ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Biszkopt wyciągam z piekarnika, nakrywam ściereczką i odwracam(...)razem ze ściereczką w rulon i odkładam. Cały proces powtarzam i piekę drugi taki sam biszkopt. 1 czerwoną galaretkę o ulubionym smaku rozpuszczam i odstawiam do zastygnięcia. Mus chałwowo-czekoladowy: 150 g czekolady ciemnej 330 ml śmietanki 30% 150 g chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję partiami do przestudzonej, ale nie zimnej czekolady, delikatnie mieszając
Słodki sentymentCiasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do smaku nie ma się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku(...)czekamy, aż ostygnie w tym czasie mieszamy serek homogenizowany z kakao i dosładzamy stewią wg. smaku żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do serka kiedy ciasto wystygnie przekrajamy je na pół jeśli nie mamy formy silikonowej to wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 2 budynie czekoladowe(...)dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy
Smaki Na TalerzuZapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie(...)składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! Smacznego! Post Muffinki czekoladowo – korzenne
Za drzwiami kuchniZapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie(...)składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! Smacznego! Post Muffinki czekoladowo – korzenne
Za drzwiami kuchniMakowiec z jabłkami nazywany także jako makowiec japoński to jedno z najpopularniejszych ciast makowych. Z pewnością wiele osób pamięta go z dzieciństwa, kiedy piekły je nasze mamy czy babcie. Zazwyczaj pojawiał się on na świątecznym stole, w Święta Bożego Narodzenia. W naszym domu pojawia się do dziś, ponieważ nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. Makowiec z jabłkami z tego przepisu(...)delikatny. Moim zdaniem składniki są idealnie wyważone, a samo ciasto jest przepyszne. Możecie wzbogacić je o rodzynki, jeśli lubicie, a jeśli nie to je pominąć. Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszne ciasto makowe z jabłkami. Idealne na święta i nie tylko. Na blogu znajdziecie także inne pyszne ciasta na święta , zachęcam do skorzystania z przepisów. PRZEPIS NA MAKOWIEC
Alle Dobre!zimnego mleka 5 dag białej czekolady Dodatkowo: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag ) Wykonanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej
Izabelawkuchniszklanki (150 g) mąki 0,25 kostki (50 g) masła 3 jajka 2 łyżki (25 g) cukru z wanilią 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sos czekoladowy: 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 tabliczka czekolady Dodatkowo: olej do smażenia (churros podczas smażenia nie mogą dotykać dna naczynia, w którym smażymy) cukier puder Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować wodę(...)szczyptą soli. 2) Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy, która odchodzi od ścian rondelka. 3) Do przestudzonego ciasta, cały czas mieszając mikserem dodawać pojedynczo jajka. 4) Gotową masę (masa powinna być gęsta) przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. 5) Wyciskać dość długie paski na rozgrzany
Fitsweet.mekuszę sernikiem w kratkę, pieczonym w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje. Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np. nutellą :) Warto go upiec nawet bez okazji. Biszkopt: 7 jajek (L) 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę
Takie tam pichceniealkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego(...)pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem
Sama słodycz i szczypta chilipory nie piekłam nigdy browni. Sytuacja trochę mnie przymusiła, że musiałam przetestować jakiś przepis. Znalazłam na stronie DOMOWE WYPIEKI PRZEPIS NA SOCZYSTE BROWNI. Wyszło rewelacyjne, bardzo czekoladowe, po prostu pyszne. W oryginalnym przepisie polane było jeszcze czekoladą, ja posypałam cukrem pudrem. Polecam zrobić, zdradzę jeszcze, że jest bardzo proste do przygotowania ;) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 35/25 LUB MNIEJSZĄ szklanka(...)bardzo puszystą masę. Mąkę i kakao przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do masy i lekko mieszamy łyżką. Wlewamy ciepłą czekoladę i również delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, ma być suchy. Smacznego
Pani na deserłyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -110- 130 g napoju roślinnego lub wody -3 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu) Budyń czekoladowy -500ml mleka kokosowego tłustego -300ml wody -150-180g ksylitolu -2 łyżki kakao -2 budynie bez cukru (po 40g) Praliny orzechowo-daktylowe -200g orzechów laskowych (ewentualnie ziemnych(...)podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie
Candy Pandasbazie sera, za to z małą ilością cukru i tłuszczu. Do tego powtykane tu i ówdzie malinki Jeśli nie jesteście przekonani do tego ciasta, to jest to najszybciej znikające ciasto w moim domu. My jadamy je w wersji bez polewy, bo jest ciut za słodkie, ale goście często sięgają po dodatkowe porcje. Tak, tak, poniosło mnie artystycznie. Żart Dzięki takiemu(...)też pojedyncze sztuki. Możemy część masy zmiksować z owockami – o, to jest pomysł na kolejny wariant tego ciacha Jeśli robimy lżejszą wersję, nie musimy na górze stosować polewy czekoladowej a np. galaretkę czy też położyć same owoce. I tak będzie smacznie. W każdym razie zrobienie tego sernika to jakieś 10-15 min roboty, o ile użyjecie dobrej jakości sera
Mieszam w Garnku