Narodzenia. Ten zapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki oleju
O kuchni z uczuciemsobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z makiem. Makowiec za sprawą jabłek i kaszy manny jest delikatny i wilgotny w smaku. Ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wypiek doskonale nadaje się na świąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru
Tradycyjna kuchnia KasiZapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia
Apetyczna babeczkaMakowiec na kruchym cieście z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Wiśnie wnoszą delikatną kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego
https:KKuchniaMniamWitajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki(...)pieczenia 250 g margaryny 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania Blaszka o wymiarach 24/36 Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę
Sama słodycz i szczypta chilizmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych(...)stolnicę obficie posypaną mąką. Zagniatam chwilę, po czym rozwałkowuję mniej więcej na długość pasującą do foremki. Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową, zawijam. Wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową
W kuchni Karmel-itkiLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową
Ze smakiem bez glutenujuż powoli myślimy o potrawach i wypiekach na świąteczny stół. Czy zrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej(...)przygotowany spód przełożyć masę makową i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu makowiec pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie polukrować
Kolorowa kuchnia ElkiPyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt długo ;-) Ciasto makowo-jabłkowe CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE Składniki na blachę 25 x 35 1 puszka maku (850 g) 6 jaj 1/2 szklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy
peggiwkuchniOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek(...)ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZamiast tradycyjnego makowca warto zrobić w tym roku gwiazdę ;) Łatwo się dzieli i bardziej świątecznie wygląda. Przepis pochodzi z bloga Grunt To Przepis Składniki: 500g mąki pszennej 2 jajka + 1 do smarowania 180ml letniego mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1/3 kostki świeżych drożdży 300 g masy makowej Masło z mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać drożdże, łyżeczkę(...)minut. W oddzielnym naczyniu ubić z cukrem jaja na puszystą masę. Do miski przesiać mąkę. Dodać ubite jaja oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, miskę oprószyć mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe okręgi
W kuchni bez szafekmasą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także genialnie się prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne
Kuchnia MagdaLenySeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka(...)Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut
Rozpustne gotowaniePropozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu. Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem(...)wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem. Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut. Smacznego! Przepis na: makowiec
potrawyregionalnemiód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy do złotego koloru ( w moim piekarniku) 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu, bułki
Kurnikowolepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również
Kuchenne Wariacje