wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz sałata lodowa ketchup Domowe Longer'y - Sposób
Słodka Stronadelikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka(...)margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mleko i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z resztą wymieszanych składników. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie
Na słodko lub wytrawniemargaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza(...)PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy
Ostra na SłodkoWyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :D Składniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę
Zdrowie na języku :Pmożna wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto czekoladowe z musem kawowym Składniki: ciasto czekoladowe 50g mąki pszennej 50g masła 100g cukru 30g czekolady mlecznej 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej przegotowanej wody 1 czubata łyżka kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia mus kawowy 220g mascarpone 180ml śmietanki 30% 100g białej czekolady 2 łyżki(...)łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody kakao do dekoracji Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić - masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem - do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika - dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao - jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną
Smakołyki Berenikimąki - 1 jajo - 12 dag masła -12 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka WYKONANIE: Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki(...)smarujemy masłem. Wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi. Przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka. W kubku rozrabiamy budyń -proszek z 1/2 szklanką mleka. W momencie jak mleko się zagotuje zdejmujemy rondelek z ognia i energicznie mieszając wlewamy zawartość kubka. Masą po chwili zgęstnieje tworząc budyń. Rondelek stawiamy z powrotem na ogniu i zagotowujemy
SMYKWKUCHNIwygląda bowiem wspaniale. Różowy tort z nutą truskawkową Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) ciasto: 4 białka 180 g miękkiego masła 175 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki proszku do pieczenia 285 ml mleka czerwony barwnik spożywczy w paście poncz: sok z 1/2 cytryny 2 łyżki zimnej wody krem(...)spożywczy z paście czerwony barwnik spożywczy w paście Najpierw upiec ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Po jednym dodawać białka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać ekstrakt, połączyć. Na końcu na zmianę partiami dodawać mleko z mąką, miksując na najniższych obrotach. Ciasto podzielić na cztery
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia serek waniliowy Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką. Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości
Słodkości i nie tylkoCiasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych Na pewno zapada w pamięć. Ciasto czekoladowo – rodzynkowe Drukuj przepis Składniki6 jajek2 szkl cukru1 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1 łyżka octu40 dag rodzynek1 szkl wódki2 budynie kakaowe2,5 szkl mleka1 kostka margaryny1 słoik dżemu z czarnej porzeczki1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada Sposób przygotowania(...)Krok 2Odlać pół szkl mleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń. Krok 3Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać. Krok 4Piec
CoolinarniePLdalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierwszą babkę. Myślę, że ciasto to zasmakuje wszystkim, który nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. Wanilia, kawa i czekolada- smaki na dzisiaj. Swoją drogą wypiłam takie pyszne late z pianką, ale mam smaki dzisiaj(...)kawy 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mleko a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy równo do trzech misek. Do jednej damy kilka kropel olejku do drugiej kakao a do trzeciej kawę. Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy
ciastkarnia na kruchym spodziecukier waniliowy 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub zamiennie śmietanki 30% dodatkowo: pisaki cukrowe Dr. Oetker inne dekoracje Wykonanie: Formę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy. Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy. Masło(...)jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni
kolorowotorcikowoszkl (zimnego)mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka startych na oczkach jabłek (2szt dość duże) łyżeczka cynamonu (mój dodatek) Wykonanie: Ucieramy mikserem cukier, cukier waniliowy,masło i jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ponieważ w tym momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy
Walijskie PichceniePrzygotowanie: Na piernik: 3 szkl. mąki słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe) 2 łyżki kakao pół kostki margaryny 1,5 szkl. mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu szkl. cukru tłuszcz do formy Na ciasto ptysiowe: pół kostki margaryny 5 jaj szkl. mąki Dodatkowo: op. kremu karpatkowego 0,5 l mleka kostka margaryny Do polewy
Słodkości i nie tylkowyjątkowo udany i smaczny. Składniki: Ciasto ciemne: 5 jajek nie cała szklanka mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie: Ubić białka(...)wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać na blachę i piec 35 minut w 180 stopniach Znowu ubić białka i postąpić dokładnie w ten sam sposób co z ciastem powyżej. Gdy wyciągniemy upieczone z pieca należy odrazy posmarować je marmoladą i zwinąć w roladę. Pozostawić ciasto w takim stanie do wyrośnięcia. Z podanego mleka odlać szklankę
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na muffinki znajdziecie: tutajSkładniki na małą formę o średnicy 20 cm:ciasto:1 szklanka przesianej mąki tortowej1/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1 jajko1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli 2 łyżki NutelliKrem:100 g masła3 łyżki cappuccino200 g serka(...)łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut
Bon Appetit Małgorzaty