Pyszne.Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich
CzarnawisienkaŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień przed wigilią, pakuje w pudełeczka i wystawiam na stół w pierwszy albo drugi dzień świąt. Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne(...)świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują. Porcja wystarczy na 27 mini makowców. Składniki: ciasto 1 margaryna 160 g cukru 5 żółtek 400 g mąki + do podsypania nadzienie makowe 250 g maku 2 białka 1 szklanka cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Mak wsypujemy do rondelka
Niezły MłynekMAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na makowiec, szczerze powiedziawszy, to chyba nigdy sama w domu nie robiłam makowca, zawsze
SMYKWKUCHNIKochani wiecie, że u mnie w domu na święta nigdy nie robiło się pierników? Pisałam Wam już o tym, bo kompletnie nie pamiętam...? W każdym bądź
Kuchnia w czekoladzieKrokiety zna i lubi chyba każdy, a na pewno większość z nas. Dziś proponuję sposób na przygotowanie niecodziennych krokietów, a właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty
MarcinChefZdaję sobie sprawę, że w drugim dniu świąt większość z Was nie umie już patrzeć na świąteczne jedzenie, ale nie mogłam dopuścić do tego, by
Nastoletnie WypiekanieZaszalałam w tym roku z makowcami ;). Dzisiaj kolejny z nich- wilgotny czekoladowy na cieniutkim biszkopcie z rewelacyjną polewą z kwaśnej śmietany. Polewa z godziny na
Nastoletnie WypiekaniePrzed nami kolejne wyjątkowe święta……czas rodzinnych spotkań, wspólnych rozmów i spacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A
Wanilia i KardamonWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę
Marta GotujeRoztarty goździk w moździerzu, starta laska cynamonu, z której pył unosi się chwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię. Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy
SMYKWKUCHNITen przepis bardzo długo czekał na publikacje. Jednym z powodów były zdjęcia, które nie oddają smaku i rzeczywistego wyglądu tego wypieku. Ale ostatecznie uznałam, że w
Słodkie PrzyjemnościLubicie proste przepisy, prawda? Oj na pewno! Szczególnie, gdy prostota idzie w parze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają
Słodkie PrzyjemnościJutro Sylwester i szampańska (w dosłownym znaczeniu) zabawa. Nie może zabraknąć na stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was
Codzienna kuchnia niecodziennaDuch Świąt Bożego Narodzenia coraz śmielej zdaje się wdzierać do naszych domów, właściwie nie da się już od niego uciec, chociaż szczerze mówiąc kto by tego chciał? ;) Święta tuż, tuż, już niedługo będziemy za oknem wypatrywać pierwszej gwiazdki, która swym blaskiem rozświetli czarne, grudniowe niebo. Już za kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach(...)korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem. Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła 60 g kakao 150 ml wody 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
Słodki KompromisKRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kruche babeczki z budyniem, które na pewno zasmakują domownikom. Znikają
SMYKWKUCHNI