ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:729/1075)

Sernik z lemon curd 189

rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało(...)cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty  plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka Husarenkrapfen 124

najczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki 75 g cukru pudru 1 opak. małego(...)masła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku  Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół). Ciasto

Świat Ciasta
kruche ciasteczka migdałowo cytrynowe 126

składniki: 50 g migdałów, obranych i zmielonych 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g cukru pudru 100 g masła 50 g margaryny 1 żółtko skórka

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane 177

teraz recenzja z degustacji :) Gofry wyszły lekko ciemne od mąki orkiszowej, ze specyficzną, gęstszą strukturą ciasta w środku od płatków orkiszowych. Nie były tak pulchne i mięsiste jak typowe gofry drożdżowe, ale to wcale nie znaczy że okazały się gorsze. Po wstępnym ostudzeniu - bardzo kruche i chrupiące. Niestety po 2-godzinnym leżakowaniu - gdy zachciało mi się repety - były już dość(...)płatków owsianych. Po dwóch sztukach byłam zaspokojona maksymalnie :) Do przepisu powrócę, już po zaopatrzeniu się w mleko w proszku - może to z powodu jego braku miałam takie niespodzianki z ciastem? U mnie gofry polane jogurtem naturalnym i frużeliną jagodową . Smacznego! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Ciastka marcepanowe 145

Mamy grudzień czas pieczenia pierniczków, słodkich marcepanów i gorącej czekolady. Na pierniczki jeszcze przyjdzie pora, więc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu. CIASTKA MARCEPANOWE Składniki: 100 g marcepanu 250 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru(...)krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy posiekane masło i posiekany marcepan. Następnie wrzucamy żółtko jaja oraz olejek migdałowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Bon appetit mon amie
Sernik na kruchy spodzie – pyszny, wilgotny i delikatny 130

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na sernik na kruchym spodzie. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 450 , 500 lub 550) 150 g dobrze schłodzonego masła lub margaryny 3 żółtka (jajka L) 3 łyżki cukru(...)przygotowanie sernika: Ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach, około 2/3 ciasta kładę na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładam masę serową i górę posypuję pozostałym ciastem. Pieczenie sernika: Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, tak aby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie

Uwaga Babcia Gotuje
Pizza z dynią i gruszką 156

poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza!Ja tym razem(...)owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują.Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze.Pizza z dynią i gruszkąSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:250 g dyni bez skóry150 g wędzonego boczku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta brzoskwiniowa z kremem 148

żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu  z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko

Ostra na Słodko
Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem 112

wydaniu wielkanocnym. Bardzo je polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka(...)czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek.  3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.  4. Dekorowanie : Masę kajmakową i krem Lemon Curd przekładamy do worków cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. Dekorujemy kruche babeczki

Izabelawkuchni
Szarlotka z pianką 1009

soczyste i puszczają dużo soku należy go odlać. Jabłka wyłożyć na kruchy spód. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i kisiel. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Pianę wyłożyć na jabłka. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać

Smakołyki Asi
Zemsta teściowej 246

pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 st.C przez ok 15 min, do zezłocenia. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na kruchy spód i wkła damy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.  Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski, dodajemy mascarpone(...)przez ok 1 h. Beza powinna być chrupka. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bezę przygotowujemy dzień wcześniej, to należy ją na noc przykryć ręcznikiem kuchennym.  Gotową bezą przykrywamy wierzch ciasta.  przepis zaczerpnięty ze strony:   www.mojewypieki.com

kulinarne odsłony pati
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem 90

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z  mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :) Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem Składniki   - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić(...)wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli  Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Jeśli macie problemy

Cztery Fajery
Kruche ciasteczka na Halloween 179

kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na Halloween, ale oczywiście jeśli użyjemy innych foremek można je piec na przeróżne okazje. Gorąco polecam!!! Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść na stolnicy na gładkie ciasto. Następnie

kuchnia doski
SERNIK GOTOWANY Z GALARETKĄ – BEZGLUTENOWY! 97

bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny sernik gotowany. Kruchy, bezglutenowy spód bez pieczenia pokryty słodką, waniliową, serową masą to prawdziwe niebo w gębie! Uroku i niespotykanego charakteru całości dodają urocze ciasteczka Fior di Sole zalane przezroczystą galaretką, które wspaniale zdobią całość i sprawiają, że ciasto jest idealnym pomysłem np. na imprezę! Łatwe! Szybkie! Pyszne! Spróbujcie! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Ananas 131

Ciasto z ananasem Przepyszne ciasto zupełnie bez okazji. Mój sprawdzony biszkopt, budyń z ananasem, bita śmietana i beza z migdałami. To było naprawdę wspaniałe połączenie smaków. No dobra, powiem Wam, że miałam puszkę zacnych ananasów z POLOmarketu i chciałam ją wykorzystać. Mam nadzieję, że mój przepyszny pomysł na słodkości przyjmie się w Waszych domach i będziecie czuli te same motyle(...)zamiar odważyć się i upiec bezę z prawdziwego zdarzenia. Ta beza była z wierzchu krucha z pysznymi podpieczonymi płatkami migdałów, natomiast w środku miała przepyszną piankową strukturę, a ta z kolei doskonale łączyła się z ubitą śmietaną. Choć od zjedzenia tego ciasta minął już jakiś tydzień, to wciąż nie mogę się otrząsnąć, było po prostu pycha! Ciasto z bezą: Tarta

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania