Szybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSzybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjadługo widniał na mojej liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka pół łyżeczki soli szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 250g masła 2 łyżeczki(...)mąkę, roztopione i wystudzone masło, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą marchwią i posiekanymi suszonymi śliwkami. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach C około 50 minut do tzw „suchego patyczka”. Czekoladę
Pyry na GazNajłatwiejszy i najsmaczniejszy keks, który zawsze kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Keks, w którym owoce nie opadają, a to dzięki obtoczeniu ich w mące. Najlepszy jest po 2-3 dniach. Ja piekę więcej i zamrażam, bo wtedy według mnie jest najsmaczniejszy, a przed świętami jest więcej czasu(...)proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut, lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu keks zapakować
To co kochamsłodko muszą być. Moje pierożki to pierożki pieczone z gotowego ciasta. Może być to ciasto francuskie, ale ciasto kruche jest o wiele lepsze :) Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę(...)wycięte z ciasta francuskiego czy z ciasta kruchego. Składamy po przekątnej i sklejamy brzegi. Pieczemy (oba rodzaje ciast) po 20 minut. Francuskie w 210 stopniach, kruche w 180 stopniach. I gotowe! 10. Muffiny z bakaliami zamiast keksa Nie wiem, czy to dobry pomysł - taka zamiana, ale postaram się Was przekonać. Po pierwsze. O ile przygotowanie ciasta na keks wyniesie
dobra gospodyni dom wesołym czyniJeżeli zapomnieliście o zrobieniu piernika dojrzewającego to nic straconego, bo właśnie znaleźliście przepis na szybki i łatwy piernik, który możecie zrobić na
magiczna kuchnia KasiPierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku
Pysznie & Piękniekruche ciasto z jabłkami, cynamonem, miodem i bakaliami. Pachnące, pełne smaku, jabłek i bakalii. Może Was skuszę? Idealne nie tylko na co dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki masy jabłkowo - bakaliowej: 0,8 kg jabłek
Smak mojego domuprzypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko(...)Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko
Apetyczna babeczkaSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać. Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo(...)kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Sernik pomarańczowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje dla 12 osób, tortownica
Kulinarne przygody Gatitysobotę dzielę się z Wami solidną porcją słodyczy. Nie może być inaczej i tym razem. Choć skupić powinnam się na babkach i mazurkach, to jednak to ciasto czeka od Bożego Narodzenia w kolejce i w końcu stwierdziłam, że nabrało już wystarczająco odpowiedniej mocy, by ujrzeć światło dzienne. Przepis otrzymała od koleżanki moja Mama i to właśnie ona przygotowała
Kuchnia w czekoladzieNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na
Domowa Cookierenka AgiSkładniki na 1 kg ciasta: 3/4 szklanki jasnego miodu 1 szklanki cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder biała cukierkowa posypka Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach
Świat CiastaSeromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa(...)mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekarnika i odstaw do wystudzenia. Przestygniętą wiewiórkę polukruj lub udekoruj w inny sposób. Wiewiórka gości na moim stole najczęściej w okresie zimowym. Zwłaszcza w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na to ciasto znalazłam w jakimś magazynie kobiecym (chyba był to Poradnik Domowy). Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła w oryginalnej recepturze własnych modyfikacji. Przede wszystkim rozdzielam białka od żółtek
blog.moje-pasje.info