rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły mi potwory strasznie urosły. Ładniejsze wychodzą jak wyciśniecie delikatniejsze cieńsze krążki. I tak zawsze urosną. W dużym garnku rozgrzać olej, jak już będzie gorący zmniejszyć temperaturę
Kuchnia Pokoleńprzepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) : - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz czarny - mąka pszenna - olej rzepakowy do smażenia Dodatki: - parówki - majonez
Kuchnia co dniawszystko zależy od umiejętności szybkiego rozprowadzania ciasta. Tym razem nie dodałam do szpinaku fety, a zblendowany serek wiejski, za którym nie przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej - 50 g mąki krupczatki - ok. 2 szklanki wody* - 1 jajko - łyżeczka soli - bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Farsz: - 300 g mrożonego
Corner With Recipesjogurtu naturalnego 100 ml oleju Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę, odkładamy. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mieszamy składniki mokre. Łączymy mokre składniki z suchymi, mieszamy niezbyt dokładnie, dodajemy brzoskwinie i jeszcze raz mieszamy. Foremki do muffin napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, umieszczamy
Rozpustne gotowanieszklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta soli. Farsz: Twaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa, Skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Do podania: Owoce borówki amerykańskie, Kwiaty jasnoty białej, Listki stewi lub mięty, Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut
SzczyptaSmaQokoło 3/4 szklanki mąki pszennej Inne: olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie wbijamy 2 całe jajka i jedno białko, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Świeże listki mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe
Słodkie okruszkiwody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy
MarciochaKucharzykoniaku) Dodatkowo: ok. 1kg smalcu lub oleju do smażenia ok. 1 szklanka cukru pudru Wodę zagotowujemy z margaryną i cukrem, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy około pół kilograma mąki, wlewamy ostudzoną mieszaninę, dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Całość wyrabiamy pierw widelcem, a następnie rękoma. Wyrabianie chrustu podobne jest do makaronu. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 lub 4 części
Smakowy Rajproszku do pieczenia cukier puder olej 500 g sera białego 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki jogurtu naturalnego mandarynki z puszki PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy wodę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder (ilość wg uznania ja daję około 1 łyżeczki). Całość miksujemy do powstania odpowiedniego ciasta naleśnikowego. Na patelni smażymy naleśniki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirybę z puszki wraz z olejem do miski, dodać ser, ogórki, cebulę i masło roślinne i wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.Pasta doskonale smakuje z różnego rodzaju pieczywem, można nią również napełniać uprzednio upieczone kruche babeczki lub miseczki z ciasta francuskiego
Mix smakupieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka
Stare Garyrozanej1 lyzeczka soli1 lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce.Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl- sól- jajko – 1 szt- olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone , jajko, czosnek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z andruta wycinamy kółka( u mnie wielkości dużego kubka ). Z farszu formujemy sznycelki. Kładziemy na andrucie. Przykrywamy drugim i delikatnie dociskamy. Z mąki, mleka , jajka, soli robimy gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzamy kotleciki
Ostra na SłodkoDziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze. 29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z
Kulinarny karnet Christopherałyżkami wody.Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong
Grahamka, weka i kajzerkaszklanki mleka, olejek rumowy, olej do smażenia, róża na nadzienie, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie;Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta
Anioły w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego
Kuchnia Łukaszakiwi oraz masło orzechowe. Kiwi - dla dodania wilgotności, zaś masło orzechowe - dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo u ż yłam tu mąki żytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego(...)DODATKOWO: 1-2 garście rodzynek W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi. Dołożyć masło orzechowe i jajko. Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą., Dodać mąkę żytnią, szczyptę soli i przyprawy
Grunt to przepis!Szukając inspiracji na jedną z akcji blogerskich pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" trafiłam na ciekawy przepis. Nie zdecydowałam się wtedy na upieczenie tego ciekawego ciasta. A szkoda, bo może być bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę(...)mąki pszennej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia,płaska łyżeczka sody,garść listków bazylii, 100 ml mleka,4 jajka,100 ml oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera (twardego).Bazylię porwać na niezbyt małe
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny (w kawałku)1 łyżeczka soli750 g mąki pszennejDodatkowo:oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym)drobny cukier, wymieszany z cynamonem do obtoczeniaPrzygotowanie:W rondlu umieścić olej, cynamon oraz odkrojoną (dookoła) skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu do momentu kiedy cytryna zacznie się przypiekać (uważać by nie spalić oliwy!). Wyłączyć natychmiast ogień, a rondel odstawić do wystudzenia(...)osiągnie temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon.Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę
Food Squareoleju, ale mi bardziej smakują z masłem) i jogurtem, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor. Ja polewam je konfiturą malinową mojej mamy i posypuję suszoną żurawiną, ale można je polać jogurtem naturalnym, też będzie pysznie. Ponieważ mam w zwyczaju ograniczać spożywany cukier, a dynia jest dość słodka, nie dodaję go do ciasta
Cynamonowe szczęściedrugiej mokre: jajko, olej, mleko, dokładnie mieszamy. Łączymy obie iski mieszając tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do papilotek (3/4 wysokości). Na górę każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę nutelli. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut (do tzw. „suchego patyczka” – wbitego w ciasto). Babeczki można dowolnie ozdobić. Smacznego
Słodkie okruszkiPrzygotowanie: Miksując jajka powoli wlewać olej i mleczko kokosowe. Gdy będzie jednolita płynna konsystencja miksując, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki. Dodać wiórki kokosowe, ich ilość może być różna (zależy od jakości jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja. Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać
Kuchcik gotujeCos lekkiego i gotowego w 5 minut;))) Dla leniwych:) Składniki; 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kefiru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier
Anioły w kuchniłyżki wody 1 łyżka oleju kokosowego (ew. innego roślinnego) 75 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Do podania: miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka
Zawsze głodna!osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować. Płynną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masę na muffinki nalewamy do papilotek, które układamy na blaszce. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy całość. Na ciasto nakładamy rabarbar i truskawki i całość
paapilotkaatrochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny 70 g śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturegorącej cebuli dodajemy mak, olej i sól. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem. Mleko podgrzewamy i do ciepłego (nie gorącego) dodajemy margarynę, cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników. Rozczyn pozostawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem
paapilotkaaNiecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag
Tradycyjna KuchniaChyba każde dziecko uwielbiam tradycyjny ryż z truskawkami na mleku :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, 1 ½ szklanki ryżu, 2 ½ szklanki mleka, 1 ½ szklanki wody, 2 łyżki
Tradycyjna Kuchniamąki oraz posiekane zioła. Ciasto Ugnieść na jednolitą masę,taką by odchodziła od rąk, nie kleiła się. Utworzyć wałki i pokroić je kluseczki około 2-3cm. Kopytka gotować w osolonej wodzie, wyciągać od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. W międzyczasie pokroić wszystkie składniki sosu. Na początek zeszklić cebulkę na oleju, następnie sukcesywnie dodawać szynkę, paprykę
MarciochaKucharzyużywam odmiany Hokkaido) polaną olejem upiec lub poddusić. Jeśli będziemy przygotowywać ją na wodzie, trzeba będzie dodać więcej mąki. Po wyjęciu posolić i odstawić do ostygnięcia. A potem zmiksować blenderem. Nastawić wodę w garnku i mocno ją posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać
Weekendy w domu i ogrodzie450 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg
Świat Domowej Kuchnitrzeba czekać aż ciasto się mocno schłodzi , bądź tez poleżakuje całą noc , to jeszcze upieczone już pierniczki nie przypominają kamyków :)Składniki :3,5 szklanki mąki0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru0,25 szklanki oleju4 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody1 jajkoszczypta soli 0,3 szklanki wodyWykonanie:Wodę podgrzać z cukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika .Przestudzić .Do miski
Malinowa Kawiarenka