Szybko, sprawnie, bez miksera, a powstało słodkie (i wcale nie małe) cudeńko kakaowe pachnące wanilią z dodatkiem przepysznej suszonej morwy białej, którą – podobnie jak daktylami – zajadam się gdy najdzie ochota na cukier. Ciasto podaję pokrojone do gorącej kawy lub kakao, w ten zimowy czas jak znalazł! A kiedy włącza się łakomstwo łaciate ciasto smaruję konfiturą – na zdjęciu(...)mieli dość łakomstwa pod jakąkolwiek postacią pokrójcie ciasto na kawałki, włóżcie do plastikowego pojemnika i zamroźcie. Gdy najdzie ochota będzie jak znalazł! Wystarczy rozmrozić je na kuchennym blacie. Łaciate ciasto kakaowe z morwą białą SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opakowanie cukru z wanilią czubata łyżeczka kakao 3 czubate łyżki morwy białej
Zasmakuj Kuchnifont-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto kakaowe: ¾ szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki
Czerwona Porzeczkamąki 100 g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto białe: 100 g masła 150 g cukru 5 białek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru 35 g mąki 10 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto żółte: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na pierwsze ciasto. Ciasto kakaowe: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Wylewamy na drugie ciasto. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościwyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Jeden z mniejszych kawałków wkładamy do zamrażarki. Do drugiego z mniejszych kawałków dodajemy kakao, siekamy nożem, a następnie znów zagniatamy. Gładkie kakaowe ciasto również wkładamy do zamrażarki. Białka przekładamy do miski, dodajemy sól i miksujemy do uzyskania piany. Następnie stopniowo (po około 1-2 łyżek) dodajemy cukier(...)razem dokładnie miksując. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Formę wyjmujemy z lodówki, na cieście smarujemy powidła śliwkowe, na powidła ścieramy na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto, na nie wykładamy ubitą pianę z białek, a na nią ścieramy ostatni kawałek jasnego ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, czyli do chwili, aż się
Rozpustne gotowanieCukinii moc i mnogość w ogródku... Czas przerobić je na pyszne kakaowe ciasto :) Dla osób o średnim wyczuciu smaku, cukinia jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;) Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;) Kakaowe ciasto z cukinią Składniki: 6 jajek 2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu 3 szklanki mąki
Lawendowe NieboSernik królewski to tradycyjny polski sernik z kakaowym ciastem. Idealny na każdą okazję. Składniki: Kruche ciasto kakaowe: mąka pszenna – 500g masło – 300g kakao – 3 łyżki cukier – 1 szklanka jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki Masa serowa: Półtłusty twaróg w kostce – 1,20kg cukier – 300g masło – 200g jajka(...)sztuk budyń waniliowy – 1 opakowanie olejek waniliowy rodzynki Sposób przygotowania: Z przesianej mąki i reszty składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. W malakserze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać roztopione masło, olejek, budyń i małymi porcjami dorzucać ser. Ubić białka i dodać do masy serowej. Wrzucić rodzynki. Wymieszać masę łyżką. Połowę ciasta wyłożyć na blachę
Wasze PrzepisyDziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam(...)tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki kakao 150 g masła 1 małe jajko Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy
Rozpustne gotowaniekulki ciasta w lodówce ok 1 godz. Ciasto jasne rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim powidło. Na powidło ścieramy na tarce jedno ciasto kakaowe. Podpiekamy ok 10 min w 180 stopniach. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz jajka. Następnie dodajemy po łyżce ser, miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy(...)wykładamy na podpieczone ciasto.Pieczemy ok. 30 min.Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i miksujemy do połączenia się. Na podpieczony ser wykładamy równomiernie pianę i ścieramy ciasto kakaowe. Całość pieczemy jeszcze ok. 25 – 30 min. w 160 st. Rada: Ciasto najlepiej po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez noc,wtedy kruche ciasto będzie miękkie i lepiej
Swojskie jedzonkoCiasto krówka z kakaowym wnętrzem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta z śmietanowym kremem i kajmakiem, to na pewno pokochacie tą wersję. Podstawę ciasta stanowią dwa biszkopty – jeden toffi, a drugi kakaowy. Do tego prosta masa śmietanowa i jako zwieńczenie pyszny kajmak. Ja dziś(...)prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem, to ciasto które jest idealne na specjalne okazje, przyjęcia i święta. Jeśli lubicie słodkie warstwowe wypieki, to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Na biszkopt toffi
Słodkie okruszkipomysłami po brzegi, także z całą pewnością pojawiać się tu będą dla Was często nowe, bezglutenowe smakołyki! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, bezglutenowe ciasto kakaowe z borówkami. Wykorzystałam do niego Mix C Mix Pâtisserie Schär – mix przeznaczony w szczególności do wypieku ciast i ciasteczek. Ciasto wyszło lekkie, puszyste i niesamowicie delikatne. Smakiem przypomina(...)ulubionego murzynka z dziecięcych lat. Ja dodałam do niego borówki – Wy śmiało możecie pokusić się o inne ulubione owoce. Polecam! To najlepsze kakaowe ciasto bezglutenowe jakie jadłam! Ps. w pracy zrobiło furorę! SKŁADNIKI: ( keksówka 20 cm ) * Mix C Mix Pâtisserie Schär – 200 g * jajko L – 2 szt * cukier drobny – 150 g * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkozdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno. Przełożenie: Do tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić. Następnie ubitą bezę delikatnie najlepiej(...)punktowo wyłożyć na ciasto i delikatnie rozprowadzić. Na koniec na wierzch bezy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 175 - 200 stopni C. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='2';(function
Ciastka - domowe słodkościjednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch masy zetrzeć pozostałą(...)część ciasta kakaowego. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościkakao / czekolady jest obłędnie pyszne! Myślę, że nie macie co do tego wątpliwości? :) Owe ciasto jest...właśnie obłędnie pyszne. Pachnie czekoladą, chociaż jest w nim tylko kakao. Słodkie, kakaowe ciasto, lekko wilgotne w środku, tworzy idealny duet z kwaskowatymi wiśniami. Zachęcam do upieczenia go, póki jeszcze można znaleźć w sklepach wiśnie :) CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI źródło przepisu: Wypieki Beaty // keksówka
chili & sugarpowiecie o cieście kakaowym z rabarbarem i chrupiacą cukrową skórką? Szybko i prosto, a efekt smakowity ! Ciasto kakaowe z rabarbarem 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego(...)zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj. Połącz składniki suche i mokre. Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formę . Na górze ciasta ułóż łodygi rabarbaru i posyp cukrem. Upiecz ciasto w temp. 170 st C do suchego patyczka. (około
Gotuj Sam!Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom
Słodkie okruszki