moment na upieczenie czegoś słodkiego do po południowej herbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód - 200 gram mąki owsianej - 50 gram(...)łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Spód Na stolnicę wsypujemy obydwie mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier kokosowy. Następnie dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Delikatnie łączymy. Kolejno dodajemy jajka oraz jogurt grecki. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie układamy ciasto na blasze (ja dzieliłam ciasto na mniejsze części i przyklejałam do spodu formy
Health-Fit-LifeCiasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na 2 płaty. składniki na krem: 100 g masła 1 budyń waniliowy 1 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Budyń gotujemy na mleku, bez cukru wg przepisu na opakowaniu i studzimy(...)dodajemy po łyżce budyniu. składniki na wierzch ciasta: 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją. Na ciasto czekoladowe wykładamy 1/2 kremu budyniowego, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy
Domowy Smak Jedzeniażelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)dodawać stopniowo cukier. Na koniec wsypać kokos i całość delikatnie wymieszać. Przelać na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem. Piec 20 min w temp. 180 st. Beza powinna się lekko zarumienić. Krem cappuccino: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałą szklankę mleka (zimnego) wymieszać z proszkiem cappuccino, żółtkami i mąką. Powstałą
My sweet a lifewierzch polewa czekoladowa 1. Mąkę, cukier oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez
Gotowanie...to proste !ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić(...)nadzieniem i posypać groszkami czekoladowymi, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku
Grunt to przepis!ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach. Bezowe duszki: 3 białka 11 łyżek cukru pudru szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka do góry nogami). Potem stopniowo dodajemy cukier puder. Łyżka za łyżką i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy(...)śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów). Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie. Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki. Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :) Straszne
Jedzeniomaniajedną wadę: zdecydowanie za szybko się kończy. Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam zwykle typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/3 szklanki (125 ml) cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1 1/4 szklanki(...)budyniowa: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 2 szklanki (500 ml) mleka roślinnego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki agaru 1/2 szklanki cukru trzcinowego Nadzienie: 3-4 jabłka Dekoracja: ulubiona gorzka czekolada lub polewa czekoladowa według tego przepisu Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie
Lamarida.pluwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich(...)zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem i kremówką, zagotować. Odstawić do całkowitego ostudzenia, na mniej więcej 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiękkie pierniczki alpejskie Świąteczne pierniczki alpejskie to zdecydowanie mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie . Piekę je od lat, bo wszyscy je uwielbiają :) Korzenne, miękkie i pulchniutkie pierniczki alpejskie są gotowe do jedzenia od razu, bez leżakowania - to naprawdę idealny wybór na święta. Zobaczcie, jak łatwo przygotować miękkie pierniczki alpejskie na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój(...)miękkie, od razu można je też dowolnie udekorować - nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Oblane czekoladą smakują trochę jak nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. To zdecydowanie idealne pierniki na Święta, bo każdemu smakują
Lekcje w kuchnicieszyć nawet roczne dziecko. Ciasta i ciasteczka bez mleka Ciasto jogurtowe bez nabiału Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. W diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem do ciasta jogurtowego są mrożone maliny. Możecie też ozdobić je cukrem pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli „sernik” bez sera(...)śmietany, ani alkoholu. Faworki wychodzą przepyszne. Są delikatne i kruche. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dlatego
Dieta bez mlekaboku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę(...)Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. Wierzch posypać pokrojonymi drobno orzechami pistacjowymi oraz czekoladowymi kamyczkami. Piec w temp. 190C ok. 18-20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany; u mnie bez termoobiegu, góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce
Grunt to przepis!Kopiec kreta Thermomix Przepis na kopiec kreta. Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g kakao bez cukru 1 łyżeczka
Themo przepisylukier gotowy żółty, koraliki dekoracyjne, listki z gorzkiej czekolady (listki mięty do ich zrobienia). Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki: Mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na kogel mogel, dolewamy olej i nadal miksujemy. Dodajemy otartą skórkę z całej cytryny i sok z jej połowy (ok. 3 duże łyżki). Białka(...)sylikonowych foremek na babeczki. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (bez końcówki, tak najłatwiej nakładać ciasto), wypełniamy nim babeczki, do połowy ich wysokości. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu. Przed wyjęciem robimy test długą wykałaczką. Babeczki pozostawiamy do przestygnięcia, ozdabiamy lukrem i dowolnymi dodatkami. Listki czekoladowe: Ok. 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Moniki Smakołykitemp. 160- 180* C przez około 35 min. Piec w formie o średnicy 24 cm z kominem, po przestudzeniu przekroić na 2 części Jedną część przekrojonego, przestudzonego ciasta posmarować powidłami, na to rozsmarować krem i przykryć drugą warstwą ciasta Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa. Na wierzchu pokruszyłam bezę:) Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie
Proste Potrawycukrem, dodajemy mąkę, a na koniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny