciasto, które łączy w sobie kwintesencję Świąt Bożego Narodzenia – sernik i makowiec w jednym. Połączenie doskonałe dla wielbicieli
Kolorowy PrzepisownikSerniczek palce lizać. Tradycyjny smak, tylko lekko zmieniony przez dodanie orzechowego spodu. Jeśli chcecie zrobić w Thermomix trzeba zrobić z połowy porcji serowej. Spod może być
Kuchnia PokoleńSprawdzony przepis na pomysłowe, niecodzienne ciasto. Jest połączeniem lekkiego biszkopta, dwóch orzeźwiających mas cytrynowych oraz cytrynowego lukru. Serdecznie polecam na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż pięknie prezentuje
Czekoladowa muffinkaWielu rzeczy jeszcze nie robiłam i na tej baaardzo długiej liście jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio podpadły mi
Pieguskowa KuchniaJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do
Kuchnia PokoleńKruchy jabłecznik z budyniem i ananasami. Bardzo prosty przepis. Pyszny Wykonanie ciasta – do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy
Kuchnia PokoleńCiasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziękuje Sylwunia za przepis. To jest przepis od mojej synowej. Konsystencja sernika bardzo delikatna i puszysta, inna jak nasze serniki. Możecie dodać biały cukier, jak wolicie
Kuchnia PokoleńTo ciasto to po prostu HIT! Nie okłamię Was mówiąc, że jest to moje ulubione ciasto! Jest dość słodkie, ale krem śmietankowy, który nie zawiera cukru
PatiGotujeMój truskawkowiec powstał z reszty mrożonych truskawek z zeszłego roku. Znakomicie nadają się do niego truskawki świeże jak i mrożone. Dodatek mięciutkiego biszkoptu i bitej śmietany
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZupełnie nie planowany. Przygotowany ot tak, w przypływie... złości ;) No bo wiecie... siedzę z dzieckiem od północy, 3 godzina, a ono dalej nie śpi... Co robić
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: (ok 15 porcji po 60 g ) 1 porcja = ok 293 kcal 5 jajek 2,5 szklanki mąki
Atlas Smakówjestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii
Ugotowane pozamiataneTradycyjny, wielkanocny deser z twarogu, z dodatkiem mnóstwa bakalii. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, przełożyć do śmietany i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Wanilię wyjąć, a do śmietany
BullioKoulourakia wypieka się w Grecji już w Wielki Czwartek. Tradycyjne wersje zawierają amoniak, który u mnie nie występuje. Aromatyzowane są najczęściej skórką pomarańczową, ale spotkałam się
zadanie-gotowaniePogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI Kruche ciasto 180 g m ą ki pszennej 70 g masła 70 g cukru 2 ż ó ł tka 1 łyżka
La grande e la piccola cuocaDzień Czekolady nastał nam dziś dlatego mamy pyszny deser. Ciasto czekoladowe w 30 minut to wersja świąteczna brownie dla spóźnialskich czyli szybko, tanio i smacznie organizujemy
Moje Małe CzarowanieBabka marchewkowa Babka marchewkowa, to wyjątkowa babka. Łatwa do przygotowania, wilgotna, delikatnie cynamonowa... No, po prostu pyszna. I tyle. Marchewka nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna, ale
Pełny talerzUwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 ugotowane żółtka garść migdałów kilka duszonych śliwek i
czarrna od kuchniSKŁADNIKI Ciasto 100 g ciasteczek amaretti 150 g m ą ki pszennej 50 g masła 50 g cukru 2 jaja szczypta soli Krem amaretto
La grande e la piccola cuocaSerniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta . Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka
Pobite gary BarbaryPOMARAŃCZOWO-KARDAMONOWA BABKA WIELKANOCNA! Puszysta, lekko wilgotna i bardzo aromatyczna! Nie zsycha się, bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki użyciu soku z pomarańczy, cukru o smaku pomarańczowym
SMYKWKUCHNIKruche ciasto: 2 szklanki mąki tortowej (320 g) ½ szklanki cukru (100 g) 1 kostka masła (200 g) 5 ugotowanych żółtek szczypta soli 35x26 blaszka( w tej
w mojej kuchniSkładniki: 4 dojrzałe banany 1 szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/3 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki
czarrna od kuchniZnacie już pewnie Fale Dunaju z wiśniami, jabłkami, czereśniami. Dzisiaj ma dla Was w innej wersji z serem i kokosem HELIO- http://www.helio.pl/produkty/bakalie-helio/wiorki-kokosowe .
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na cudowny, intensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż
Rozpustne gotowanieBardzo prosty a zarazem smaczny sernik czekoladowy na korzennym, kruchym spodzie. Słodki, znika w oka mgnieniu. Składniki (na formę 25 cm x 25 cm): Kruchy
Mango PapajaCiasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję torcik, który przypomina nieco... słodką lazanię :) dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta
Kolorowy PrzepisownikBardzo smaczny przekładaniec, który wymyśliłam na tegoroczne Walentynki. Czekoladowy biszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNagle budzi mnie dźwięk telefonu. Wyrwana z głębokiego snu, zdezorientowana, z przerażeniem myślę, że to już wpół do siódmej. Zerkam na zegarek; nie, dopiero dwie minuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa wielkanocnym stole królowa jest jedna, babka drożdżowa. Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwa Pawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla. Jedząc
Kulinarne pyszności MolkiMoja rodzina uwielbia serniki. Często dla nich robię z różnych przepisów. Czasami wychodzą przepyszne, rozpływające się w ustach, innym razem nie ma się czym chwalić. Na
Kulinarne pyszności MolkiBożonarodzeniowe tradycje Radosna atmosfera tych najpiękniejszych w roku świąt widoczna jest niemal we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki 500 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 70 g drożdży świeżych 250 ml mleka 10 żółtek 150 g cukru 150 g masła 25 ml
OliveandThymeSłodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast. Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem
OliveandThymePrzepyszna rolada czekoladowa z wiśniami. Z mojego ulubionego, czekoladowego biszkoptu, pieczonego tym razem w dużej blaszce, takiej na cały piekarnik. Z dużą ilością czekolady, z delikatną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLubię burze. Jest w nich moc, potęga żywiołu, ale też jest piękno i dziwna energia, która wyzwala we mnie chęć do działania. Wczorajsza burza natchnęła mnie
Obiad gotowyJeden z naszych ulubionych serników - jesteśmy wielkimi sernikożercami, doczekał się udoskonalenia. Jak na moją rodzinkę to prawdziwa rewolucja. Dotychczas nie było mowy o serniku
Smaczne Zdrowe„Krok po kroku, krok po kroczku, Najpiękniejsze w całym roczku, Idą święta, idą święta. Bo w te święta, jak pamiętasz, Będą ciasta i prezenta…” Sezon „przedświąteczny
mojewypiekiinietylkoPyszne, jesienne, wilgotne ciasto z dużą ilością jabłek i cynamonu. To pierwsze ciasto, które nauczyłam się piec jako nastolatka. I piekłam zazwyczaj jesienią, ze świeżych jabłek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszny sernik o smaku dyniowo-karmelowo-czekoladowym. Na spodzie z kruchych herbatników i masła. Bardzo efektowny i bardzo bardzo smaczny. Do zrobienia tego sernika użyłam twarogu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiejsza propozycja to ciasto znane wśród niektórych Pychotką a u innych Pani Walewska, Obie te nazwy idealnie pasja do tego ciasta. Jest pyszne i nadaje się
paapilotkaaBo kto powiedział, że mazurki można jeść tylko w święta :P Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy kajmakowej 200 g czekolady gorzkiej / mlecznej płatki migdałowe
Malinowo w kuchniLekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i
Z miłości do słodkościMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pomarańczowa babka z czarnuszką to pyszne, wilgotne ciasto. Domowa skórka pomarańczowa i czarnuszka sprawiają, że ciasto wygląda, pachnie i smakuje …
My Blueberry CornerŚwięta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny
Z miłości do słodkościŚwięta to taki magiczny czas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w
karmelowyMazurek to typowo wielkanocne ciasto. Musi mieć delikatny kruchy spód, być słodkie, a swoją dekoracją informować o świętach. Podaję przepis na mazurek upieczony w tradycyjny sposób
Przepisy KulinarneBardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1
VioletoweKucharzenieWariacja na temat tradycyjnej paschy wielkanocnej :D Kruche ciasto (forma do tarty około 18-20 cm): 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy
Malinowo w kuchniTradycyjna babka kresowa oparta na zdrowej mące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 100 g mąki
maniapieczeniaJuż od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem
Kuchnia w czekoladzieMazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą Forma o średnicy 28 cm Na ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g masła roślinnego
peggiwkuchniSkładniki: 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 szklanka cukru; 4 jaja; 1/3 szklanki majonezu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: Forma do
Gospodyni MiejskaJabłkowo - migdałowy bukiecik :-) Wiosennie, choć za oknem co i rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód
maniapieczeniaJedno z najlepszych połączeń - gruszki i migdały . Pasują do siebie idealnie. A gdy spotykają się na kruchym cieście, w towarzystwie śmietankowo
kolorowotorcikowoKażdy, nawet geniusze (a przynajmniej taką mam nadzieję), a co dopiero zwykły, szary człowiek, miewa chwile totalnego zaćmienia umysłu . Łapię się na tym od czasu do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa Wielkanocnym stole nie może zabraknąć u mnie mazurka. Za każdym razem staram się aby był inny, nie tylko w smaku ale też w wyglądzie. Tym
Smakołyki AsiŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest
karmelowySkładniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie
My Culinary ArtKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo
maniapieczeniaPyszny sernik z delikatnie migdałową nutą. Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym razem do mojej ulubionej masy serowej przygotowałam lekko migdałowy, kruchy spód. Masa serowa z tego przepisu nie zawiera dużych ilości tłuszczu w postaci masła czy oleju, bo zastępujemy je śmietanką kremówką. Śmietankę i białka
Kraina Tysiąca SmakówZimowe miesiące to zdecydowanie czas gdy można kupić najsmaczniejsze odmiany pomarańczy. Wybór jest zawsze bardzo duży, spada też ich cena. Pomarańcze choć oczywiście najzdrowsze same na
maniapieczeniaNie piekłam już tak dawno (bo od Świąt przecież;)), że zwyczajnie mi się chciało :) a i ser patrzył się na mnie z lodówki, a nie bardzo
Kolorowy PrzepisownikPrzepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z bakaliami, ze skórką pomarańczową lub bez
Magiczny GarnekPiernik domowy to ciasto, które tradycyjnie od kilku lat przygotowuję specjalnie na święta. Jest to „danię”do którego przygotowania rozpoczynam nawet na dwa tygodnie
Magiczny GarnekDzisiejsza propozycja to ciasto dla prawdziwych łasuchów! Mam nadzieję, że połączenie słodkiej chałwy i smaku czarnej porzeczki przypadnie Wam do gustu! Polecam! Chałwowiec Składniki: Ciasto: 2
paapilotkaaWitam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml
Uwaga Babcia GotujeSzukałam idealnego przepisu na sernik.... .. taki sernik delikatny, słodki, waniliowy, na kruchym spodzie. I wreszcie znalazłam. Taaadaaam! Puszysty sernik waniliowy Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej
paapilotkaaGdy zaczynałam moją przygodę z pieczeniem ciast, często sięgałam po gotowe ciasta w proszku, bo były bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się
Rozpustne gotowanieNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją Mama
sierotka maRysia w kuchniPorzeczki niestety już mrożone ale jakże pyszne, aromatyczne i dzięki nim powstała pyszna baba. Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika. Polecam tak
Moje Małe CzarowanieOstatnio miałam ochotę na coś pysznego, kakaowego i najlepiej serowego :) W poszukiwaniu ciasta, które spełni moje powyższe oczekiwania natrafiłam na przepis od teściowej na Izaurę. I
paapilotkaaMazurki nie były w moim domu obowiązkowym świątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny
Kuchnia w czekoladzie„ Historia sernika sięga czasów starożytnych. G recki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas. Już w pierwszej wydrukowanej
mojewypiekiinietylkoPyszne danie, widowiskowe i znakomite dla gości bo robi wrażenie. Do ciasta jako składnik dodałam musztardę i dlatego ciasto ma charakterystyczny posmak, idealnie pasujący do kiełbasy
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru Ok 200g wiórków kokosowych Szczypta soli Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli, pod koniec ubijania
The Sweet DamselPrzedstawiam Wam przepis na świetne ciasto. Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu i tanie ciasto. Ciasto wyrosło super. Można je również przełożyć powidłami lub kremem
The Sweet DamselPisałam o tym kilkukrotnie, że bardzo lubię piec ciasta warstwowe, które wymagają cierpliwości i czasu, także nic dziwnego, iż zdecydowałam się przyrządzić kolejnego już Napoleona. Tego
Przepisy AleksandryOstatnio zajadamy się różnymi babeczkami, a ta należy do ulubionych. Korzenny zapach, delikatne wnętrze i zniewalająca słodycz szybko zjednały sobie domowników. Uwielbiamy ją
Rozpustne gotowanieChrupiące, wytrawne ciasto, skrywające aksamitny, słodki, waniliowy krem. Każdy kęs rozpływając się w ustach przenosi mnie do deserowego nieba :-) Uwielbiam eklerki, a
Rozpustne gotowanieOstatnio odwiedziła nas moja siostrzyczka, która tak jak ja uwielbia słodkości, a najbardziej chyba ciasta z kremem. Kiedyś skarżyła się, że już dawno
Rozpustne gotowanieJest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do ciast. Uwielbiam taką domową, swojską, wykonaną własnoręcznie w domowych pieleszach. Idealnie współgra z białym lukrem np. na serniczku
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na sernik krakowski, który pojawia się u nas na każde święta. Tradycyjny sernik z kratką z kruchego ciasta ma w sobie
Rozpustne gotowanieWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się
Rozpustne gotowanieWielkanocne Święta już niedługo, więc czas najwyższy zastanowić się nad wyborem ciast na tę okazję. Oczywiście jednym z ważniejszych wypieków jest babka i
Rozpustne gotowanieUwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na pyszny tort, który niedawno upiekłam dla mamy. Był to tort imieninowy, więc musiałam się postarać. Zaufałam intuicji i
Rozpustne gotowanieOstatnio trafiłam tutaj na rewelacyjny przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła
DefinicjaSmakuJak dotąd nie wykorzystywałam jeszcze mango do żadnych potraw, z tej prostej przyczyny, że od razu było odkrawane od pestki, nakrawane w kosteczkę i zjadane na
Kuchenne zapiski EdytyTym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego
Domowa Cookierenka AgiPrzy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:) Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej
Wanilia i KardamonDziś piątek a jak wiadomo już w weekend u mnie zawsze ciasto a czasem nawet dwa . Dlatego dziś zapraszam na Jeden z delikatniejszych serników z
Wanilia i KardamonTa rolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie
Wanilia i KardamonNa dzień mamy oprócz prezentu ciasto... Mamusiu, z najlepszymi życzeniami! King Składniki: jasny biszkopt , 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 250 g wafelków orzechowych (bez polewy), 10
paapilotkaaPrzedstawiam dziś przepis na roladę kokosową. Przygotowanie rolady nie zajmuje dużo czasu i w gruncie rzeczy wcale nie jest takie trudne. Wspominam o trudności ponieważ poniekąd
paapilotkaaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Przepis zaczerpnięty z książki z 1972 roku „Kuchnia śląska” pióra Emilii Kołder, znanej pasjonatki regionalnego gotowania. Emilia Kołder prowadziła
My Blueberry CornerNa ten weekend proponuję zrobić bajkowe ciasto. Ciasto nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Mam nadzieję, że zasmakuje małym i dużym łasuchom
paapilotkaaŚwięta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada , w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty
Mama GotujeŚwięta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem
Moje Małe CzarowanieKochani, to ja się pochwalę. Uczyniłam dziś mojego pierwszego w życiu MAZURKA. Musiał być taki jak ten. G eneralnie MAZURKI są lukrowane, a ja jakoś lukru
Z Kuchni Do KuchniDietetyczne wypieki świąteczne istnieją i są zaskakująco pyszne! Niemożliwe? Tym przepisem udowodnię Wam, że to nic trudnego przygotować niskokaloryczne ciasto wielkanocne, który w smaku niczym nie
Chocolate Muffin BlogU nas w domu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne
kolorowotorcikowo25dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po
kuchcikowniaŚwięta tuż, tuż, więc domyślam się, że każda gospodyni ma już ułożone menu na dania jak i na świąteczne wypieki. Jeśli jednak, ktoś szukałby prostego do
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym
Bernika - moj kulinarny pamietnikObłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i delikatnie
Moja DelicjaBabka piaskowa z kajmakiem Babka piaskowa z kajmakiem z najnowszego numeru magazynu Kukbuk - to kolejna z babek, która zagościła na blogu. Podczas przeglądania wiosennego numeru, od
Moje QulinariaW ramach cotygodniowego cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na pyszną, pachnącą cytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCo to by były za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół
Bernika - moj kulinarny pamietnikLekka, puszysta babka z dodatkiem skórki z cytryny to nie tylko pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w
maniapieczeniaMiękkie masło połączyć z 4 żółtkami za pomocą miksera, następnie dodać szklankę cukru i wymieszać na gładką masę. Mąkę pszenną przesiać i połączyć z ziemniaczaną, następnie
Kredowe MenuŚwięta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto: 50 dkg mąki 25 dkg masła 20 dkg cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek
kuchcikowniaPlacek z dwóch jaj jest w mojej głowie od dzieciństwa, zawsze robiła go mama moich koleżanek z podwórka. Jest tak banalnie prosty i szybki w obsłudze
pieprzny smaczekOstatnio rozsmakowaliśmy się w sernikach. Przed świętami pojawią się przynajmniej jeszcze dwie propozycje, ale dzisiaj dzielę się z wami przepisem na najdelikatniejszy sernik jaki jadłam i
Bernika - moj kulinarny pamietnikBez zbędnych wstępów i opisów dziś ramach Naszego słodkiego cyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW związku z tym, że Święta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWłaśnie dziś mijają dwa lata odkąd mój pierwszy wpis pojawił się na blogu. Z każdym dniem uczę się gotować, lepiej dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać
dom-agi.plZnowu dzieciństwo :)Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała
bistro mama"Wolny piątek za mną, dziś czeka mnie całodzienna zabawa z dziećmi :) Mam nadzieję, że po wyjściu z pracy nie zobaczę żadnego śniegu, ani wichury. Chciałabym, aby
Słodkie PrzyjemnościMarmurkowa baba z białek"Odliczam dni do wiosny! I do świąt oczywiście :) Wszystko przychodzi mi łatwiej gdy świeci słońce i jest ciepło. I lepiej mi się
Słodkie Przyjemności"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba
Słodkie PrzyjemnościPamiętam, że dawno, dawno temu na wiosenne święta przygotowywałam moją ulubioną babkę piaskową. Zachwycałam się nie tylko jej wyglądem ale również smakiem. Krucha babka na zewnątrz
Słodkie PrzyjemnościDziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście
Słodkie PrzyjemnościJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie
mojewypiekiinietylkoBanoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. Potrzebne będą:200 g ciastek
UgotujmyTo.plUwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe
Ostra na SłodkoZ pewnością niejedna osoba się ze mną zgodzi, że takie drożdżowe, wielkanocne koszyczki są wyjątkowo urocze. Nie dość, że pięknie wyglądają, pełnią wiadomą funkcje koszyczka to
Słodka StronaKolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej
Słodka StronaMazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w Owocowym Raju . Składniki: 10-12 białek 25
Apetyczna babeczkaPrzeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik
Przepisy AleksandrySernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny
Smaczne ZdroweTorta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten
Mia Cucina SofietaKto powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na
Mia Cucina SofietaDzisiaj dla was propozycja na babkę również, jak ostatnio z lemon curd czyli kremem cytrynowym, ale tym razem z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć :)Pierwsze przymrozki za nami... rano wychodząc na uczelnię zmarzłam... a to dopiero jesień :(Dzisiaj będzie tutaj bardzo kokosowo za sprawą puszki mleczka kokosowego, które dostałam
Pora coś zjeśćWitam Was!Kto ma formę na baranka ręka w górę! :-) Ja mam taką ciężką, wielką formę, nie to co teraz jest dostępne w sklepach :-)Nie żebym
Pora coś zjeśćTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki
maniapieczeniaPost Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeŚwiętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego ciasta upieczone takie chałki lub obwarzanki bez jajek poza Wielkanocą też są pyszne. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję
Karo in the KitchenProsta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)wiórkami kokosowymi. Cukier ucieram z olejem przez kilka minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem
babka w formiesernik z lekko kakaowym spodem Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co niedzielę, a raczej preferuję zdrowsze przekąski, ale nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez sernika. W te Święta mama upiekła tak smaczny, że mało brakowało, a wcale nie spróbowałabym pozostałych ciast, tak byłam zajęta pochłanianiem
Kraina Tysiąca Smaków