masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody(...)papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Moje ciasto na początku wyglądało tak: A po godzinie tak: Po tym czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż
Zasmakuj Kuchnimamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Moja wersja pizzy jest na bogato... z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała
Kuchnia MagdaLenymamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Moja wersja pizzy jest na bogato... z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała
Kuchnia MagdaLenyLubię ostre jedzenie. Czasami nawet bardzo ostre. A tego dnia wybór padł na pizzę. Tak więc mamy tutaj klasyczne cienkie ciasto, piekielnie ostry sos do pizzy z Carolina Reaper oraz interesujące połączenie dodatków, jak kiełbasa, por i szczypiorek. Smaczne wyzwanie dla amatorów ostrego jedzenia
Milion SmakówWariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka
Milion Smakówwrażenia w komentarzach poniżej A jak smakuje Pizza w Błonia Bistro? Margherita, Parma,Vegetariana, Salame, Funghi, Nduja – to nazwy wszystkich rodzajów jakie możemy tutaj zjeść Wszystkie pizze są na cienkim cieście, o średnicy 30 cm i z pysznym sosem pomidorowym. Jedynie pizza o nazwie Funghi jest z sosem winno-śmietanowym. Ceny kształtują się od 22zł
I LOVE LIFEgrubości (i średnicy 33 cm). Na każdym z rozwałkowanych kół położyć po 2 łyżki miękkiego masła i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta. Posmarowane masłem koła z ciasta podzielić nożem do pizzy na 4 równe części. Każdą z tych części podzielić na 3 kolejne równe części/kliny (wyglądem przypominające małe kawałki pizzy - o tak jak tutaj , autor: Cooking Classy
Gospodyni MiejskaFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej przed głównym posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Rodzaj ciasta jak na pizzę, jednak długo wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki. Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn - wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty(...)perłowej/szalotki 3 łyżki oliwy 100 g jeżyn 1 kulka mozzareli (125 g) 2 gałązki rozmarynu Wykonanie: sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno długo wyrastać (60-70 minut) cebulki obrać, przekroić na pół, większe na ćwiartki i podsmażyć na 1 łyżce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wstawiłam zdjęcie z opisem na FB-ku, to odezwały się głosy niedowierzania, jak to ciasto z patelni? Takie samo niedowierzanie było z moim przepisem na pizzę z patelni , czy ciasta z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , czy błyskawiczne ciasto z owocami . To jest przepis na kolejne szybkie ciasto. Uwielbiam przygotowywać ciasta, które są proste i szybkie. Tym razem propozycja na ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię.Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.Pizza z warzywami była przepyszna.Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/IglotexPizza z warzywamiSKŁADNIKI:Ciastowoda ciepła - 0,5 szklmąka - 2 szklolej -2 łyżkisóldrożdże - 40 gser żółty - 12 plastrówDODATKI:warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX)pieczarki(...)tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą. Następnie wyłożyć warzywa. Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego
Kuchnia Danusijest gotowe, ale może być i za 2 lub 3 razem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę .Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam(...)się, że za jakiś czas pokrywka pyknie , widać jak podnosi się do góry..ale sam moment tego pyknięcia jakoś trochę straszy..ale trza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć
Moje domowe kucharzenieściereczki. Międzyczasie drobno siekam cebulę, natkę. Ser żółty dzielę na mniejsze plastry. Chorizo kroję w cienkie plastry. Paprykę myję i kroję w plastry. Pizzę dokładnie wyrabiam. Blachę smaruję masłem a następnie posypuję bułka tartą. Przekładam ciasto. Smaruję koncentratem pomidorowym. Następnie kładę ser, cebulę, paprykę.,natkę oraz chorizo. Piekę ok 20 min w 200 stopniach. Po upieczeniu posypuję rukolą. Smacznego
Gotowanie PatkiPost Pizza pollo con broccoli pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepublikuję ten przepis głównie dla tego, że pizza była pyszna!!! Nie wiem skąd ta nazwa, bo to danie nie ma nic wspólnego z oryginalną, włoską pizzą. Jest to raczej tarta z kruchego ciasta wypełniona po brzegi pysznym pieczarkowym nadzieniem. Podałam ją na kolację i rodzinka zakochała się w jej smaku. Polecam!!! Składniki na szkocka pizzę tortownica o średnicy(...)paseczki, które rozkładamy przy brzegach ciasta. Ciasto które wystaje ponad formę zwijamy do środka, przykrywając ser. Posypujemy pozostałym, startym serem i pieczemy pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, na wierzch wbijamy jajko i jeszcze raz wkładamy do pieca. Pieczemy aż jajko się zetnie. Polecam
Rozpustne gotowanie