składniki* 250 g margaryny* 6 jajek* 1 i 1/2 cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy(...)kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie
Mix smakuDo Świąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNowym Roku witam się z Wami pysznym sernikiem. Po szaleństwach Sylwestrowej nocy miło jest znaleźć w swojej własnej lodówce coś tak dobrego. Wiem, wiem, są tacy, którzy zamiast ciasta szukają dziś czegoś zupełnie innego ... ;-)Mam nadzieję, że miniona noc nie przyniosła jednak tego niemiłego uczucia w postaci kaca. Za to była czasem szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie(...)grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40-50 minut.Gotowy sernik
Przysmaki KarolkiPo świątecznym jedzeniu (trochę duńskim, trochę polskim) i sylwestrowych pysznościach, powoli wracam do normalności. Pisałam, że planuję wyhodować zakwas, to jednak zajmie mi nieco czasu, póki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiOto kolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje
Szefowa kuchnimusicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście do czasu podania przechowywać w lodówce :) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g zmielonych migdałów 7 lekko czubatych łyżek cukru pudru 6 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta soli Krem muślinowy: 350 ml mleka 100 ml kwaśnej śmietany(...)przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut
MyCookBook.plZapach drewna działa tak kojąco. Kojarzy się z zakładem stolarskim wujka, gdzie wióry sypały się spod hebla niczym płatki śniegu zimową porą. Zawsze lubiłam drewno. Gładkie
W kuchni Karmel-itkisolenizanta dowiedziałam się, że był bardzo dobry i wszystkim bardzo smakował. Z pewnością powtórzę ten przepis jeszcze raz, aby osobiście poznać smak :) Składniki na 3 blaty biszkoptowo - makowe: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka(...)mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić
Blondynka GotujeCiemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za
głodny alergikWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i
kulinarnyJawrecz zachwycona takim menu.Pierogi z dyniaskladnikiPrzepis na ciato pochodzi stad. Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki.farsz500g ziemniakow1kg miaszu z dyni0,5 szklanki tartego parmezanusol, pieprzgalka muszkatalowa1 cebulawykonanie:Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem.Przygotowanie farszu:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske.Cebulke kroimy(...)osolonej wodzie.Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku.Smacznego!Placuszki z dyni i ziemniakowskladnikifarsz z pierogow1 jajkookolo 5 lyzek makioliwa do smazeniawykonanie:Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia.Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim.Smacznego
Przysmaki KarolkiŚnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa
W kuchni Karmel-itkimoich ulubionych :) Ciasteczka inspirowane przepisem ze strony Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 1 blaszkę ciastek): 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do obtaczania ciasteczek CZAS PRZYGOTOWANIA: 260 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Czekoladę(...)stopniowo dodajemy mąkę. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto
My Culinary Art