Czekoladowa karpatka? A dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki
Pysznie & PięknieMakowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka
Kuchnia Pauletteskwasy tłuszczowe, więc warto przygotować z niej trochę zapasów na zimę. Dżem lub puree z dyni idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych ciast i deserów np. czekoladowe ciasto z dynią lub ciasto dyniowo-mandarynkowe . Składniki: 3 kg dyni 1/2 kg cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 kg jabłek
talerz przyjemnościSezon truskawkowy zmierza ku końcowi. Jedzmy więc ciasta z truskawkami ! Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem likieru i truskawek kusi zapachem. Wykonacie je naprawdę szybko i wcale nie napracujecie się zbytnio. Wiem, że to lubicie, tak samo jak ja :) Składniki: ( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 170 stopniach C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikoworaczej mowy o wymyślnych tortach, które wymagają stygnięcia, przekładania i potrzebują czasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE
Czary - gary w kuchniDzisiejszy dzień po prostu prosił się o porządną dawkę czekolady. Nie dość, że Zuzia z katarem spała kiepsko, czyli krótko … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnipełni w mojej kuchni nie może ich zabraknąć. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kilka wybranych przepisów z truskawkami - zapraszam na pyszne ciasta, desery, koktajle i sałatki. Ciasto "Indianka z truskawkami" Czekoladowe ciasto nektarynkowo - truskawkowe z nutą kokosową Puszyste ciasto truskawkowe Babeczki z truskawkami (muffinki) Deser truskawkowy z ricottą Wiosenna sałatka z truskawkami Śmietankowy serniczek nadziany truskawkami Sojowy koktajl truskawkowy Dżem truskawkowy
Słodkie okruszkiłyżek cukru0,5 - łyżeczki proszku do pieczeniaMASAmasło - 2 łyżkicukier waniliowy -1 opakmąka ziemniaczana -2 łyżkimąka pszenna -1 łyżkamleko -0,5 lcukier -4 łyżkiDODATKOWOwiórki kokosowe do posypania ciastapolewa czekoladowa - 1 opak PRZYGOTOWANIE:Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać. Do mąki dodać jajko, sodę i miód, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą(...)mieszając ugotować budyń. Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym.Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Kuchnia Danusiprzepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Kruche z porzeczkami - taki oszukany sernik Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką
Z miłości do słodkościBardzo często pojawia się Magiczne ciasto, ale zawsze w wersji waniliowej gdy zobaczyłam na blogu Bake&Taste w wersji czekoladowej w końcu postanowiłam sama spróbować. Ciasto rzeczywiście się rozwarstwia i chociaż u mnie nie widać(...)dwóch ostatnich takiej różnicy w warstwach bo być może dlatego że miałam większą blachę niż w przepisie to ciasto i tak jest przepyszne i szybko znika. Magiczne ciasto czekoladowe Składniki: - 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej - 1 łyżka wody - 150 g cukru - 125 g masła, stopionego i wystudzonego - 65 g mąki - 50 g niesłodzonego kakao
Kulinarne życieciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g 150 g mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza(...)wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką. Wierzch ciasta przykrywamy czekoladową bezą. Uwagi: Ciasto najlepiej składać w blaszce, w której piekliśmy kruchy spód. Przygotowując bezę białka najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce. Cukier zaczynamy dodawać gdy piana z białek
Smaki Na Talerzuilościach nieograniczonych (zmęczony mózg uparcie dopominał się glukozy w czystej postaci), czasem udało mi się zrobić z jej udziałem coś bardziej ambitnego, dajmy na to ciasto. Albo naleśniki. Albo jakiś pyszny czekoladowy mus. Dzisiaj natomiast na tapecie cream cheese brownie, przerobione na mój sposób, aby było bardziej czekoladowe ♥ Składniki Masa brownie 125 g gorzkiej czekolady + 75 g grubo posiekanej(...)groszki czekoladowe. Serek utrzeć z cukrem i ekstraktem, białko ubić z solą i delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto czekoladowe, na to wyłożyć masę serową i przy pomocy patyczka do szaszłyków porobić "mazaje". Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto przestudzić. Smakuje dobrze zarówno zimne
Słodkie inspiracjea.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Składniki na kruchy spód: - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2 łyżki kakao - 150 gram mąki krupczatki - 100 gram masła - 50 gram cukru muscovado Przygotowanie spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy wody. Masło ucieramy(...)nich żółtko z wodą i mąkę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut. Składniki na masę serową: - 250 gram mascarpone - 100 mililitrów kwaśne śmietany 18% - 2-3 jajka - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 tabliczka czekoladowy gorzkiej Przygotowanie masy serowej: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Życie zamknięte w smakuserki waniliowe3 jaja i białkobudyń śmietankowypolewa czekoladowawiórki kokosowe Wykonanie:Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia.Margarynę ucieramy z cukrem, stale ucierając dodajemy na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy budyń śmietankowy(...)mieszamy. Po wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut.Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
Serce zamknięte w formie pysznościMuffina to rodzaj ciastka, który należy chyba do jednego z najłatwiejszych deserów. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Być może właśnie dlatego ciasto to stało się jednym z najbardziej popularnych deserów w USA i Wielkiej Brytanii, aż w końcu przywędrowało również do Polski. Możemy je robić ze słodkim nadzieniem, wytrawnym, udekorować kremem. Ja jednak postanowiłem pójść trochę dalej, w tzw. kuchnię(...)pieczenia. Dokładnie mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy i przelewamy całość do miski z suchymi składnikami. Ciasto mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby można je było nabrać
Jacob Tastescukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były mrożone, i dlatego
Pora na poraDziś zapraszam Was na mój słodki wypiek - czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową. Spacerując z wózeczkiem nie mogłam wprost oprzeć się straganowym skrzynką wypełnionymi po brzegi owocami. Kupiłam kilka soczystych nektarynek i mieniących się czerwienią truskawek. A w drodze powrotnej do domu w mojej głowie zrodził się nowy pomysł na ciasto... I tak oto za sprawą spaceru i świeżego(...)nietypowy wypiek do popołudniowej herbaty. Ciasto jest połączeniem moich ulubionych smaków truskawek, słodkich i soczystych nektarynek oraz kokosowego smaku, a wszystko to w czekoladowej oprawie. Zapraszam Was do spróbowania. * przepis i pomysł na ciasto własny ... uwielbiam smak truskawek i nektarynek w cieście. A Wy? Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jajek klasy M 1/2 szklanki oleju Kujawski
Słodkie okruszkiPyszne czekoladowe ciasto z bananami bez pieczenia. Do ciasta można dodać dowolną ciemną czekoladę. Jak ktoś woli bardziej słodkie może dać mleczną natomiast gdy ktoś woli mniej słodkie może dać gorzką. Ciasto jest proste i przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach. składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady, dałam gorzką(...)pył. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masa wylepić dno blaszki, u mnie blaszka prostokątna 25x28. Blaszkę wstawić do lodówki. Składniki na masę serowo-czekoladową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić
Monia miesza i gotujeWilgotne, ciężkie, a jednocześnie rozpływające się w ustach z dodatkiem dżemu, czekoladowe ciasto z owocami lasu-jeżynami i malinami, oblane polewą czekoladową. Dla mnie wręcz idealne do kawy czy dla niespodziewanych gości. Poza sezonem możemy użyć dowolnych owoców nawet mrożonych. Ważne jest, aby użyć do ciasta kwaśnego dżemu czy nawet powideł śliwkowych wtedy jest genialne. Często wracam do tego przepisu(...)Jedno z moich ulubionych ciast. Składniki: Forma keksowa 12/39 cm 4 jajka 25 dag masła 25 dag gęstej śmietany 18 % 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 15 dag owoców malin i jeżyn do posypania Polewa czekoladowa do polania Sposób przygotowania: Masło wyjmujemy z lodówki godzinę wcześniej
Wanilia i Kardamonskłamię jeśli powiem, że są obłędne!!! Uwielbiam czekoladowe ciasta, a to przeszło moje oczekiwania. Jest wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach, a dodatek rabarbaru równoważy słodycz, co sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru(...)toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko
Rozpustne gotowaniewprost rozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:) Fakt, że po przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest to rodzaj szarlotki, tylko na cieście czekoladowym, ale smak jednak jest zupełnie inny, niż na cieście białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 opakowania(...)waniliowego 4 łyżki cukru kryształu 1 galaretka morelowa Masa budyniowa: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego Wykonanie: Upiec biszkopt czekoladowy, wystudzić i przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać cukry waniliowe i cukier kryształ i ze smażyć jabłka
Ciasteczkowy Potwórprzepadam za ciastami czekoladowymi. Moja rodzina przeciwnie :)To dla niej w pewne niedzielne popołudnie powstało brownie z migdałami.I chyba przerosło moje oczekiwania - w domu zapach czekolady unosił się jeszcze długo, a ciasto udało się znakomicie. Mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z pyszną chrupiącą skórką... nie potrzebowało dodatkowych ozdobników w postaci polewy czy cukru pudru.Czytaj więcej
bistro mamabyło, ale dużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch ciast ,które uwielbiam czyli sernika i brownie i na dodatek truskawek mniami! Składniki na masę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej składniki(...)blachy (masa będzie gęsta), wyrównujemy. Ser miksujemy z jajami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki. Masę serową wylewamy na masę czekoladową, na wierzch łyżką nakładamy pozostałe ciasto czekoladowe. Całość dekorujemy truskawkami. Pieczemy przez ok. 50 minut, studzimy w otwartym piekarniku. Smacznego kochani
Cukier&Puder