Idealna na obiad, na imprezę. Prosta i szybka a la pizza na cienkim cieście. Czasem wystarczy kilka składników i odrobina chęci, aby przygotować coś naprawdę pysznego. W prostocie tkwi siła. I taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czemu w nazwie jest „a la pizza”? No cóż… nie ma sera mozzarella i innych dość istotnych składników, ale… jest(...)wykładamy na wysmarowaną olejem formę i ugniatając ręką formujemy w odpowiedni kształt. Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym / passatą pomidorową / ketchupem (w zależności od tego co akurat mamy). Na wierzch wykładamy podsmażony farsz. Następnie układamy plasterki kiełbasy i całość posypujemy startym serem (w przypadku braku mozzarelli). Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, środkowy poziom
Słodkie okruszkiCiasto na tę pizzę jest rewelacyjne - puszyste, mięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut. Przepis znalazłam na stronie CD kitchen . Przygotowałam ją na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki(...)tarce o dużych oczkach dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo
My Culinary Artszybkie do przyrządzenia, polecam na szybkie śniadanie lub kolację. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 6 parówek 100 gram tartego żółtego sera ketchup łagodny Roleski zioła do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy na desce, kroimy na 4 prostokąty, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy ciasto, układamy parówki, zwijamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Bajeczna Kuchniacienkie ciasto i bogactwo ogólnie dostępnych składników. Godny polecania jest także sos który nadaje jej wyrazistości, choć czasem się skuszę na kupną pizzę to tej domowej smakiem nic nie dorówna. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: Ciasto na 3 sztuki o śr około 28 cm 3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej 1,5 szklanki ciepłej wody(...)cienkiej kiełbasy 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę, zagniatam na elastyczne ciasto. Przykrywam ściereczką, odnoszę w ciepłe miejsce
Wanilia i KardamonJeżeli często robimy pizzę, to warto urozmaicić ją poprzez nadanie kształu innego niż zwykle. Ta pizza w formie gwiazdy na drożdżowym cieście wypełniona jest szynką i żółtym serem. Czytaj więcej
Przepisy KulinarnePołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos (na dwie pizze) znajdziecie tutaj . Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej 1 mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza(...)chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
BullioDomowa pizza pełna kolorów i zapachów doskonale sprawdzi się jako gorący posiłek na obiad lub kolację. Pizzę upieczmy w najwyższej temperaturze, na jaką możemy ustawić nasz piekarnik. Dzięki temu ciasto będzie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Przepisy KulinarneCalzone to nic innego jak zawijana pizza i tak jak w przypadku pizzy kluczem do sukcesu jest ciasto. Reszta to absolutnie kwestia gustu, a w naszym przypadku również tego co zostało w lodówce. Calzone, jak pizza, może być z cienkiego, lub grubego ciasta. My wolimy cienkie jak pergamin. Lepiej smakuje wtedy warzywne nadzienie. Czas: 2 h (z czego
Niedzielny kucharzczerwoną cebulą i taką wersję dziś Wam przedstawiam. Z sosem na ostro i dodatkowo posypaną płatkami chili. Enjoy :) Na 2 pizze o średnicy około 30 cm: ciasto: 400 g mąki do pizzy typ 00 opakowanie suszonych drożdży (7 g) pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru trzcinowego około 170 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy sos: około 350 ml passaty pomidorowej(...)Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotkę i paprykczkę drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy, aż zmięknie, po czym dodajemy passatę pomidorową, ząbek czosnku i dusimy aż całość zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę i oregano […] Artykuł Pikantna domowa pizza pochodzi z serwisu
Mienta blogPizza na spodzie z kalafiora to pomysł na lekki, weekendowy obiad. Nie ukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra. Ciasto polecam jeść widelcem i kroić nożem, bo delikatnie się kruszy. Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej bądź wegetariańskiej to ta pizza przypadnie Wam do gustu :) Składniki: ciasto 1 kalafior (waga około(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wyłożyć ciasto formułując, np. okrąg (warstwa kalafiorowa nie może być zbyt gruba!). Spód ciasta piec 30-35 minut w 195°C (ciasto powinno się zarumienić). SOS POMIDOROWY W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć
Ugotowaćczasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki. Skorzystałam z rady Pani Doroty i przycinałam nożem do pizzy - polecam. Składniki na masę kremową : 2 szklanki mleka (używam 3,2%) 1 szklanka = 0.25 l 1 szklanka śmietany kremówki 36% (używam śmietanki(...)wyłożyć na nie masę śmietankową (rozprowadziłam delikatnie szpatułką). Zgodnie z radą Pani Doroty pokroiłam pozostały blat ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten sposób ciasto się nie rozchodzi podczas krojenia:) Kłaść stroną nakłuwaną widelcem podczas pieczenia w kierunku masy śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. PS Myślę że następnym razem
cucinareczasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki. Skorzystałam z rady Pani Doroty i przycinałam nożem do pizzy - polecam. Składniki na masę kremową : 2 szklanki mleka (używam 3,2%) 1 szklanka = 0.25 l 1 szklanka śmietany kremówki 36% (używam śmietanki(...)wyłożyć na nie masę śmietankową (rozprowadziłam delikatnie szpatułką). Zgodnie z radą Pani Doroty pokroiłam pozostały blat ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten sposób ciasto się nie rozchodzi podczas krojenia:) Kłaść stroną nakłuwaną widelcem podczas pieczenia w kierunku masy śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. PS Myślę że następnym razem
cucinarePyszne ślimaczki nadziane szpinakiem z ciasta jak na pizzę. Można je podać z keczupem lub sosem czosnkowym, będą także smakowały z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki
Monia miesza i gotujePizza dla tych, którzy uwielbiają ser w każdej postaci. Znajdziemy w niej mix goudy, sera wędzonego, klasycznej mozzarelli i podkreślającego jej wyrazisty smak niezwykle aromatyczny, z lekką nutą ostrości niebieski lazur. Dodatki w postaci kurczaka i brokułu idealnie się uzupełniają, całość znakomicie wygląda i do tego nieziemsko smakuje. Składniki: Ciasto: 100ml ciepłej wody 180g mąki pszennej 4g suchych drożdży(...)Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, ser lazur w kostkę, pozostałe sery zetrzeć na tarce. 6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i umieścić na blaszce do pizzy o średnicy 30 cm. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć różyczki brokułu, kawałki fileta z kurczaka, mozzarellę, ser lazur, kukurydzę, a na wierzchu posypać serem gouda i wędzonym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Szalona Kuchnia Ewelinynajsmaczniejsze. Na razie mam inny pomysł na ich wykorzystanie, ale jeśli trochę zostanie, będzie pizza ze szparagami i salami. Jak ta z przepisu poniżej. Niezawodne ciasto , minimum składników. Tak lubię:) Składniki (na 2 pizze): 300g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 180ml wody mineralnej 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki(...)wyłożyć składniki: sos (opcjonalnie), ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po wyjęciu z piekarnika do pizzy można dodać rukolę. Smacznego
Obiad gotowy