Można by nazwać te ciasteczka....RAZ - DWA i gotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po
Apetyczna babeczkaŚwięta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nawet tydzień wcześniej, a potem dowolnie wypełnić czym tylko dusza (a raczej nasze apetyt) zapragnie. W sezonie letnim może to być śmietana z dowolnymi owocami, pysznie smakują z kremem czekoladowym przystrojone kandyzowanymi wiśniami, albo moja ostatnia wersja: śmietankowy budyń + kajmak. Oczywiście w kwestii wypełnienia ich pozostawiam Was całkowicie wolną rękę 👍 Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk(...)pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy
Walijskie Pichceniesmak mlecznego kremu. Polecam gorąco! Czas przygotowywania: około 1 h Czas pieczenia: około 30 minut Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki na ciasto: • 80 g mąki pszennej - pół szklanki • 80 g mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki • 100 g drobnego cukru - 1/3 szklanki • 5 średnich jajek • czubata(...)krem: • 250 g masła - kostka • 150 g mleka skondensowanego, słodzonego* • szklanka mleka w proszku - pełnotłuste • łyżeczka pasty lub esencji z wanilii Dekoracja: Cukier puder oraz maliny lub polewa czekoladowa
AniaGotuje.plJestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga "Domowa cukierenka" Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :) Tortownica : wymiary : średnica 26 cm Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: 1/2 kg sera w wiaderku ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę ) 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch
Różne smaki w kuchnizaintrygowała mnie od pierwszego spojrzenia. Energetyczna z zewnątrz i inspirująca w środku. Pięknie wydana i naprawdę warta przynajmniej przejrzenia. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 100 g cukru trzcinowego demerara 75 g białego cukru 1 jajko ziarenka z połowy laski wanilii 175 g mąki pszennej 100 g posiekanych(...)czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i miksujemy na gładko. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i pistacje. Z ciasta formujemy ok 25 kulek/ciasteczek. Układamy je na blasze i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 12 minut by ich brzegi się zarumieniły. Z blachy zdejmujemy po 5 minutach tak by lekko przestygły
Dzieje kuchennej Wiewiórywymieszaj. Dodaj oliwę, wodę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę i posól. Następnie cienko rozwałkuj ciasto, podsyp mąką. Wycinaj koła (np. szklanką), napełniaj każde ok. 1 łyżką farszu i sklejaj. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody, gotuj kilka minut do wypłynięcia. Pod Norenami (Kraków, Krupnicza) Bardzo smacznie(...)dlatego czas oczekiwania dosyć długi. Na zdjęciach: pikantna zupa z mlekiem kokosowym, sushi, ramen (już od dawna chciałam spróbować i w końcu się udało), wiedeński pischinger z japońską masą czekoladowo-herbacianą. W ofercie tej wegetariańsko-wegańskiej restauracji znajdziecie ponad 30 dań wegańskich! Obsługa cierpliwie wyjaśnia, co kryje się pod egzotycznymi nazwami dań. Przytulny wystrój, lokalizacja blisko rynku. Pierogi
Qlinarnie i Qlinarnieczasu do czasu. Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować. Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół minuty(...)wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao. Z doświadczenia w poprzedniej restauracji dodam ze surowe ciasto w ramekinach ( kokilkach) można zamrażać, albo przygotować wcześniej i surowe w ramekinach przechowywać w lodowce do dwóch dni. Najlepiej smakują z creme fraiche ( lekko ukwaszona świeża śmietanka ) i z owocami
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię brak możliwości wyjścia do sklepu, brak chęci na wielkie pieczenie, jedno jajko w lodówce, niespodziewani goście lub apetyt na małą pyszność i wtedy przydałby się choć jeden kawałek ciasta... Też u Was tak bywa lub podobnie? Zawsze twierdzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie(...)prawda moja mama piecze najlepszego Murzynka, a przepis na niego możecie znaleźć tu - klik , to jednak warto przygotować na szybko choć jego namiastkę. Babeczka także zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowa, wilgotna i bardzo puszysta, a dodatkowo posiada pyszne nadzienie. Polecam! (Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 200 ml) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru
Di gotujemasła szklanka wody szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli kruszonka/skorupka: 50 g miękkiego masła 50 g brązowego cukru 50 g mąki pszennej skórka starta z całej pomarańczy mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o 85% zawartości kakao) 200 g śmietanki 30% łyżka masła 2 łyżki konfitury z pomarańczy ( w książce likier pomarańczowy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło(...)mąkę i skórkę pomarańczową. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko (ok 1 mm). Wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy ciasto na ptysie. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie
Mienta blogdrugie, trzecie i tak, aż pozostanie pusta salaterka. Są miękkie w środku i delikatnie chrupiące z zewnątrz, a ten zapach... Zresztą sami spróbujcie!!! Dla przypomnienia również smakowite ciasteczka czekoladowo-chałwowe ( klik ). (12 sztuk - dość dużych) 50g ulubionej chałwy 70g masła/margaryny 100-110g szklanki cukru 1 jajko 100g mąki pszennej 50g płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku(...)Dodatkowo: płatki owsiane do obtaczania Masło/margarynę zmiksować z pokruszoną chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka
Di gotujeProste ciasteczka owsiane z lekką cytrynową nutą i dużą ilością czekoladowych drobinek, które rozpływają się w ustach... Możecie użyć dowolnej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu, erytrolu, ewentualnie cukru trzcinowego. Mąkę owsianą można przygotować samemu w domu lub kupić gotową. Zapraszam :) Składniki: 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła orzechowego skórka otarta z połowy cytryny pół tabliczki gorzkiej(...)czekolady bez cukru posiekanej 3 łyżki mleka (można dodać więcej w zależności od konsystencji ciasta) 1 łyżeczka dowolnego słodzidła Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut
Chocolate Muffin Blogczekolady, będą bardziej śmietankowe, jeśli gorzkiej, wyraźniejsze w smaku. Całość wieńczy prosty, a jednak powalający krem z nutelli i serka mascarpone. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze forum cincin ) Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone Składniki na 12 babeczek: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru cukier waniliowy mały(...)margaryny 2 jajka 170 ml mleka 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki
Mia Cucina Sofietakilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta serduszka i na połowę serduszek nakładamy niewielką ilość nadzienia (1/2 łyżeczki) i przykrywamy drugim serduszkiem, który z łatwością powinien się przykleić do pierwszego. Postępujemy tak samo z resztą składników(...)blaszce do pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie studzimy na kratce i umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tuż przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową. *Suszone morele i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Następnie śliwki, dżem figowy i Amaretto miksujemy na mus. **Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakleić. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min 1-2 godziny (ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić). P wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, powykrawać foremkami ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Piec około(...)się zarumienią) w temperaturze 180 °C (z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem, którego mi niestety zabrakło. Można też użyć lukru lub polewy czekoladowej. Do kawki jak znalazł
Jemy Pijemy