Czas czytania: 2 min Wczoraj był dzień z tych, kiedy to bardzo mam ochotę na coś słodkiego, ale na stanie w kuchni i pichcenie, to już
SprawdzonaKuchnia.plPikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiZapowiada się bardzo leniwa niedziela. Pogoda wręcz przygnębiająca więc postanowiłam sobie spędzić ten dzień w domu, najlepiej w kocu i kubkiem gorącej czekolady albo własnie
Niezły Młynekskładnikami, do przygotowania placuszków potrzebne też będą: Patelnia z nieprzywierającą powłoką, większa i mniejsza miska, łyżka oraz sitko. Do smażenia placuszków użyj oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Z podanych składników wychodzi od 8 – 10 niewielkich placków. Przygotowanie placuszków z serkiem wiejskim rozpocznij od wymieszania w miseczce przesianej mąki, proszku do pieczenia i małej szczypty soli. Odstaw(...)suchą mieszankę oraz cukier z wanilią. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi granulkami twarogu. Bardzo ważne jest, aby tak przygotowane ciasto na placki z serkiem odstawić na ok. 10 minut. Ten zabieg pozwoli składnikom odpowiednio się nawodnić, rozluźnić gluten oraz aktywować środki spulchniające. W rezultacie gładsze, bardziej spójne, a same placuszki
Kuchnia Na Wypasieciasteczka stały się wyjątkowo delikatne. Ich dużą zaletą jest również fakt, że długo pozostają świeże. Przepis, który Wam tutaj przedstawiam to wersja bazowa. Możecie dodać do nich np. wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę lub orzechy. Dostosujcie je do swoich upodobań Przepis na te ciasteczka powstał z inspiracji włoskimi biscotti al mascarpone Szybkie ciasteczka z mascarpone przepis na 20 ciasteczek(...)soli Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie do suchych składników dodaj jajka oraz mascarpone. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Potem owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj
365 dni dookoła kuchnimąki pszennej (typ od 450 do 550) 120 g cukru kryształ 250 ml kefiru (około 275 g) - 1 szklanka 60 ml oleju (użyłam rzepakowego) 30 g wiórków kokosowych 1 jajko (rozmiar L) 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 1 łyżeczka sody (około 5 g) około 50 g kropelek czekoladowych lub rodzynek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Muffiny(...)dodaję jajko i je roztrzepuję. Następnie dodaję olej i mieszam. Dodaję sodę, cukier waniliowy, wiórka i mieszam. Następnie dodaję mąkę i mieszam łopatką, tak aby mąka połączyła się z ciastem i nie było grudek. Na koniec dodaję około połowy kropelek czekoladowych, mieszam, ciasto jest gotowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie muffinek: Foremki smaruję olejem, nakładam po około 2 łyżki ciasta
Uwaga Babcia Gotujeszczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka puree z dyni (200g) ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju kokosowego ( 80ml) 1średnie jajko Polewa: 70g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju kokosowego szczypta cynamonu Czekoladę rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz dla smaku cynamon, mieszamy , przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli(...)mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz krótko mieszamy ciasto przekładamy do formy keksowej (30x11cm)wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut do suchego patyczka gotowe i przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy
Słodkie zapomnieniełyżki budyniu waniliowego szczypta soli esencja waniliowa 1. Masło roztapiamy z mlekiem i większą połową cukru z 3/4 szklanki (resztę cukru zostawiamy do białek). Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni i również odstawiamy do przestygnięcia. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wsypując resztę cukru i jeszcze(...)mieszamy całość delikatnie szpatułką/łyżką, a następnie dodajemy podprażone płatki owsiane i ewentualnie esencję waniliową. Całość delikatnie mieszamy. 5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, formując łyżką płaskie ciasteczka wielkości 5-6 cm (wysokość surowych ciasteczek to niecały 1 cm ) Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. (jeśli ciasteczka mają być dla mniejszych dzieci
Gotowanie...to proste !przyjemnie miękną, są idealnie słodkie i pięknie pachną korzennym przyprawami. Coś wspaniałego. Składniki (2 blaszki pierniczków): 350 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego piernikowego (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 czubate łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 jajko Przygotowanie: Płatki(...)przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką
Zdrowie na języku :Perytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić na 2 blaty :-) Można też biszkopt wykonać z mieszanki mąki migdałowej z kokosową np. z tego przepisu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 2 opakowania po 200 gram śmietanki 36% erytrytol do dosłodzenia (najlepiej zmielony) Dodatkowo: mocna kawa do nasączenia(...)koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie składniki zmiksować delikatnie razem
Marta próbujezostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 jajka 100 g rodzynek POLEWA: 250 g trzcinowego cukru 125 ml mleka 1 łyżka soku z limonki 1 kieliszek spirytusu(...)miejsce, aby zaczyn ruszył na ok. 10 min. Olej rozpuszczamy i odstawiamy.. Dodajmy do niego pustą laskę wanilii, w tłuszczu rozpuści się cały aromat, który później przeniesiemy do ciasta. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy resztę mąki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 min, aby ciasto nieco urosło. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę
Kuchnia od dwojgarazem upiekłam sernik na wzór znanego ciasta Zebra.... Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego.... Składniki(...)pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka
Wypieki Renepikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Tak aby jak najbardziej go rozdrobnić i wyrobić z jajkiem. Następnie(...)twaróg był słabo odciśnięty, należy zwiększ ilość kaszki. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy sól i łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, przykręcamy płomień . Łyżeczkę maczamy w wodzie, nabieramy porcję ciasta, dociskamy do krawędzi miski, aby uformować zgrabną kluseczkę i wkładamy do wody. Kluseczki powinny lekko mrugać, to im pozwoli zachować ładny kształt, Gotujemy około pięć minut od momentu wypłynięcia
Dieta moja pasjaprawej stronie! SKŁADNIKI NA DIETETYCZNE CIASTECZKA GRYCZANE: - 250 g płatków gryczanych - 100 g płatków owsianych górskich - 100 g mąki owsianej - 50 g mąki gryczanej - 150 g schłodonego oleju kokosowego - 60 -70 ml ciepłego mleka - 3 schłodzone żółtka - 1 białko - stewia (ewentualnie 3 duże łyżki miodu) - 3 łyżki rodzynek - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym lub kakao(...)minut. Mąkę owsianą i gryczaną połącz z proszkiem do pieczenia, wsyp do dużej miski, dodaj proszek budyniowy, płatki owsiane i namoczone płatki gryczane. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto (gdyby było zbyt suche dodaj łyżkę jogurtu lub mleka). Z ciasta formuj kulki i rozgniataj w dłoniach, układaj na papierze do pieczenia. Czas pieczenia: 25- 30 minut. temp.:170 stopni
SMYKWKUCHNI