Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem dzielimy ciasto na płatki. Pieczemy przez 20-25 minut aż będą złote i chrupiące. Podajemy z ulubionym mlekiem i dodatkami. Możemy przygotować ich więcej i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zamiast cynamonu możemy dać kakao by otrzymać czekoladową wersję. The post Cynamonowe Płatki Śniadaniowe appeared first on Oslov
Oslov.szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cappuccino u mnie czekoladowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po całym jajku ciągle miksując. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz proszek cappuccino, miksujemy. Jak by ciasto było bardzo lepiące to możemy dodać jeszcze troszkę mąki, ale nie za dużo
kruche babeczkiJeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch
Oryginalny smakłyżki oleju 1/4 szklanki mocnej kawy gęsty serek kremowy drobny cukier czekoladowe lub zbożowe kuleczki Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, mleko i olej. Miksować robotem 2 minuty. Dodać kawę i zmiksować do dokładnego wymieszania. W formie muffinkowej umieścić papilotki i rozdzielić do nich ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Ostudzić
zadanie-gotowanieprzelać do suchych i wymieszać. Dodać cukinię i zamieszać jeszcze raz. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać wystudzone muffiny, na roztopioną jeszcze czekoladę ułożyć wg uznania orzechy i rodzynki lub posypać wiórkami czekoladowymi
TrufelkowoDziś zapraszam Was na szybki, pyszny czekoladowo-waniliowy deser z borówkami i ciasteczkiem . Idealny na deszczowe popołudnia. Po kilku łyżeczkach od razu poprawia się humor Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki mascarpone 1 łyżka nutelli 3 czubate łyżki waniliowego serka homogenizowanego 3-4 ulubione ciasta – u mnie Herbatniki Regionalne Cukry Nyskie około 2 łyżki borówek (zamiennie jagód) listki mięty Przygotowanie
Słodkie okruszkitrzeciej skórkę z pomarańczy i sok. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Babeczki pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 ° C przez około 20 minut. Porcja z sokiem pomarańczowym piecze się nieco dłużej, bo około 22 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki do wystygnięcia. Do dekoracji używamy polewy czekoladowej. W miseczce umieszczamy czekoladę połamaną na kawałki oraz śmietanę i rozpuszczamy
Przysmaki Karolkiowinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . Piec na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. Gotowe ciasteczka mozna udekorowac polewą czekoladową bądż konfiturą. Smacznego
Różne smaki w kuchnikwaśną śmietaną (25 zł) i cóż, mięso było mięciutkie i delikatne, ciasto akurat, tylko coś z doprawieniem było nie tak. Żałowałam, że nie wzięłam pasty bo wszyscy zajadali z wyraźnym zadowoleniem. Nadszedł czas na desery. Zamówiłam moje ukochane Tiramisu (11 zł) i było przepyszne! Znajomi zamówili mus czekoladowy z ciepłymi wiśniami (12 zł), a ukochany sernik z białą czekoladą
karmelowyzamian proponuję coś niezwykle pysznego, do złudzenia podobnego do Nutelli. Słodki, czekoladowy krem daktylowy, oczywiście z domieszką orzechów laskowych. Ma idealną konsystencję, jest bardzo kremowy, delikatny. Czuć intensywną słodycz daktylową oraz wyważoną ilość kakao. Jest przepyszny i świetnie nada się jako pasta do pieczywa, krem do naleśników, ciast, a także dodatek do owsianek, jaglanek i innego tego typu dań. Składniki
Zdrowie na języku :Pwkładam do lodówki na około 1 godzinę. Blat oprószam mąką. Ciasto dzielę na pół, każdą część rozwałkowuję tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem
JejKuchniaziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy z chałwą Sernik na drożdżach Sernik czekoladowy Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu
Tradycyjna KuchniaSzybkie do wykonania ciasto z kaszą manną. Herbatniki można maczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników (po 250 g) Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/4 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji
Bulliopuder sok z cytryny ciepła woda OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;) PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej a na końcu wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie gładkie podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao
Moje Słodkie Piekiełkowymieszać, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki 36% 50 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru kakao/czerwony barwnik spożywczy + czekoladowe serduszka* kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone
Domowa cukiernia Ewy