Drogie Panie, dzień kobiet powinnyśmy obchodzić każdego dnia! Ponieważ jednak to właśnie dziś przyjdzie do Was ktoś z goździkiem, to i ja nie omieszkam sprezentować czegoś
Wiszniówkasię sprawdza duża patelnia i na niej maksymalnie 3 lub 4 naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków kokosowych można na nim narysować
PaleoSMAKPierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka
Codziennik KuchennyDrożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy
dom-agi.plSobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta(...)dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno ja jak i dzieci wypatrywaliśmy kiedy będzie można wyjeść bułeczki. Olej rzepakowy, który użyłam zarówno do drożdżówek jak i kruszonki
dom-agi.plTak naprawdę wciąż lecimy na sławie bakłażana. No dobrze, na pozostałościach z tego farszu . Ponieważ ciasto francuskie to moje „must have” w lodówce i
gutfutspodobał mi się pomysł owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę. Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki(...)metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik) *** przepis na ciasto do bułek pochodzi z tej strony (klik
KUCHARNIASkładniki: 500 g mąki 5 dkg drożdży 100 g masła 250 ml ciepłego mleka 100 g cukru szczypta soli 2 łyżki miodu 100 g czekolady mlecznej
Wielki apetytCiasta z dodatkiem jabłek, w różnej postaci, cieszą się ostatnio u nas w domu dużym powodzeniem zwłaszcza wśród młodszej latorośli. Żeby nie było zbyt monotonnie staram się ciągle wymyślać coś nowego. Jedną z moich ulubionych form wypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego(...)zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno w szkole jak i w pracy. Dzieci często biorą je jako dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, użyłam mąki pełnoziarnistej. Dodatek startych
Wiem co jemmuffinki z dżemem. Wybrałam bardzo prosty przepis by maluch sobie z nim poradził i zabraliśmy się do pracy. Zrobiliśmy banalnie proste ciasto, ponakładaliśmy w foremki i po kilkunastu minutach cieszyliśmy się fantastycznymi, pysznymi babeczkami. Polecam nie tylko dla dzieci :) Przepis pochodzi z GoodFood Polska nr 2. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 5 minut + 18 minut(...)mieszamy. W małym garnuszku topimy masło. Do suchych składników dodajemy mokre oraz stopione masło. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy do nich 2/3 ciasta. Na środek każdej muffinki układamy łyżeczkę dżemu, a następnie rozkładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15-18 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Kolizje SmakówSezon na rabarbar jest krótki, a dla mnie to już taki przyjemny zwiastun lata, kwaskowaty smak rabarbaru skomponowany ze słodkim ciastem, jak dla mnie ideał, uwielbiam
dom-agi.plW sezonie jagodowym trzeba koniecznie choć raz upiec taki sernik. Mocne doznania smakowe gwarantowane! Wielu z nas ma wspomnienie z dzieciństwa zbierania jagód i podjadania ich
WiszniówkaDzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na
WiszniówkaCiężki, wilgotny, czekoladowy piernik z kaszy jaglanej. Nie zawiera cukru. Można się nim bezkarnie objadać nie tylko w święta 🙂 Moje dzieci bardzo lubią pierniki i pierniczki
WiszniówkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser. Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc
Marta GotujeOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne
Z miłości do słodkościtort lub tylko jego górę..dekoracja łatwa a efektowna...naprawdę polecam PASJA: wspaniałe połączenie pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny wygląd i wyśmienity smak.Idealnie kruchy
Niespełnione zdolności kulinarneblogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można je spokojnie przygotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMałe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2
Z miłości do słodkości