śliczny pastelowy kolor. Moja rada: tartę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż na początku ciasto jest twarde. Pod wpływem wilgoci z kremu nawilgnie i będzie ja można jeść. Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki cukru pudru 100 gram zimnego masła żółtko pół laski wanilii 1- 2 łyżki zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii
AZgotuj!Dziś wykorzystałam zamrożone ciasto kruche, które mi czasem zostaje . Nie mieści mi się we foremce i wtedy je zamrażam. Czeka na odpowiedni moment ...Taki jak dziś :) Na podpieczone ciasto rozsmarowałam szklankę przesmażonych jabłek i ułożyłam kilka pokrojonych truskawek. Ciasto przed pieczeniem nakłułam widelcem. Na wierzch rozłożyłam resztę cienko rozwałkowanego ciasta. Piekłam w prodiżu w foremce 24 cm średnicy przez
Proste Potrawysobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę
Wiem co jemUwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć
Milion SmakówMamy... Ciacho nie należy do wypieków dietetycznych, głównie za sprawą śmietany. Ale! Postarałyśmy się nieco obniżyć jego kaloryczność. Zapraszam choć na kawałeczek :) Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki - 100 g margaryny - 3 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żołótek - niepełna szklanka mleka Składniki łączymy i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną mrozimy w zamrażalce
Zdrowie na języku :PZastanawiacie się czasem co przygotować ze 'zbędnych' żółtek? Przecież nie można jeść ciągle faworków czy kruchego ciasta. No i tiramisu też z czasem może się przejeść. Dlatego dziś na początek maja przygotowałam dla Was prosty przepis na efektowne ciasto z samych żółtek, bardzo owocowe i puszyste. Nadające się nie tylko od święta w ciepły dzień, ale również i chłodniejszy wieczór
Słodkie PrzyjemnościProporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. przepis na ciasto - "Kuchnia Polska
Stare GaryCiasto: 3 szklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate
Praktyczna plDzień dobry! Galette zawsze podziwiałam na innych blogach, to taki prosty, a jakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda? Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu
Pora coś zjeśćPrzepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki
Poezja smakuniespodzianka w środku. - czas przygotowania ok 1hSKŁADNIKI:- gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie)- marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g- masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka- sól 1 łyżeczka- jajo 2szt- woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA :- Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą(...)między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika na 180 stopni aby się upiekła. - gdy ciasto się schłodzi odcinamy mała kulkę i wkładamy ja z powrotem do lodówki- resztę ciasta rozwałkujemy najlepiej zrobić to pomiędzy folię spożywczą, koło z ciasta robimy większe niż nasza foremka
Basia w kuchniKREM: * mascarpone – 125 g * śmietana 36% – 300 ml * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – 3-4 łyżki DODATKOWO: *truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut – 200 C ( na złoto ). Studzimy. KREM(...)Śmietanę kremówkę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i podprażony kokos – mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego, delikatnego kremu. CAŁOŚĆ: Kremem napełniamy wystudzone kruche foremki,dekorujemy truskawkami i dostawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodko170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami: Przepis na farsz do tarty z kiszoną kapustą: Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić(...)odcedzoną kapustę kiszoną. Smażyć całość przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto
Kulinarne Przeboje170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami: Przepis na farsz do tarty z kiszoną kapustą: Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić(...)odcedzoną kapustę kiszoną. Smażyć całość przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto
Kulinarne Przeboje