Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu(...)glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach :) Składniki: 4 jaja 40 g czekolady gorzkiej
Moja Delicjatłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm. Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu(...)proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Smakołyki Berenikicudem? Otóż nic wielce skomplikowanego. Używając w kuchni zamienników powszechnie stosowanych produktów możemy modyfikować wszystkie posiłki na naszą korzyść. Według takiej też filozofii powstał przepis na dzisiejsze ciasto marchewkowe. Bez dodatku tłuszczu, bez dodatku cukru, a w smaku nie ustępuje ani trochę temu tradycyjnemu. Cały sekret tkwi tutaj w zastosowaniu dwóch zamienników. Pierwszy z nich to zarazem substytut(...)organizmu, a za sprawą sporej ilości cukrów prostych błyskawicznie dostarczają energii. Dorzucając do tego kilka innych składników możemy wyczarować wspaniałe ciasto marchewkowe. I wcale nie przesadzam używając tego przymiotnika. Aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski. Samo ciasto jest lekko wilgotne, a połączenie delikatnego smaku migdałów i korzennych przypraw sprawia, że ciężko zaprzestać na zjedzeniu jednego kawałka
peanutbuttermonsterlaskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu, w dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę.Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki:Biszkopt5 jaj3/4 szklanki mąki kukurydzianej1/4 szklanki mąki(...)stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka
Mango Papajacukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy
Smakowity Blog Kulinarnynaprawdę świetny. Odpowiednio natłuszczony, tak by gotowanie czy pieczenie stawało się łatwiejsze. Przyznam szczerze, że papieru używam do pieczenia - jako podkład pod ciasteczka, czy ciasto. Nic nie przywiera, łatwo się odrywa od ciast. To, że papier jest pocięty na arkusze to również wielki plus. Wyciągam jeden arkusz, przycinam do odpowiedniego rozmiaru i gotowe. Nie muszę rozwijać rolki, zwykle(...)Niestety papier jest dystrybuowany bardziej pod kontem profesjonalistów,a raczej nie ujrzycie go w markecie :( Z użyciem papieru SAGA możliwe jest pieczenie potraw i ciast bez zbędnego tłuszczu. Natomiast parowanie potraw w papierzeSAGA pozwala zachować ich witaminy i sole mineralne. Biorąc pod uwagę jeszcze higieniczne walory papieru SAGA, można z powodzeniem
kolorowotorcikowoProste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać
talerz przyjemnościOwoce Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję. Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale podawane z serkiem waniliowym
Smakowy RajNaleśniki bez mleka, bez sody i proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Przygotowanie
w kuchni i w ogrodzieoleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed Wami niezwykła okazja – do wygrania SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI Davida
Qlinarnie i QlinarnieNaleśniki bez mleka, bez sody i proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze
prawdziwe jedzeniepół szklanki mleka* 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej* szczypta soli* łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie :Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Z naleśników wykroić foremkami do ciastek, serduszka. Przygotować czekoladę , rozpuścić mleczna tabliczkę czekolady z łyżką masła. Przygotować lukier z dużą
Magiczne Życie Martydokładnie miksuję. Ciasto wyjdzie nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron. Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy kiedy jedna patelnia(...)porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma potrzeby dodawania oleju wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki temu ciasto jest chrupiące. Nadzienie: Twarożek utrzeć ze śmietanką i cukrem, smarować usmażone naleśniki, posypać owocami zawinąć w rulon, polać syropem klonowym lub polewą , udekorować melisą i podawać
Wanilia i Kardamon