przygotowałam dziś na obiad na miedzy narodowy dzień pizzy, często też przyrządzam ją na piątkowe kolacje, jest bardzo smaczna. Podałam ją z sosem czosnkowym od firmy Roleski , ciasto posypałam przyprawą do pizzy od firmy Skworcu . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatkowo: 250 gram(...)momentu aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto, pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na duże koło, smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w plasterki, papryki oraz cebulę kroimy w paski, oliwki kroimy w krążki. Pizzę posypujemy
Bajeczna KuchniaDobra domowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy(...)ktoś chce. Ciasta wystarczy na 6-8 dużych pizz. Po wyjęciu z lodówki urywamy "kulkę" wielkości bułki, chwile wyrabiamy i wałkujemy na 2-3mm Jeżeli chcemy pizzę na grubym cieście, to bierzemy podwójną ilość i wałkujemy na 6-9 mm Rozwałkowany placek ciasta przekładamy na blachę i okładamy wszystkim tym co lubimy, należy pamiętać, że wszystkiego dajemy
chleba naszegozestawienie składników. Zazwyczaj pizzę jem z mięsem, cebulą i pieczarkami, ale dziś będzie pyszna pizza w wersji śródziemnomorskiej. Idealna na sycącą kolację lub późny obiad. Potrzebujemy:- 1 porcję ciasta na pizzę- 3 łyżki keczupu- garść tartego żółtego sera- opakowanie mozzarelli- 16 plasterków salami- garść zielonych oliwek- 1-2 pomidory suszone z zalewy- zioła prowansalskie- dużą garść rukoliPrzygotowanie:Ciasto rozwałkowujemy
W poszukiwaniu inspiracjiMój ulubiony przepis na ciasto do pizzy. Można z niego zrobić wszelkiego rodzaju pizze - zwijane , odrywane czy zwykłe. 1 jedną dużą lub 2 małe: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Mąka Reszelska Młynomag 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki letniej wody Do miski przesiewamy przez sitko mąkę(...)Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy na jeden duży placek lub dwa mniejsze. Takie ciasto
VioletoweKucharzeniejuż kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym
Simply Foodorkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Bataty, to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, zaliczane również do codziennej
Moja Delicjadłuższych spacerów, więc postanowiłam upiec pizzę na obiad. Przepis znalazłam w jednej z gazet. Pizza wyszła mi puszysta i delikatna. Dokładnie taka jak lubię. Przepis na dwie duże pizze. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 4 g suszonych drożdży ½ szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego ½ łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii(...)podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na każdej rozłożyć połowę ciasta. Każde ciasto wysmarować pastą z suszonych pomidorów, posypać starty ser, na wierzch wyłożyć salami i pomidory, doprawić do smaku. Całość
Na słodko lub wytrawniewyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, użycie automatu pozwala zaoszczędzić czas, co dla ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A
Walijskie Pichceniepół łyżeczki soli. Drożdże rozpuść w wodzie i ze wszystkich składników, wyrób jednolitą i eleastyczną kulę ciasta, którą włóż do dużego pojemnika i wstaw do lodówki. Ten typ ciasta na pizzę rośnie w chłodnym miejscu. Pozostaw na minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto.Zostaw trochę na kokardki. Wylep nim blachę(...)być zwykła papryka -szczypiorek -brokuł ugotowany na parze -oliwa z oliwek, sól -szynka Dodatki komponujecie sami według potrzeb kubków smakowych. Z pozostałego ciasta wałkujecie placek, kroicie w długie paski i ściskacie co ok.centymetr, powstanie pasek kokardkowy. Przykrywacie pizzę i lekko dociskacie. Smarujemy oliwą z oliwek kokardki i pieczemy w 210 stopniach około 15-20 minut. Pizzę podałam z rybcią obsmażoną
Z Kuchni Do KuchniMini pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych.Mini Pizze - Składniki:ciasto:500 g mąki tortowej1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka cukrusłoiczek marynowanych pieczarekok(...)Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać inne ulubione dodatki).Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem. Moje posty
Słodka Stronaświeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Dokładny sposób wykonania jest tu ciasto na pizzę . Jednak wypiekanie robię zgodnie ze wskazówkami z Książki kucharskiej rodziny Soprano. Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie wyrośnięcie. Następnie palcem robię(...)Znowu lekko skrapiam oliwą. Posypuję oregano. I do piekarnika na czas do 10 minut. To ciasto ma tę zaletę, że po wyrośnięciu można je spokojnie włożyć do lodówki, jako kulę lub już rozciągnięte na blaszce. Nawet kilka godzin poczeka na dokończenie. A co na pizzę położycie, ograniczeń nie ma. Co lubicie, byle był ser. Smacznego! #pizza #ciastonapizze #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie teZwykle domową pizzę robiliśmy na grubszym cieście z dużą ilością farszu, jednak ostatnio naszła mnie ochota na cieniutkie ciasto z lekkimi dodatkami. Poszperałam w internecie, znalazłam przepis, który mnie zainteresował i muszę przyznać, że skorzystałam(...)niego już dwa razy, tak nam zasmakował. Pizza wychodzi cieniutka, chrupiąca, a dzięki rukoli i pomidorkom cherry idealna na lekki letni obiad. Składniki na jedną dużą pizzę: (przepis na ciasto pochodzi z bloga Kuchenne Figle ) Ciasto: 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 0,5 łyżeczki cukru 150 ml ciepłej wody 250 g mąki
Simply FoodWitam serdecznie Propozycja na pyszną pizzę z patelni . Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bo w niecałe 30 minut mamy pizzę. Będziemy potrzebować: na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)ciasto dzielimy na 3 części) Jeden kawałek ciasta rozwałkuję na wielkość patelni, drugi na razie odkładam na bok i rozwałkuję go dopiero gdy usmażę pierwszą pizzę. Aby łatwiej było mi rozwałkować ciasto blat smaruję olejem i rozwałkowuję na wielkość patelni . Przed przełożeniem ciasta na patelnię, patelnię smaruję olejem. Rozwałkowane ciasto przekładam na patelnię i rozciągam go na całą powierzchnię
Uwaga Babcia GotujeBardzo prosty i szybki przepis na świetną przekąskę dla amatorów pizzy. 1 ciasto francuskie sos chili słodki oregano bazylia czosnek w palsterkach 10dag ok. pieczarek w plasterkach 10dag. startego sera żółtego plasterki kiełbasy chorizo 2 pomidory plasterki starty parmezan sól morska pieprz czarny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie rozmrażamy,smarujemy sosem słodkim chili dość obficie,posypujemy ziołami i czosnkiem,układamy plasterki(...)Nigdy nie robiłam. Muszę spróbować tej ciekawostki ;) napisał: snowmaxpl 2013/12/03 09:55:49 Ciekawy i szybki pomysł na pizze,chyba zabiorę się dzisiaj na przyszykowanie tych pizzetek:) napisał: 1kornosz-szymon 2013/12/20 14:49:11 Dla lepszego efektu ciasto francuskie warto zrobić samemu. napisał: grupa-tense.pl 2013/12/30 11:42:58 dzięki za przepis już wypróbowałam ,świetnie wyglądały a jak smakowały aż ślinka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipleśniowy, orzechy włoskie i.. brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie. Ilośc porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze): Na ciasto: 300g mąki 170-200g wody 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie(...)blat obsypany mąką i szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski i dostawiamy w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczką Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je. Rozdzielamy na połowę i każdą krótko wyrabiamy na okrągłą pizze. Układamy na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na godzinkę. Następnie układamy na wyrośniętym cieście brzoskwinie pokrojoną
Kolizje Smaków