składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 szkl cukru 500 ml wody 250 ml octu pęczek natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: olej wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: cukinia 250 g mięsa mielonego sól, pieprz Sos: puszka pomidorów łyżeczka przecieru pomidorowego ząbek czosnku pół łyżeczki cukru oregano, bazylia sól i pieprz 2 łyżki oliwy Ponadto: 200 g sera żółtego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Następnie ciasto wlewamy chochlą
e-PrzepisyKulinarneproszek do pieczenia Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk. 1 sztuka brokuła ząbek czosnku łyżeczka soli pieprz bryndza (kupiłam kule można było zetrzeć na dużych oczkach) Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgrzałam olej, wcisnęłam czosnek, dodałam brokuła i ubijakiem do ziemniaków lekko
AZgotuj!misce rozmieszać serek, dodać jagody i cukier, delikatnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy
Stare Garyczasem farb i terpentyny, bywa nawet, że smaru lub oleju silnikowego, jeśli pan domu (rzadziej pani) jest zafascynowany motorami. Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można
Pożeraczka, czyli raz adobrzenalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone nadal zachowują swoje właściwości. Jednak jeżeli chcecie je zamrozić, usuńcie najpierw pestki. Z czereśni można również przygotować maseczki (przeciw sińcom pod oczami (ugotowane szypułki) maseczka do cery suchej (miąższ czereśni plus olej) lub do cery tłustej (miąższ czereśni plus białko kurze
Słodkie Przyjemnościmąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół i w ukośne 2 cm kawałki w przypadku „normalnej marchwi”. Wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oleju . Jarmuż pokroić w paski a grube końcówki dorzucić
greenscarfsezonie jesiennym nie może u mnie zabraknąć ciasta dyniowego oraz marchewkowego, które zawsze kojarzą mi się z tą porą roku. Poniższy przepis to połączenie tych dwóch pysznych deserów. Całość wyszła przepysznie, korzennie, lekko oraz zdrowo, a to za sprawą zamienników mąki pszennej na gryczaną i migdałową, oleju kokosowego oraz kawałków orzechów i migdałów. Koniecznie do wypróbowania
Milion Smakówproszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj ser i suszone pomidory- wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do papilotek umieszczonych w foremce.Z wierzchu posyp każdą muffinkę
Wielki apetytskładniki: 400-500 g mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki 300 g surowego wędzonego boczku 2 duże czerwone papryki 3 cebule 150 g oleju 4 ząbki czosnku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g makaronu wstążki 150 g wędzonego boczku 100 g cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy w
Domowy Smak Jedzenia1. Zdrowe 2. Dietetyczne 3. Szybkie 4. Proste 5. Smaczne Da się? Da! Składniki na 1 keksówkę: 1 jajko 1 szkl. mąki owsianej 2 łyżki
CzarnawisienkaMąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem na w miarę jednolitą masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz pozostało już tylko napełnić foremki. Metalową formę wykładamy papilotkami lub natłuszczamy i posypujemy otrębami. Do każdej foremki wlewamy płaską łyżkę ciasta, na środku układamy czubatą łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta
Ratunku obiadciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta 3 łyżki oleju(...)brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy. Smacznego
Salonik smakówfilmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji Emotikon smile Ja musiałam zadowolić się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku(...)suszonej żurawiny 1 szkl. orzechów włoskich 100 g ciemnej czekolady 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 10 minutach moczenia. Orzechy
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na te wyjątkowe cudeńka mam od sąsiadki, pani Kasi, która jest moim idolem w kategorii "ciasta i inne wypieki" :-) Po raz pierwszy piekłam je chyba z sześć lat temu i teraz nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii i innych imprez w gronie rodziny, czy znajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny(...)szklimy na oleju, dodajemy grzyby i pokrojoną kiszoną kapustę, dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy świeżą, poszatkowaną kapustę i dusimy jeszcze 20 minut, Następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie odparowujemy nadmiar płynu. Drożdże rozcieramy z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a kiedy zaczną rosnąć dodajemy jajko, wlewamy do posiekanej z margaryną mąki. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy
Rozpustne gotowaniełyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody bezowe: Białka ubijamy(...)łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy
VioletoweKucharzenieVelvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu. Red Velvet(...)oleju1 łyżka octu jabłkowegoCzerwony barwnik spożywczy Składniki na krem z twarożku Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. W zależności od rodzaju lub firmy barwniki mają różne stężenie, dlatego najlepiej dodawać
CiastkozercyNasiona czarnuszki (Nigella sativa) zdobywają coraz większą popularność. Czy wiecie, że już w grobowcu Tutanchamona znaleziono olej z czarnuszki , znalezisko datuje się na około 1300
IzaGotujeskładniki: 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżeczka suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzenia