ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:327/437)

Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 172

jabłka zacznie skwierczeć. 3. Na gorący olej wkładać kawałki jabłek obtoczone w mące kukurydzianej. Smażyć przez około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego

Mała Cukierenka
Kapuśniaki 136

ilości wody.Cebulę pokroić i  zeszklić na oleju do miękkości.Dodać bułkę tartą i d oprawić do smaku.  Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części

Moje domowe kucharzenie
Racuchy z jabłkami na proszku do pieczenia 242

łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko olej do smażenia Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżówki z białym serem i czereśniami 118

siedzi w takiej kupnej bule? Tłuszcz roślinny utwardzony (olej palmowy), spulchniacze, polepszacze smaku, syntetyczne dodatki. Nie twierdzę, że wszystko to jest złem wcielonym. Ale po co to jeść, kiedy bardzo szybko można zrobić swoje własne bułeczki, z ulubionym farszem. A jaka duma nas rozpiera, kiedy domownicy je chwalą!  Składniki: CIASTO: 1/2 kg mąki 21g suchych drożdży (40g świeżych

Cakes By Kejt
Mini rogaliki wytrawne 134

mąki 5 dkg drożdży  2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 134

minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków

AZgotuj!
Chlebek dyniowy z żurawiną 170

misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut

Corner With Recipes
Pierogi czereśniowe 155

ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła. Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały).  Gotować przez

Sto kolorów kuchni
Brownies 217

słodką chrupiącą skórkę. Według mnie jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. A przy tym robi się je bardzo szybko i nie potrzebuje dużej ilości składników. Zapraszam!!! Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.     Składniki: 200 g czekolady

Passion of Cooking
Smażone ciasteczka drożdżowe 123

Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą widelca, pozostanie ładny wzorek. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Domowa Cookierenka Agi
Najlepszy domowy makaron 137

maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy makaron według uznania. Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście nitki. Po wycięciu makaronu posypujemy go mąką i pozostawiamy na kilka minut do przeschnięcia. Następnie wrzucamy go do osolonej wody z odrobiną oleju i po ugotowaniu cieszymy się smakiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z jabłkami 116

owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier

Wielki apetyt
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 155

stopni. Do zimnego piekarnika włożyć foremki z ciastem i piec około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.  Po 15 minutach zdjąć papierki z jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach

Ala piecze i gotuje
CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI 178

farsz.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik!Tak, tak sernik!Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – 200 g* woda – 350 ml* mleko – 110 ml* cukier – ok. 130 g* olej – 20 ml* jajko

Ostra na Słodko
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 166

pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz(...)kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka owsiane z czekoladą 204

wodnej.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Dodajemy olej a następnie wystudzoną czekoladę i aromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy w 180 stopniach

Anioły w kuchni
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 204

soli 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki 15 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko

Kulinarne przygody Gatity
Łatwe ciasto waniliowe bez jajek 598

Bardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Mężczyzna Gotuje . Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera(...)Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę 22-24 cm: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka zimnego mleka 1 1/2 łyżki octu winnego białego CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre

My Culinary Art
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 225

kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo(...)Spryskiwacz do oleju i wody Spryskiwacze kupiłam głównie z myślą o wodzie i spryskiwaniu pieczonego chleba, żeby jego skórka była błyszcząca. Okazało się jednak, że dozownik do oliwy przydaje się częściej niż myślałam. Zamiast rozlewać oliwę na patelni, pryskam jej mniejszą ilość i zyskuję mniej tłuste potrawy. Kiedy robię pizzę, zamiast brudzić pędzelek, spryskuję miskę do wyrastania ciasta i gotowe

W kuchni wieczorem
Ciasto Shrek 160

Pyszne lekkie ciasto w wiosennych kolorach.Składniki:Biszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa zielona:1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)3 budynie śmietankoweMasa śmietankowa:500 ml śmietany 30%1 zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania delicji2 zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka(...)ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut.2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim budynie, resztę zagotowujemy, jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.3. Delicje

Kuchnia domowa Ani
Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem 129

Dziś mam dla Was przepis na najlepsze babeczki jakie zrobiłam! Mało tego, że są super smaczne to rzekłabym, że do tego zdrowe. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego(...)czekolady podałam córeczce bez wyrzutów sumienia :) Polecam! Na 5 babeczek o średnicy ok 10 cm: 3 łyżki naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik) 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) jajko 180 g pełnoziarnistej mąki teff   70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (jeśli dziecko jest uczulone na kakao to zróbcie mu porcję bez tego dodatku

Mienta blog
Marzec - kuchnia chińska 179

jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna fasola, suszone krewetki czy wodne kasztany. Nie są jednak one u nas powszechnie dostępne, dlatego(...)pyszne won tony. Miłośnicy pierogów powinni wybrać się na won tonową ucztę do jakiejś sprawdzonej knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty

W kuchni wieczorem
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2852

może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie(...)wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zacznij dodawać stopniowo cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi z mięsem 217

mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę, dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia(...)intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić

Ania i Marcin gotują
Cytrynowe muffinki 213

przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( uzylam rzepakowy ) skorka

Słodkości i nie tylko
Sernik Oreo 282

nadzieję, że nie muszę przepraszać. Wykonanie ciasta jest banalne, jednak wymaga zaplanowania kilku kroków z wyprzedzeniem – należy odczekać kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże opakowania (1 kg) naturalnego jogurtu sojowego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml oleju z pestek winogron 2/3 szklanki mleka sojowego ½ szklanki skrobi kukurydzianej ¾ szklanki

Roślinna - blog wegański
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 245

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki

Domowy Smak Jedzenia
Sos barbecue BBQ 123

mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne (można dozować dowolnie, według Waszych kubków smakowych) 2 łyżki oleju rzepakowego Czerwoną cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno

MamaOskarka
Sezonowe pierogi z kurkami 173

masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką. Na chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki.  W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje

MarciochaKucharzy
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 158

kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 65ml oleju 250g miąższu z dyni - startego na tarce o małych oczkach W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia.  Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, odciśnięty z wody miąższ

Grunt to przepis!
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 4425

Cukiereczkiem , dałam się nabrać i myślałam, że to ciasto :) Nic bardziej mylnego- to SAŁATKA! Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz (u mnie pieprz

Czerwona Porzeczka
Roboto ty w rękach się pal 149

cukier a następnie pojedynczo żółtka. Do masy wlewamy olej, wsypujemy mąkę, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut

les mirabelles
Mufinki mocno czekoladowe 125

posiekanej czekolady 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki dowolnego aromatu np. waniliowego lub migdałowego  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości). Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek

Chocolate Muffin Blog
Cannoli - włoskie rurki z kremem serowo śmietanowym 234

domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś w sklepie z AGD, ale można wykorzystać kawałki drewnianego kija z drzewa liściastego, pociętego na ok. 10-12 cm kawałki. Po zeszlifowaniu ostrych brzegów papierem ściernym takiej kołki należy zakonserwować gotując przez kilka minut w gorącym oleju. Można też zrobić foremki jednorazowe ze złożonego kilka razy arkusza

Smaczna Pyza
Faworki ( chrust ) na karnawał. 183

pieczenia szczypta soli 70-80 dkg tłuszczu lub oleju do smażenia  ( np. Planta ) 10 dkg cukru pudru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać do niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić

Przepisy i porady kulinarne
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 198

wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku

Słodkie Przyjemności
Gnocchi serowe w sosie pomidorowym. 185

soli łączymy mikserem w jedną masę, dodajemy szczypiorek, łączymy.Ciasto jet bardzo delikatne i lepkie, dlatego blat i ręce oprószamy mąką i formujemy wałeczki, które nożem kroimy na centymetrowe paseczki i zgniatamy w dwóch palcach w formie małej kokardki.Odstawiamy na pół h do lodówki.Wrzucamy na wrzątek osolony z kroplą oleju rzepakowego i gotujemy tylko do momentu wypłynięcia kluseczek.Sos.Na maśle

BaRepas
Pierogi z kapustą i grzybami 186

Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą foremki.Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i gotujemy przez

Poezja smaku