Święta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny
Z miłości do słodkościŚwięta to taki magiczny czas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w
karmelowyMazurek to typowo wielkanocne ciasto. Musi mieć delikatny kruchy spód, być słodkie, a swoją dekoracją informować o świętach. Podaję przepis na mazurek upieczony w tradycyjny sposób
Przepisy KulinarneBardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1
VioletoweKucharzenieWariacja na temat tradycyjnej paschy wielkanocnej :D Kruche ciasto (forma do tarty około 18-20 cm): 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy
Malinowo w kuchniTradycyjna babka kresowa oparta na zdrowej mące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 100 g mąki
maniapieczeniaJuż od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem
Kuchnia w czekoladzieMazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą Forma o średnicy 28 cm Na ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g masła roślinnego
peggiwkuchniSkładniki: 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 szklanka cukru; 4 jaja; 1/3 szklanki majonezu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: Forma do
Gospodyni MiejskaJabłkowo - migdałowy bukiecik :-) Wiosennie, choć za oknem co i rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód
maniapieczeniaJedno z najlepszych połączeń - gruszki i migdały . Pasują do siebie idealnie. A gdy spotykają się na kruchym cieście, w towarzystwie śmietankowo
kolorowotorcikowoKażdy, nawet geniusze (a przynajmniej taką mam nadzieję), a co dopiero zwykły, szary człowiek, miewa chwile totalnego zaćmienia umysłu . Łapię się na tym od czasu do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa Wielkanocnym stole nie może zabraknąć u mnie mazurka. Za każdym razem staram się aby był inny, nie tylko w smaku ale też w wyglądzie. Tym
Smakołyki AsiŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest
karmelowySkładniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie
My Culinary Art