ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:63/445)

Szybki piernik czekoladowy – bez miksera 179

Szybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Szybki piernik czekoladowy – bez miksera 154

Szybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami 121

długo widniał na mojej liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia.   Składniki: 4 jajka pół łyżeczki soli szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 250g masła 2 łyżeczki(...)mąkę, roztopione i wystudzone masło, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą marchwią i posiekanymi suszonymi śliwkami. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach C około 50 minut do tzw „suchego patyczka”. Czekoladę

Pyry na Gaz
Keks najłatwiejszy 87

Najłatwiejszy i najsmaczniejszy keks, który zawsze kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Keks, w którym owoce nie opadają, a to dzięki obtoczeniu ich w mące. Najlepszy jest po 2-3 dniach. Ja piekę więcej i zamrażam, bo wtedy według mnie jest najsmaczniejszy, a przed świętami jest więcej czasu(...)proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut, lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu keks zapakować

To co kocham
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55818

słodko muszą być. Moje pierożki to pierożki pieczone z gotowego ciasta. Może być to ciasto francuskie, ale ciasto kruche jest o wiele lepsze :)   Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę(...)wycięte z ciasta francuskiego czy z ciasta kruchego. Składamy po przekątnej i sklejamy brzegi. Pieczemy (oba rodzaje ciast) po 20 minut. Francuskie w 210 stopniach, kruche w 180 stopniach. I gotowe! 10. Muffiny z bakaliami zamiast keksa Nie wiem, czy to dobry pomysł - taka zamiana, ale postaram się Was przekonać. Po pierwsze. O ile przygotowanie ciasta na keks wyniesie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Szybki i łatwy piernik 141

Jeżeli zapomnieliście o zrobieniu piernika dojrzewającego to nic straconego,  bo właśnie znaleźliście  przepis na szybki i łatwy  piernik,  który możecie zrobić na

magiczna kuchnia Kasi
Makowa panienka 184

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku

Pysznie & Pięknie
Kruche ciasto z jabłkami, bakaliami i miodem 300

kruche ciasto z jabłkami, cynamonem, miodem i bakaliami. Pachnące, pełne smaku, jabłek i bakalii. Może Was skuszę? Idealne nie tylko na co dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki masy jabłkowo - bakaliowej: 0,8 kg jabłek

Smak mojego domu
Szybki świąteczny makowiec 164

przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko(...)Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki  Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko

Apetyczna babeczka
Sernik pomarańczowy 186

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać. Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo(...)kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem   ZPierwszegoTloczenia.pl  oraz  Fooder.pl . E-book można pobrać na   tutaj . Sernik pomarańczowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje dla 12 osób, tortownica

Kulinarne przygody Gatity
Pomarańczowiec 364

sobotę dzielę się z Wami solidną porcją słodyczy. Nie może być inaczej i tym razem. Choć skupić powinnam się na babkach i mazurkach, to jednak to ciasto czeka od Bożego Narodzenia w kolejce i w końcu stwierdziłam, że nabrało już wystarczająco odpowiedniej mocy, by ujrzeć światło dzienne.  Przepis otrzymała od koleżanki moja Mama i to właśnie ona przygotowała

Kuchnia w czekoladzie
Piernik staropolski 183

Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na

Domowa Cookierenka Agi
Piernikowe choinki 3D 149

Składniki na 1 kg ciasta: 3/4 szklanki jasnego miodu 1 szklanki cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder biała cukierkowa posypka Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach

Świat Ciasta
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 833

Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa(...)mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiewiórka 119

piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przestygniętą wiewiórkę polukruj lub udekoruj w inny sposób. Wiewiórka gości na moim stole najczęściej w okresie zimowym. Zwłaszcza w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na to ciasto znalazłam w jakimś magazynie kobiecym (chyba był to Poradnik Domowy). Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła w oryginalnej recepturze własnych modyfikacji. Przede wszystkim rozdzielam białka od żółtek

blog.moje-pasje.info