Takie ciasto,było u nas w zeszłą niedzielę. Kakaowy biszkopt, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :) Możecie je zrobić na herbatnikach, lub biszkoptach, jeśli nie chcecie włączać piekarnika. Ja jestem uzależniona od pieczenia, także mój piekarnik chodzi, nie zważając na upały :) Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)truskawkowe 3/4 szklanki wody Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15-20 minut. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia
Agusiowe smakołykimało słodyczy mała tortownica - 18 cm świeże, ulubione owoce do dekoracji Przygotowanie: Z ciasteczek wyjmujemy środek, a herbatniki kruszymy/mielimy. Do połowy ciastkowej kruszonki dodajemy większą połowę masła (50-60 g), które uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy(...)połowie drogi wrzucić trochę owoców (u mnie były borówki i maliny) i przykryć je resztą masy i wstawiamy do lodówy, aż do stężenia (kilka godzin). Na koniec łączymy pozostałe herbatniki z resztą masła (można pominąć tłuszcz, ale wtedy warstwa wierzchnia będzie sypka i trochę nam będzie psuć zabawę przy krojeniu) i układamy na wierzchu. Trochę masy możemy sobie zostawić
Karczma HonoriettyCiasto buda/ chatka Baby Jagi Składniki: - 1/2 kg zmielonego sera - 200 g masła - 1 szkl. cukru pudru (ja dałam około 3/4 szkl.) - 1 łyżka kakao - 36 sztuk herbatników - aromat waniliowy Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć(...)waniliowym, na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników, a następnie krem kakaowy. Całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki. Polewa: - 1/4 kostki margaryny (masła) - 1/2 szkl. cukru - 1 czubata łyżka kakao - 2-3 łyżki wody Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto. Ponownie wstawić do lodówki na kilka
Smaki Nataliiszklanki sok cytrynowy konfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna 50 ml 200 ml Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione masło i utrzeć na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić na dnie i bokach, ugnieść mocno używając np. szklanki o gładkich ściankach(...)waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić. Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce) , polać wierzch sernika
głodny alergikpieczenia to znakomita propozycja na deser, świetny pomysł na świąteczny stół a także inne okazje. Takie ciasto to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnych pralinek, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g kakaowych herbatników 3 serki homogenizowane waniliowe ( typu Danio po 140 g każdy ) 3-5 łyżek cukru pudru(...)herbatników. Na ciastka przekładamy masę kajmakową i starannie ją rozsmarowujemy. Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem przekładamy na warstwę masy kajmakowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy
Smakowite Daniaherbatniki, wylewamy połowę masy mlecznej, przykrywamy jasnymi herbatnikami, następnie wykładamy połowę masy orzechowej kajmakowej, ponownie przykrywamy jasnymi herbatnikami, wykładamy drugą połowę masy mlecznej, przykrywamy kolejną warstwą ciemnych herbatników. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę rozmieszaną z gorącą wodą. Warstwę śmietanową wylewamy na ciemne herbatniki. Odstawiamy do zastygnięcia. 6. Na śmietanę wykładamy herbatniki, tutaj już kolor wedle uznania, wykładamy masę kajmakową orzechową, posiekane orzechy, wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia
Dziś Ja gotujepowodzeniem możemy do niego wrócić zimą..Lekka,delikatna pianka plus owoce,które dodają świeżości.Wszystko to sprawia,że ciasto nie jest zbyt słodkie więc trzeba uważać aby nie zjeść go zbyt dużo bo pójdzie na boczki. Spód: 250g herbatników 100g masła 2 łyżeczki wody Masa mleczna: 350g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 op.galaretki cytrynowej 300-400g winogron(...)winogronami.Tak przygotowaną mleczną masę wylać na spód z ciastek i wstawić do lodówki. Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 2,5 szkl wody,tężejące wylać na mleczną piankę. Gotowe ciasto można udekorować owocami
Niespełnione zdolności kulinarneukładamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera. Na wierzch układamy herbatniki. Sernik chłodzimy. Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. Uwagi
Kulinarne Fantazje Marioligorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą Składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła Herbatniki razem z masłem kruszymy i od razu mieszamy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki(...)schłodzeniu - najlepiej w zamrażarce przez 2 godziny, gęstnieje i staje się sprężysta. Na gotową masę układamy plasterki bananów. Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto! :) Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!moja wersja pysznego i znanego ciasta. Nie wymaga piekarnika, jest pyszna, słodka i naprawdę wyjątkowo smaczna. Zapraszam:) 3-bit z galaretką - 350g herbatników - 1 puszka kajmaku ( 500ml) - 2 galaretki truskawkowe - 700ml wrzącej wody - 700ml mleka - 2 budynie śmietankowe Gotujemy budyń na mleku według przepisu na opakowaniu, studzimy troszkę. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Na blaszce
Kuchnia Pełna Emocjiherbaty i spróbować słodkości, takich jak przeróżne baklawy czy hurmašice (bośniackie ciastka w syropie, które smakują jak zlepione pokruszone herbatniki). Na najlepsze słodkości zapraszam do Caffe Lasta . Mają tu również wegańskie lody! Nie zapomnijcie o burku (ciasto filo z nadzieniem z sera, ziemniaków lub zieleniny) na śniadanie! Buregdžinica Musala zapodaje całkiem przyzwoity burek z serem
Roślinożerni urlopowiczedeserowej. Ciasto wyszło tak smaczne, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. Ach, i zdecydowanie jest to ciasto dla dorosłych ze względu na zawartość alkoholu. Składniki (forma 30 cm x 24 cm): 400 g herbatników kakaowych 200 g dżemu z czarnej porzeczki 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata (użyłam Helio) czekolada deserowa (użyłam Polewa
Kocham..lubię..gotuję..Cześć! Przysmak na wyspach, ale chyba tu też :) Przysmak w moim domu. Ciasto Banoffee. Poleciła mi to ciasto moja przyjaciółka, która tam własnie mieszka. Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek petit beurre. Składniki: * 20 dkg herbatników kakaowych * 1/2 kostki masła * 1 puszka masy kajmakowej 460 g * 5 szt bananów * 400 ml śmietanki 30 % * czekolada do posypania * kilka kropel cytryny
Pieprzyć z Fantazjąświątecznej odsłonie zachwycą najmłodszych milusińskich ale i starsi nie przejdą obok nich obojętnie :) Tradycyjnie na cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi
Kuchnia w Słońcu Skąpana