ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:737/1075)

Tarta limonkowa 90

blacie stygnie już świeżo upieczona tarta. Z tęsknoty za wiosną upiekłam ją w wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc?   Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru masa limonkowa

Raj dla Podniebienia
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 125

roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego tutaj nie lubić. Świetnie smakują na ciepło lub na zimno, solo lub jako dodatek do barszczu. Składniki

Smaczna Strona
Ciasteczka z żurawiną i pistacjami 121

Kruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych.  Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina

Smakołyki Asi
Kruche ciasteczka z dżemem malinowym 156

Kruche ciasteczka, które rozpływają się w ustach... Do przełożenia mój ulubiony dżem malinowy, pyyychotka :) Przepis znaleziony na stronie:  mojewypieki Składniki (ok 20 ciastek): Ciasto: cukier puder 90 g, masło 175 g, mąka pszenna 230 g, żółtko 1 szt, Ponadto: dżem malinowy, cukier puder, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez

kulinarne odsłony pati
Ciastka z Figami 81

Niedawno otrzymałam z firmy Helio pyszne naturalne figi które mnie zmotywowały by stworzyć delikatne,kruche ciastka z pysznym nadzieniem figowy,które okazały się tak pyszne ze znikły w kilka chwil. Zapraszam was kochani do wypróbowania tego przepisu. CIASTO: 150g mąki pszennej 50g cukru 50g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% albo 24% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia NADZIENIE: 150g

Dziś Ja gotuje
Kruche ciasteczka z nutellą 138

Zaskoczył mnie smak, myślałam ze będą miękkie a wyszły bardzo kruche. Ja właśnie takie lubię. Pyszne w smaku, polecam. Do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania gęstych ciast utrzeć ciasto na gładką masę. Bez problemu uzyskacie taką masę. Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę. Za pomocą łyżeczki nabierać ciasta i ukulać kulę

Kuchnia Pokoleń
Sernik jagodowy pieczony 262

idealne połączenie smaków :) Sernik nie jest mdły w smaku i bardzo ładnie się prezentuję. Do tego ciasta możecie wykorzystać mrożone jagody jak i borówki (najlepiej mieszankę owoców).  Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm: spód około 150 g kruchych ciasteczek, np. owsiane wieloziarniste 1/4 kostki masła (50 g) masa jagodowa 300 g mrożonych owoców (np. 200 g jagód

Ugotować
Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą 123

Słodkie i kruche. W trakcie pieczenia rozpływają się na boki, po czym lekko się unoszą i rumienią. Wiórki kokosowe delikatnie wyczuwalne dające przyjemny posmak. Samo ciasto jest dosyć klejące i potrzeba odrobiny precyzji przy formowaniu ciasteczek.  Polecam!     S kładniki: (na 20-25 sztuk) 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru 1 żółtko

Nastoletnie Wypiekanie
,, laseczki Świętego Mikołaja” 132

dostać prezent, czy czeka na nas rózga? Dzisiaj proponuję ciasteczka w kształcie lasek świętego Mikołaja. Są to klasyczne, kruche ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako świąteczny prezent lub ozdoba choinki! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu Stovit 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru

Podróż w kulinaria
Ciasteczka na kwaśnym mleku 143

Kruche ciasteczka, bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Ja robiłam je w maszynce do ciastek, a jeśli takiej nie macie to z powodzeniem ciasto można rozwałkować i wykrywać foremkami. Są na prawdę przepyszne :) A dziś przedstawiam Wam pierwsze zdjęcia na moim nowym blacie, który zrobiłam sobie z mojego starego biurka. Jak się podoba? Czytaj więcej

Biały fartuszek
Konkurs Tygodnika Zamojskiego - dania i desery z serem białym 129

zakładce "Gotuj z TZ" Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno z truskawkami A oto nagroda sponsorowana przez Tygodnik Zamojski oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską

Ciastka - domowe słodkości
Sernik krakowski 171

chciałam życzyć Wam na ten nowy rok pomyślności, radości, zdrowia i odwagi do realizacji marzeń. Pomyślnego 2016 roku :) Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko 8 g cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. W wersji tradycyjnej po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto

Cynamonowe szczęście
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 161

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko

Anioły w kuchni
Pleśniak z pigwą, czyli prawie Frutka Cioci Zosi 195

krzątając się przy węglowej kuchni gotowała jedną ze swoich pysznych zup jarzynowych i z pamięci podawała mi recepturę ciasta. Dotąd jakoś nie miałam okazji go upiec... I tym razem też nie upiekłam. Troszkę przerobiłam recepturę po swojemu i wyszedł mi cudownie kruchy, aromatyczny pleśniak z pigwą, który pojechał z nami w gości. Na marginesie dodam, że wróciliśmy do domu

Kuchenne zapiski Edyty
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 142

patrzyła, nawoływała.. Zlitowałam się i zrobiłam z niej spód do tarty i to był strzał w 10! Krucha, słodka - z budyniem i karmelizowaną gruszką smakowała świetnie. Zachęcam Was gorąco do spróbowania :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki na formę ok. cm: Ciasto: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 jajko 3 łyżeczki stewii Kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka

Czarnawisienka
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 128

nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce karbowanej np. na Wielkanoc. Wtedy karbowaną

Przepisy i porady kulinarne
Jabłecznik na mące ryżowej 139

łyżek cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na wierzch. Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50mnut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.ps.dzięki mące ryżowej jest bardziej kruche,ale za to jakie smaczne..Pycha. Smacznego

w mojej kuchni
Kruche ciasteczka - kwiatki 181

również z mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka z m&m`sami. I tak powstały moje kruche ciasteczka - kwiatki.  Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki  łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek

Salonik smaków
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 227

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko

Anioły w kuchni
Łamańce z makiem 163

makowcami czasami jest ten problem, że nadzienia w nich za dużo w stosunku do ciasta. Ja najbardziej lubię ten słodki mak więc idealnym rozwiązaniem dla mnie są np. łamańce z makiem. Dużo dobrze przyprawionej masy makowej i kruche ciasteczka, którymi je się ją jak łyżeczkami. Bardzo ciekawie to wygląda kiedy siedzi przy stole kilka osób i zajada takie pyszności

Smaczna Pyza
Wegańskie ciastka digestive 125

Bardzo często można spotkać przepisy na ciasta, gdzie bazą są słynne ciastka „digestive”, jako weganka nie mogę nie mogę iść na łatwiznę i po porostu ich kupić, więc opracowałam przepis na te ciastka w wersji wege. Wyszły idealnie kruche, z powodzeniem można je trzymać w puszcze do 2 tygodni, ja musiałam puszkę zakamuflować w spiżarni, bo będą(...)masła roślinnego 70 g brązowego cukru 70 ml mleka roślinnego pół łyżeczki soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić i wszystkie składniki wyrobić najlepiej ręcznie. powstałe ciasto uformować w kulę Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciastka. Ciacha piec w temp. 180 C około 15 minut. (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) po upieczeniu

greenscarf
Kryształek z wafelkami kakaowymi i ciasteczkami z marmoladą 154

Witajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :)  Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego(...)mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni około 34 minuty, należy jednak zawsze sprawdzić wykałaczką  bo każdy piekarnik piecze inaczej.  Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Składniki

Sama słodycz i szczypta chili
Markizy nadziane kremem z orzechów laskowych (bez glutenu, cukru białego) 87

Pewnego dnia po tych wszystkich świątecznych sernikach i babkach zamarzyły nam się markizy - delikatne i kruche ciasteczka przełożone czekoladowo-orzechowym kremem   💛  Okazało się to być połączeniem idealnym!  Przywołującym mocno wspomnienia o popularnych Hit'ach. Naszym zdaniem poniższa wersja zdecydowanie wygrywa a do tego są piękniejsze 😍  Polecamy wypróbować przepis!      Składniki: -60g orzechów laskowych(...)orzechów laskowych oraz sodę. 5. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce. 6. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść. 7. Wstawić ciasto na co najmniej 1 godz. do lodówki. 8. Ciasto rozwałkować (nie za cienko) między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) lub pomiędzy papierem do pieczenia.   Wycinać kółeczka.   9. Ciasteczka przełożyć

Candy Pandas
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 280

znaczenia. Ciastka do dekoracji szykujemy najczęściej o grubości od 5-7mm do centymetra. Cieńsze się połamią, mogą się przypalić, ciężko kontrolować ich czas pieczenia, są kruche – za kruche do dekorowania. Jeśli chcecie je jeść bez dekoracji możecie wałkować cieńsze, ale do dekorowania najlepsze są takie 7mm. Przy wyższych ciastkach, ale nie grubszych niż 1cm, temperaturę piekarnika podnosimy(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory

Karo in the Kitchen
Ciasteczka zbożowe 154

ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek zbożowych: 1 szkl. mąki 1/2 szkl musli z rodzynkami 1/2 szkl. otrąb granulowanych z truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kruche ciasteczka makowo migdałowe 245

składniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru

Domowy Smak Jedzenia
Miodowe ciasto z jabłkami 224

ciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa(...)pomarańczowa druga cytrynowaNajpierw zajmujemy się miodowymi blatami .Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia.Po chwili zrobiłam drugą kulę z podanych wyżej

Z Kuchni Do Kuchni
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 181

Jestem w niebie! ;-) Piękny, cudowny, przepyszny z naszych polskich jagód, bogaty w witaminy i antyoksydanty, na wspaniałym kruchym spodzie przygotowanym z otrębów granulowanych z żurawiną marki Kupiec. Bo coś słodkiego też może być zdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się(...)dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC

SMYKWKUCHNI
Sernik Teściowej 182

budyń śmietankowy 1/2 opakowania przyprawy SERNIX kilka kropel aromatu rumowego polewa czekoladowa/wiórki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb pszenny na drożdżach 102

skórka nie była twarda i bardzo krucha. Powtórzyć kilka razy w czasie studzenia. Najlepiej nie kroić chleba gdy jest gorący, ponieważ przy studzeniu jeszcze lekko się dopieka. Jednak często zapachy kuszą ;) Chleb gorący będzie się kleił lub kruszył. Różnicę można zobaczyć na zdjęciach poniżej. Tak wyglądała moja miska po wyjęciu z lodówki ciasta z podwójnej porcji ;) Już nie miało gdzie

W kuchni bez szafek

Proponowane wyszukiwania