Nabrałam ochoty na ciasto z kremem kawowym i bananami ale nie miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń
Monia miesza i gotujeCoś dla fanów kawowych deserów :). Eklerki z kremem kawowym, to kolejna odsłona tych popularnych ciastek. Krem kawowy jest taki pyszny! Jeśli lubicie takie klimaty, to nie będziecie zawiedzeni :). Polecam! Przepis na krem kawowy zaczerpnięty ze strony Kuchnia Lidla. Składniki na około 18 eklerów: Ciasto parzone: 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa 125 g masła 5 niedużych jajek(...)całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku ( ciasto z jajkami ucierałam w robocie kuchennym ). Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką
Opowieści z piekarnikaCiasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków Kto kocha kawę? A słodkości? Jak dla mnie od zawsze jest, to duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną
Słodkie okruszkiMieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na ciasto kokosowe: 8 białek 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy(...)masła Z budyniów, cukru i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo dodając kawę, alkohol i orzechy. dodatkowo: polewa WYKONANIE: ciasto orzechowe+ masa jabłkowa ciasto kokosowe krem kawowy biszkopt polewa Smacznego
Domowe ciastamąki 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 g kakao 2 łyżeczki kawy Inki 30 ml likieru kawowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy(...)mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier kawowy i Inkę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy najpierw ciasto ciemne na dość cienki prostokąt, a na nim ciasto jasne. Zawijamy ciasną roladę i kroimy na ok 1 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Słodka Kraina WypiekówDokładnie jak w opisie – ciasto kawowo-orzechowe. Oba smaki świetnie ze sobą współgrają i mam wrażenie, że żaden nie dominuje nad drugim – oba są tak samo mocno wyczuwalne. Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę(...)gorącą wodą, mieszamy. Do ciepłego naparu wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier kryształ do smaku. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na wierzch ciasta. Źródło
Smaki Na TalerzuWafel z masą kawową to pomysł na słodki deser , który przygotować można szybko i sprawnie. Ten wafel jest dla osób lubiących bardzo słodkie desery , gdyż masa kawowa wykorzystana do przełożenia płatów wafla jest wyjątkowo słodka. Jeśli zatem nie lubicie przesadnie słodkich deserów, to ten wafel nie jest dla was. Przygotowanie wafla z masą kawową zaczynam od ubicia na parze jajek(...)masą kawową i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Wafel z masą Składniki na wafel z masą kawową. 4 jajka “L” 250 g cukru kryształu 12 g kawy rozpuszczalnej instant 300 g masła wafel (5 blatów 160 g łącznie) Wafel z masą Jak zrobić wafel z masą kawową. Na ogień wstawić
MeCooksdodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu(...)stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt piernikowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu. Wierzch wyrównać
Ciastka - domowe słodkościgorzkiej czekolady Wszystkie składniki dostaniecie tutaj Przygotowanie: spód Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Herbatniki kruszymy i łączymy je z migdałami oraz miękkim masłem, ciastem wykładamy spód blachy, dobrze dociskając. masa serowo - kawowa Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy(...)serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywna pianę i mączymy z mieszanką serową, cały czas mieszając dodajemy mieszankę kawową. Jak krem zacznie powoli tężeć wykładamy na spód ciasta, wyrównując. krem Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, delikatnie ostudzamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i cukier puder, dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy. Układamy polewę
Niezły MłynekWielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)przypadku mazurka czekoladowego ) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy, a w tzw. międzyczasie przygotowujemy masę kawową. Do miski wsypujemy kawę, którą rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku. Dodajemy miękkie masło, masę krówkową i miksujemy na gładką masę, w której nie ma najmniejszych
Taste Of My DaySzybkie ciasto do kawy przepis na szklanki na ekspresowe ciasto na oleju. Szybkie ciasto do kawy jest tak proste, że potrafi je upiec nawet dziecko
Cztery Fajeryoprowadzał ją po muzeach, kiedy byłam w pracy. Te kilka dni minęło bardzo, bardzo szybko. Dziękuję Ci Kochanie za wizytę i mam nadzieję, że niedługo zobaczymy się znowu. Ciasto dyniowo-kawowe Składniki: (na keksówkę 7x25 cm) 150 g ciemnego brązowego cukru 2 jajka 250 g puree z dyni 125 ml oleju 60 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)cynamonem i gałką. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, wlać olej, mleko i ekstrakt, dodać puree i dokładnie zmiksować. Partiami dodawać suche składniki, miksując tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Wystudzić. Smacznego! Tuż przed przyjazdem Doroty C. zgubił klucze do mieszkania. Szukaliśmy wszędzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię składa, że dzisiaj są moje urodziny. Parada to ciasto przygotowane na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą z alkoholem, przełożone domową masą budyniową, do tego mamy tu jeszczę dwie warstwy bezowe- kokosową i orzechową, które oddzielone są galaretką wiśniową. Wierzch ciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie(...)wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z wódą. Kawę i wódkę możemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Ciasto: Biszkopt umieszczamy w blaszce, której się piekł i nasączamy kawą z alkoholem (kilka łyżeczek zostawiamy do nasączenia herbatników). Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej
Kuchnia MagdaLeny