tygodnia z ziemniakami, w ramach sezonowego cyklu Kalendarz Smaków. Były ziemniaczki pieczone i zapiekanka, ale sernika jeszcze nie grali Dlatego nadszedł ten moment, by opowiedzieć Wam co-nieco o roli ziemniaków w cieście. Sernik z gotowanymi ziemniakami Jestem wielką fanką gotowanych ziemniaków w roli dodatku do ciast. Od lat robię wielkanocną babkę drożdżową z ziemniakami – ten wkład(...)zawiera obowiązkowo rodzynki oraz otartą skórkę pomarańczową. Z wierzchu pokryty jest lukrem, białym lub czekoladowym. Tutaj możecie zobaczyć jego dokładny opis na liście regionalnych produktów tradycyjnych. Sernik z ziemniakami bez spodu Mój przepis poniżej nie jest dokładnym odwzorowaniem sernika kaszubskiego. Jest jego prostszą wersją, bez rodzynek i skórki pomarańczowej. Nie ma nawet spodu Bo sernik wcale nie musi
WiszniówkaNa pewno znacie Tort Szwarcwaldzki inaczej zwany Czarnym Lasem. Jest on jednym z nielicznych tortów, które lubię, ale ostatnio nie mam weny na pieczenie dlatego
Bon appetit mon amieSKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej
ClauditteMissCookingsparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem(...)średnicy 30 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy mus. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz przestudzoną czekoladę i dalej miksujemy, ale na mniejszych obrotach. Gdy składniki dobrze się
Mienta blogjest przepyszną masą czekoladową, wilgotną, lekko gorzką z nutami owocowymi (jeśli czekolada miała jakieś owocowe dodatki ;) Polecam każdemu wielbicielowi czekolady to ciacho :) Składniki na blaszkę o boku 23 cm Ciasto: 100 g czekolady gorzkiej ( może być z dodatkami, np. skórką pomarańczową ) 100 g masła 2 jajka kl. L 120 g cukru 220 g startej cukinii bez skórki(...)cukinię oraz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i całość mieszamy do połączenia się składników. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto wyrównując jego wierzch. Pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut. Wierzch ciasta musi być upieczony. 6. Kiedy brownie już wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową
Gotowanie...to proste !ciasto jest obłędnie czekoladowe! A co najważniejsze nikt a nikt nie zgadł, że jest na bazie czerwonej fasoli! Smaczne i zdrowe jednocześnie! 2 puszki czerwonej fasoli 3-4 dojrzałe banany 3 jajka 4 łyżki kakao (czubate) 3-4 łyżki miodu 0,5 szklanki daktyli bez pestek 100 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)końcu wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. U siebie użyłam blendera ręcznego. Zajmuje to kilka minut aby masa była gładka. Foremkę o wymiarach 24*24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy na funkcji góra – dół przez
VioletoweKucharzenieSernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest wyjątkowo smaczny. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 250 g kakaowych(...)się rozpuszczą, studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy 1 śmietanfix, dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i przesiane Kakao, dokładnie miksujemy. Na zimne ciasto rozkładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto jest delikatne i smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolimacie pomysłu na wyjątkowy prezent dla osoby uwielbiającej wypieki to może taki zestaw Was zainspiruje :). A ciasteczka w smaku dość mocno czekoladowe, kruche i nawet nie przełożone smakują wybornie. CZEKOLADOWE CIASTECZKA CIASTKA 120 g zimnego masła 2/3 szkl cukru 1 duże jajko 1/4 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl ciemnego kakao 1,5-2 szkl mąki 1 łyżka oleju cukier waniliowy(...)ciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem). Przygotować nadzienie: utrzeć serek z cukrem pudrem. Połowę przestudzonych ciasteczek posmarować masą serową (ja wycisnęłam szprycką) i przykryć pozostałymi krążkami bez
Pieguskowa Kuchniastopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schodzone ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką (na około 3 mm). Wycinamy serduszka, resztki ciasta zagniatamy i znów rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. Uwaga: Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki, którą je wytniecie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (ciasteczka(...)być ładnie zarumienione). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasteczka. Ciasteczka studzimy. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Zanurzamy w niej każde ciasteczka i odkładamy do zastygnięcia (ja układam na papierze do pieczenia). Ciasteczka może również dowolnie ozdobić (ja na co 2-3 ciasteczko nakładałam czekoladowe chrupki). Gdy czekolada zastygnie może
Słodkie okruszkicukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody (u mnie woda była z dodatkiem rozcieńczonego soku malinowego) - polewa czekoladowa (u mnie gotowa z torebki Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło(...)nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconapiany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 35-40 minut do suchego patyczka. Studzić w foremce mascarpone rozluźnić ubijając z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę, cały czas ubijając. Na koniec wmieszać(...)SMACZNEGO ! Uwagi: ciasto biszkoptowe można upiec bez dodatku proszku do pieczenia, ale dodając proszek masz większą pewność, że ładnie wyrośnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem, ewentualnie dno wyłożyć ciastkami Piec ok. godziny w temp. 180 *C, u mnie w foremce w kształcie serca. Wymiary 21 cm dł. i 20 cm szer. Zrobienie sernika jest proste, a ciasto smaczne. Na pewno polubicie... Polałam gotową polewą czekoladową. A jeśli ktoś woli zrobić polewę sam, to tu mam kilka przepisów
Proste Potrawykwaskowe, wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Nie mogłam się więc od niego oderwać ;). Możecie tu użyć innego kwaskowego dżemu, np. wiśniowego. I najlepiej gdyby ten dżem był domowej roboty ;). Polecam :). Składniki(...)cukru ( lub trochę mniej białego ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3,5 łyżki kakao 450 g dżemu z czarnej porzeczki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół z mleczną ) Wykonanie: Jajka oraz dżem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, mleko
Opowieści z piekarnikaciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170 °C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec(...)lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową. Smacznego! — BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy: 3020g, 9313 kcal, B 471 g, T 779 g, W 95 g. W 100 g: 308 kcal
Ola la LCHFmini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe
Domowe Torty