szklanki, bo to prawdziwa rozpusta by była, a ciasto i tak jest słodkie. Trochę babkowate, keksowate, mokre i pachnące śmietaną. Idealnie smakuje bez żadnych dodatków do popołudniowej kawusi. Składniki: ? 4 jajka ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 2 szklanki kwaśnej śmietany ? 4 szklanki mąki ? 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: ? Jajka, oba cukry i śmietanę zmiksować
To co kochamsię, że to się uda bez piekarnika. I tu miłe zaskoczenie bo wyszło. Autorka przepisu podała inną średnicę patelni. Ja miałam troszkę większą więc użyłam 25 cm. I czas pieczenia był dłuższy, może przez moc ognia, bałam się że będzie za mocny więc piekłam na bardzo maleńkim. Suma sumarum jak widać ciasto wyszło, więc trzeba kontrolować swoje ciasto
Ewa w kuchnirozpusta by była, a ciasto i tak jest słodkie. Trochę babkowate, keksowate, mokre i pachnące śmietaną. Idealnie smakuje bez żadnych dodatków do popołudniowej kawusi. Składniki: • 4 jajka • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 2 szklanki kwaśnej śmietany • 4 szklanki mąki • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: • Jajka, oba cukry
To co kochaminków”) oraz kakao lub karobu. Batoników się nie piecze. Są słodkie, czekoladowo-orzechowe, po prostu pyszne i zdrowe. Na dodatek są bez glutenu więc świetne dla dzieci uczulonych na gluten. Polecam jako przekąskę dla naszych pociech, jak również dla nas samych. Składniki: (ok. 20 batoników) 300 g miękkich daktyli bez pestek 100 g orzechów laskowych 2-3 łyżki(...)Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą z moczenia daktyli. Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Powycinać prostokątne batoniki, owinąć w papier i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniały. Czytaj więcej: Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez
Moja Delicjababka, która pozwala wykorzystać białka, jakie czasem zostają nam po pieczeniu innych ciast :-) Moja dzisiejsza wersja jest z wykorzystaniem ostatnich śliwek, ale możecie śmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy będziecie mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też(...)miksując. Na koniec dolewamy powoli olej i wodę; miksujemy. Przekładamy masę do foremki wyłożónej papierm do pieczenia, na wierzchu układamu śliwki lub inne owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło (czasem środek babki wymaga trochę więcej czasu na "dopieczenie" niż boki). Upieczoną babkę
Czary - gary w kuchniu017conych malin nie musisz ich wcze\u015bniej rozmra\u017ca\u0107","url":"https:\/\/healthycreations.pl\/2020\/06\/sernik-z-malinami-bez-cukru-bez-bialej-maki\/#wpzoom-rcb-direction-step-15897256046892138","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Piecz 45-50 minut w temperaturze 170 stopni","text":"Piecz 45-50 minut w temperaturze 170 stopni","url":"https:\/\/healthycreations.pl\/2020\/06\/sernik-z-malinami-bez-cukru-bez-bialej-maki\/#wpzoom-rcb-direction-step-15897256299912579","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po upieczeniu zostaw(...)sera twarogowego bez cukru Jajko Pół banana 70 g jogurtu naturalnego Maliny (świeże lub mrożone) Wykonanie CIASTO Banana zblenduj z jajkami Dodaj obie mąki, sodę, szczyptę soli i sok z cytryny i wymieszaj MASA SEROWA Banana, ser, jogurt i jajko zblenduj i połącz na gładką masę Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia Do formy wylej pierwszą masę
Healthycreations.plDzisiaj zapraszam na żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową . To nic innego jak mini rustykalne tarty pieczone bez użycia formy. Proste, idealnie kruche, pyszne… I zawsze się udają! Niezależnie od pory roku to niezawodny deser. Latem warto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear(...)Jelly od Allnutrition. To pokrojone w kosteczkę jabłka i gruszki zanurzone w delikatnym żelu (konsystencja przypomina kisiel). Frużelina świetnie się trzyma i nic nie wypływa w trakcie pieczenia. Nie zawiera ani grama cukru, słodzona jest erytrytolem. Jest niskokaloryczna, a zawartość owoców to aż 80 % ! Sklep SFD oferuje szeroką gamę frużelin, warto zerknąć. Muszę przyznać, że Apple & Pear
Oryginalny smakznajdują się tutaj fani bananów? Zapewne, tak! Mam doskonałą propozycję na przygotowanie ciasta z bananami, ale również z mąką ciecierzycową, rodzynkami i płatkami migdałów. Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 150 g bananów bez skóry 50 g mąki z ciecierzycy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g rodzynek + 10 g mąki z ciecierzycy 10 g płatków migdałów
Truskawkowa FiestaPierwszy w tym roku przepis ze świeżymi truskawkami, które jak wiecie są moimi ulubionymi owocami!!! Postanowiłam, że udoskonalę swoje umiejętności w pieczeniu serników i stąd
Ania i Marcin gotująpysznie smakuje, jednym słowem - warto się skusić! Składniki: Ciasto: 6 jaj 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki suchego maku pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao Masa: 3/4 l mleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego po 1 łyżce mąki zwykłej(...)dodając przesianą mąkę połączoną z proszkiem, ostrożnie przemieszać, dolać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao, do drugiej dodać wiórki , do trzeciej mak. Ciasto nakładać na wyścieloną papierem blachę, łyżką na przemian, by powstały łaty, do wyczerpania ciasta, można dokładać na już ułożone. Piec w 180 st. C około 30 minut. Ugotować masę budyniową, którą
kgwjanczewopowinna być zrobiona warstwa kokosowa i na koniec biszkopt, który będzie na spodzie ciasta z jabłkami . Biszkopt piecze się tylko 15 minut i na gorącym układa się pozostałe warstwy, dlatego muszą one być przygotowane wcześniej. Z przepisu wychodzi pyszna, umiarkowanie słodka i lekka szarlotka na biszkopcie . Ciasto jabłecznik z kokosem do krojenia nadaje się dopiero po schłodzeniu, ale niecierpliwi mogą(...)minut + pieczenie Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco większa Przepis na ciasto jabłecznik z kokosem: Biszkopt do jabłecznika: 4 jajka + 1 białko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z jabłek: 1 1/2 kg jabłek 1 budyń waniliowy bez
Kuchcik gotujeoleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Ciasto kokosowo makowe: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka(...)piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C Masa budyniowa 1/2 litra mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 4 łyżki cukru pudru 200 g masła Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Cynamonowe szczęścieOdkąd po raz pierwszy kupiłam ten rodzaj bułek z Lidlu za cel postawiłam sobie nauczyć się piec, a gdy cena osiągnęła jak dla mnie cenę krytyczną to już nie miałam wyjścia. W sklepie występują pod nazwą Owsiane bułki BIO, a oryginalny przepis na nie pochodzi z Finlandii i nazywają się Ruisleipa. To rodzaj płaskiego pieczywa na żytnim zakwasie(...)łyżeczka soli łyżka cukru (polecam trzcinowy) Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieć w dużej misce ciasto, jest dosyć rzadkie i lekko się klei, ale tak ma być Odstaw pod przykryciem na 6-8 godzin (najlepiej na noc). Blachę do pieczenie wyłóż papierem. Porcję ciasta -około 120 g (nabieram łyżką) obtocz w mące (owsianej lub żytniej). Uformuj płaskie, okrągłe placki
greenscarfzaczyn i resztę składników bez rodzynek i skórek przełożyć do misy miksera i wyrobić na gładkie i lśniące ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie namoczyć rodzynki przez kilka minut w gorącej wodzie i odcedzić. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i skórkę otartą z cytryny. Ponownie zagnieść ciasto i przełożyć do formy(...)odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny. Po tym czasie wstawić babę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 minut i piec jeszcze około 25-30 minut
wyzwania kuchennerabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać! Podsuwam pomysł na przygotowanie ciasta bananowo-jogurtowego z rabarbarem! Składniki: 2 jaja 50ml miodu wielokwiatowego 40ml oleju rzepakowego 100g banana bez skórki 100ml jogurtu naturalnego 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 100g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g obranego rabarbaru Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z miodem na puszystą
Truskawkowa Fiesta