osób będących na diecie bezglutenowej i dla diabetyków! (około 11 sztuk) 10 łyżek mleka 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 1 jajko 3 łyżki mąki ryżowej (płaskie) 2 łyżki mąki kokosowej (płaskie) 3 łyżki budyniu śmietankowego (bezglutenowego proszku; można użyć innego smaku) 1 łyżka cukru (opcjonalnie; w zależności od dodatków) 150g melona (bardzo dojrzałego i miękkiego) 1-2 łyżki soku(...)musi być idealnie rozdrobniony, ale ważne, aby powstało z niego dużo soku.) W większej miseczce wymieszać pozostałe składniki i połączyć z melonem. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe. Jeśli masa jest za gęsta - należy dodać mleka.) Całość odstawić do lodówki - na 5-10 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.) Po tym czasie na patelni
Di gotujewłasnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy od przygotowania większego słoika, do którego wsypujemy wiórki i zalewamy wódką. Odstawiamy na 3-4 dni, codziennie wstrząsając słoikiem(...)malaksera dodajemy mleko słodkie oraz nie słodzone i miksujemy do połączenia. Przelewamy do buteleczek (mi wyszło ok. 1,2 litra) i chłodzimy. Wiórek nie wyrzucamy! Można je wykorzystać do ciasta lub upiec pijane kokosanki- przepis niedługo! Bon Appetit
Pudełko rozmaitościszklanki cukru łyżeczka cynamonu szczypta soli 3/4 szklanki oleju 2 jajka skórka otarta z pomarańczy (wcześniej spaczonej) 2 startej marchewki opcjonalnie możecie też dodać rodzynki, otręby, wiórki kokosowe Polewa: 150 g serka śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie:Marchew ścieramy na tarce - ja wykorzystałam grubsze oczka. W misce łączymy ze sobą suche składniki - mąkę, cukier(...)niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów
Taste Of My DayWafle i andruty – to idealna propozycja na słodką przekąskę w ciągu dania. Są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale również bardzo smaczne. Wystarczy przygotować ulubioną
BabskiePorady.pl - PrzepisyCzy ktoś z Was wie co to są aktywowane orzechy? Spotkał się ktoś z Was z takim określeniem? 😉 Aktywacja orzechów i nasion polega na ich uprzednim
Candy PandasKto z Was miał kiedyś do czynienia z surową czekoladą? Jej smak i struktura różni się nieco od klasycznych tabliczek, a to dlatego, że podczas jej
Candy PandasWiemy, że teraz jest wiosna i czas kiedy ma się ochotę na pierwsze koktajle ze świeżych owoców ale ostatnio nastąpiło ochłodzenie oraz niezłe ulewy, także ciepłe
Candy Pandasziemniaczanejpuszka brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowesok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarponenapój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudruczereśnie w syropie do dekoracjiwiórki kokosowe ( do obsypania boków)2 łyżeczki żelatyny spożywczejcukier waniliowy Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy żółtka stale ubijając masę(...)dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozosta
Malinowe Pocałunkiwariacje na jego temat Keto bananowy chlebek z cukinii wyszedł wyśmienity. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale także przekąska czy nawet śniadanie, na przykład w towarzystwie jogurtu kokosowego . W dodatku robi się go szybko. Jest to świetna opcja do lunch box’u do pracy czy gdziekolwiek indziej na wynos. Ja już czuję, że będę robić go częściej… Smakami(...)startej na drobnych oczkach i odciśniętej z wody 4 jajka duże 2 łyżki erytrytolu 2 łyżki inuliny 50 g mąki kokosowej 1 łyżeczka cream of tartar 0,5 łyżeczki sody spożywczej 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 2 łyżeczki ekstraktu bananowego
Modern Cave GirlRolada czy Pavlova ? zawsze mam dylemat gdy zostaje mi nadmiar białek po pieczeniu kruchych ciast czy ciasteczek. Jedno i drugie smakuje obłędnie i jest gotowe do zjedzenia od razu po przełożeniu. Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła. Smak słodyczy(...)Pycha! SKŁADNIKI: Beza: 1 szklanka białek jaj kurzych 1 ¼ szklanki cukru drobnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z cytryny 2 łyżki wiórek kokosowych Krem: 400 ml śmietanki 36% 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej Cukier puder do oprószenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nagrzać piekarnik
Wanilia i Kardamonplastrów) 1 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody (można pominąć) szczypta soli 1/3 szklanki bezsmakowego oleju, albo oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 małe, lub 3 duże bardzo przejrzałe, czarne, banany (około 1 1/2 - 1 3/4 szklanki po zgnieceniu na papkę) 1/4 szklanki mleka roślinnego, tylko w razie potrzeby(...)wymieszaj. Wsyp m ą kę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól i szybko, ale delikatnie wymieszaj. Nie za długo. Jeśli mieszanka wydaje się za sucha użyj mleka. Przelej ciasto do foremki i piecz okolice 50 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać), lub do suchego patyczka. Wyjmij w foremce na kratkę i przestudź przez 10 minut przed krojeniem. Chlebek powinien
Lejdi of the housesmaku. Nie stosuję w przepisach czekolady, ale jeśli wolicie klasyczne kompozycje, śmiało możecie w przepisie wykorzystać kakao zamiast karobu i jestem pewna, że wyjdzie równie smacznie Oczywiście jak zwykle ciasto jest bez cukru, a w dodatku wegańskie – do ugotowania kaszy użyłam mojego ulubionego mleka (napoju) owsianego. Jeśli do spodu wykorzystacie certyfikowane płatki owsiane, będzie też bezglutenowe i odpowiednie(...)owocami – wegański deser na zimno bez cukru spód: 125 g daktyli bez pestek 0,5 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka karobu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka otrębów owsianych warstwa jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 szklanka mleka (napoju) owsianego lub innego ulubionego puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio
Fitkotkakao 100 g cukru (u mnie dark muscovado) 2 banany 120 g oleju kokosowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Na idealnie gładką masę zblenduj banany z cukrami i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do powstałej puszystej masy dodawaj partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj(...)dodatkowe 100 g posiekanej. Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut w temperaturze 180 C. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA
greenscarfodżywki białkowej o smaku kokosowym ( to można pominąć) Dodatkowo - sezonowe owoce - u mnie truskawki Wykonanie Spód Do miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz owsianą. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Następnie wsypujemy cukier lub słodzik. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała nam jednolita masa, którą wykładamy na wcześniej przygotowaną formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut(...)odżywkę białkową. Na koniec bardzo powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przelewamy na wystudzony spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na wierzch układamy pokrojone dowolne owoce sezonowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez całą noc w lodówce. Smacznego
Health-Fit-LifeCiasto- deser obłęd ! Najlepsze tiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki(...)czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 100 g. rum 2 łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut
Kuchnia Paulettes