ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:311/509)

Croissanty 163

który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże maliny i kostkę czekolady, posypujemy cukrem , rolujemy formując rogalika. Wstawiamy do bardzo nagrzanego piekarnika, im wyższa temp. tym lepiej ciasto francuskie nabiera warstw. pieczemy około 15 -20 minut, podajemy jeszcze ciepłe ;-))) W garnku robimy kakao, pod koniec dodajemy około 8-10 kosteczek czekolady, ciągle mieszamy na bardzo małym ogniu, żeby

SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe z mięsem 509

Farsz: - ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.   Smacznego! Polecam też kapuśniaczki w cieście francuskim. Przepis znajdziecie tu -  KLIK Pozdrawiam cieplutko! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów 156

sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując  makaron z pesto  czy  łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim . Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto. składniki: 100 g rukoli 10-12 suszonych pomidorów z oleju 4-5 ząbków czosnku

Monia miesza i gotuje
Imprezowe przekąski 3111

urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim

Brzuszki Łakomczuszki
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 172

urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim

Brzuszki Łakomczuszki
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 261

jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie 5 zł ( u mnie domowe, ale jeśli kupujecie, to wybierzcie takie na bazie masła) pieczarki 1,5 zł cebula 0,2 zł jajka 1,4 zł śmietana

Obiad za dychę
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 144

wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza

Pasja Smaku
Menu sylwestrowe - propozycje 275

wiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno.  A oto kilka przepisów wśród którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem  Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem   Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną   Chińskie pierożki

Pasja Smaku
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 193

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól

Smaczne Zdrowe
WALENTYNKOWE SERDUSZKA 165

policzyć gdyż za szybko znikały... :-) Składniki: - 1-2 opakowania ciasta francuskiego - 1 jajko - konfitura wiśniowa (lub inna) - płatki migdałów (nie trzeba) + 2 foremki w kształcie serca (różnej wielkości) Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wyciąć foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc wyciąć mniejszą foremką małe serduszka. Całe duże serca posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić do nich duże serca

Smaczne Zdrowe
Parówki w cieście francuskim 106

bądź ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym.   Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka  * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło

Magiczne Życie Marty
XI AKCJA piekarnie w twoim mieście 174

Dzisiaj wpis co prawda dokonany przeze mnie, ale zakupy sponsorował narzeczony. Choroba niestety dalej trzyma, kończę brać leki. Piekarnie odwiedził więc Sławek i kupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia

Magiczne Życie Marty
Szybka tarta z cebulą i tymiankiem 135

Dzień dobry! Czasem jest tak, że masz ochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo

Pora coś zjeść
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 187

pozostali się wgapiali w niego zdziwieni. Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa

W kuchni Karmel-itki
Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie 200

Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę

Smaczna Pyza