tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wymiary blaszki : Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki: Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia. Ciasto kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami
Słodkości i nie tylkocukru 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki) 1/2 łyżeczki soli 210 ml mleka 400 g mąki 80 g roztopionego masła Ciasto kakaowe ciemne: 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Ciasto kakaowe jasne: 1/2 łyżki kakao 1 łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i łyżeczce cukru(...)papierem do pieczenia lub posmarować masłem - ja używam silikonowej, więc tylko posmarowałam olejem. Po wyrośnięciu ciast każdą kulę odgazować - krótko zagnieść i podzielić każdą na 8 części. Kulkę jaśniejszego kakaowego ciasta uformować w wałeczek długości keksówki. Kulkę ciasta ciemniejszego rozwałkować na długość keksówki, położyć na nim wałeczek jaśniejszego ciasta i zawinąć. Następnie rozwałkować ciasto jasne i zawinąć w nie wcześniej
Kocham..lubię..gotuję..zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię. Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje. Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam. SKŁADNIKI: 250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu
Serce zamknięte w formie pysznościbardzo podobne w smaku do znanego CAPPUCCINO Jednak zawsze denerwowało mnie pieczenie wkładki kokosowej i biszkoptów osobno. Więc pewnego razu wpadłam na pomysł żeby kokosową bezę wyłożyć na kakaowe ciasto. Wyszło pyszne i często u nas gościło. Przyznaję się trochę ostatnio o nim zapomniałam. Dziś upiekłam i dzielę się z Wami moim przepisem. Polecam, jest bardzo proste i szybkie(...)budyń śmietankowy lub waniliowy 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 -0,5 szklanki kawy zbożowej lub cappuccino 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 żółtka kostka masła 1 łyżka żelatyny CIASTO KAKAOWE 2 całe jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu
Pani na deserkawowa masa - jednym słowem: musicie go wypróbować! Dla kogo: dla fanów Ptasiego Mleczka dla lubiących ciasta s. Anastazji dla chcących spróbować jak Ptasie Mleczko smakuje w cieście Składniki na ciasto kakaowe: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kako 2 łyżki wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto bakaliowe: 6 jajek łyżeczka(...)masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie żółtka z dodatkiem wody. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz 2 łyżki
Mania Wypiekaniarodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam ubitą śmietanę, aby była jeszcze delikatniejsza i puszysta, a na wierzchu ułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze lepsze niż(...)Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 150 g masła 3 jajka 100 ml ciepłej kawy
MyCookBook.pldodatkiem wiśni. Wyszedł pyszny. Idealny z filiżanką kawy. Ja użyłam wiśni mrożonych. Pamiętajcie jednak, że wcześniej trzeba je rozmrozić na sicie do temp. pokojowej i dokładnie odsączyć z soku. Ciasto kakaowe: 200g margaryny 2 szkl mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 jajko łyżka śmietany Sernik: 1kg twarogu 3x zmielonego 500g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka(...)budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 500g wiśni (u mnie mrożone) 2 łyżki kakao Ciasto kakaowe: Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przełożyć je do misy miksera i ucierać do czasu aż się połączą. Blaszkę (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta
Smakołyki Asiprzepisami i znalazłam w nim taki przepis na sernik. Wyszedł świetny! Jego konsystencja bardzo mi odpowiadała więc z pewnością jeszcze do niego powrócę. Składniki (na dużą blachę 36x24cm): Ciasto kakaowe: 500 g mąki 20 dag masła 20 dag cukru pudru 1 jajko 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa serowa(...)masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego ) 1/2 opakowania budyniu waniliowego aromat waniliowy rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h. 2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, a potem
Kuchnia domowa Anitrochę się kruszy przy krojeniu. Ale i tak jest pyszne, więc warto upiec :) SKŁADNIKI: POSYPKA KOKOSOWA: 15 dag wiórków kokosowych 12 dag cukru 9 dag masła 3 łyżki mleka CIASTO KAKAOWE: 30 dag mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 20 dag cukru* niepełna szklanka oleju 5 jajek 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki kakao szczypta soli(...)WYKONANIE: POSYPKA KOKOSOWA: Wszystkie składniki oprócz kokosa umieszczamy w garnku i rozpuszczamy, następnie wsypujemy kokos, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. CIASTO KAKAOWE: Całe jaja ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej, dodajemy jogurt i miksujemy. Mąkę, kakao, sól,proszek i sodę przesiewamy przez sitko. Dzieląc na 3 części dodajemy do ciasta, miksujemy tylko do połączenia składników
Pani na deser25/35 CM: CIASTO ORZECHOWE: 6 białek 20 dag cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dag zmielonych orzechów łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia CIASTO KAKAOWE: 5 jajek 5 czubatych łyżek cukru 4 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody SER: 25 dag masła lub margaryny 1 kg sera mielonego(...)Dodajemy na 3 razy do piany i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35- 40 minut w 170 - 180 st C. CIASTO KAKAOWE: Najpierw ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier aż do wyczerpania oraz po 1 żółtku. Mąki razem z kakao, proszkiem i sodą przesiewamy, mieszamy. Wsypujemy do ciasta
Pani na deserciasto w stosunki 1:3 i 2:3. Mniejszą część odłożyć. Kakao i cukier mieszamy w kubku razem z mlekiem. Dodajemy tę mieszankę do większej części ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto kakaowe stanie się jednolite. Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić(...)Mniejszą część odłożyć do wyrośnięcia, a większą włożyć ponownie do naczynia miksującego. Wsypać kakao, cukier i mleko i wyrobić ponownie 2 minuty (kłosek - interwał). Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła
Mania WypiekaniaPyszny, kilkuwarstwowy przekładaniec, będący połączeniem kilku ciast tj: ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ jasne ciasto ucierane. Wymaga niewątpliwie trochę pracy, ale efekt jest imponujący! Składniki na ciasto: 7 jajek 1 margaryna 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 mały proszek do pieczenia 2 łyżki kakao tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć(...)łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane, Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru 10 dag chałwy 3 łyżki
Tradycyjna Kuchniaobficie cukrem pudrem smakuje wybornie. Polecam też: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Składniki na tortownicę 24 cm ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 1/3-1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki na mase serową przekładamy do miski i mieszamy mikserem. Przygotowanie Murzynka z serem, czyli ciasta kakaowego z serem: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i cukier, miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej i mleko, dodajemy do masy jajecznej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamą nazwą ;) Ale w końcu jest! Puchate jak owieczka, ale ... czarna :P Ciasto zostało złożone z kilku przepisów, które już kiedyś pojawiły się na blogu- taki mieszaniec- przekładaniec . Ciasto kakaowe pochodzi z przepisu na Kostkę Wiśniową Pani Doroty Świątkowskiej. Masa natomiast to jedna z moich ulubionych mas do ciast, ponieważ jeszcze nigdy mnie nie zawiodła ;) Jest nie za bardzo(...)słodka, a przy tym wspaniale kremowa. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach ;) Blacha 22x33cm. Ciasto kakaowe: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: masło 200g 1/2 litra
Czerwona Porzeczka