Ciasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam! Chałwowiec Składniki: (na małą blaszkę 20x24) biszkopt jasny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 proszku do pieczenia masa(...)małych bezików polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać małymi partiami cukier. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180'C na 20 minut (sprawdzamy patykiem czy ciasto jest gotowe). Powtarzamy
Tagebuch po polskuinternecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych. SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków(...)arachidowych, 100 g masy krówkowej Krem III: 250 ml kremówki, 1 śmietan-fix, ½ szkl. posypki Lion Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa, 2 batony lion do ozdoby WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Krem I: Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy
słodki bratekdzień nie liczy się kalorii Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie zapomnijcie o faworkach . Muszą być! Te, które dzisiaj przygotowałam są czekoladowe z aromatycznym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i anyżu. Spróbujcie Składniki: Faworki (chruściki): 2 szklanki mąki 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżka(...)szklanki cukru pudru 1/4 – 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut. Następnie zbić wałkiem, aby napowietrzyć ciasto. Potem lekko rozwałkować, zwinąć na pół i jeszcze raz na pół i ponownie zbić wałkiem
Oryginalny smakzapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem czekoladowym. Takie ciasteczka są świetne do kawki czy herbatki, albo z ciepłym mlekiem na chłodne już wieczory :) W przepisie wykorzystałam powidła węgierkowe od Dagoma . Składniki na około 30 ślimaczków(...)mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (u mnie było to około 15 minut). Następnie do zaczynu dodać pozostałe składniki (prócz powideł), dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około
Zrób to smacznieorzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami ksylitol ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę amarantusową - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko(...)napęczniała. Następnie dolewamy odrobinę wody i na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy rozpuszczoną żelatynę z odrobiną masy orzechowej, po czym przelewamy całość do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Posypka czekoladowo-orzechowa: Do kielicha blendera przekładamy orzechy i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Dokładnie miksujemy, do czasu, aż powstanie posypka. TORT ORZECHOWY: Biszkopt przekrawamy na 2 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami
W kuchni Katieprzydałby się choć jeden kawałek ciasta... Też u Was tak bywa lub podobnie? Zawsze twierdzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie. Już Wam prezentowałam murzynka z mikrofalówki ( klik ), a to kolejne ciastko, które jest tego dowodem! Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste(...)Dodatkowo: krem/bita śmietana do przełożenia (**) Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej z mlekiem - całość dokładnie połączyć. Następnie energicznie wmieszać krem czekoladowo-orzechowy. Później należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a na końcu orzechy. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku
Di gotujePora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Proziaki Mus czekoladowy
Moja smaczna kuchniastopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem
Relaxtimeracuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne 😋 Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego co słodkie i mogłabym jeść na okrągło słodkie przysmaki... Smacznie pozdrawiam i zapraszam na przepis! Składniki: ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże
kulinarne odsłony patiwymieszać łyżką. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Można też polać polewą czekoladową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam
Wanilia i Kardamonwyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej, pychota! Warsztaty były bardzo przyjemne, mistrzem wypieków nie jestem, więc chłonęłam wiedzę jak gąbka
karmelowypaterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania :) u mnie polewa czekoladowa i maczek o smaku truskawkowym DECORADA. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćsię od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 130 g pierniczków czekoladowych 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 85 g mleka skondensowanego słodzonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową (śmietankę zagotować, dodać czekoladę i rozpuścić). https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
talerz przyjemności