ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:910/2671)

Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 172

łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, dodać jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na protokąt nieco większy od formy. Wyłożyć(...)formę, formując brzeg. Schłodzić ponownie przez 30 minut. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, a na ten wysypać fasolę lub kamyki do pieczenia. Piec z obciążeniem przez 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie usunąć kamyki i papier. Piec kolejnych 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ravazzate alcamesi – włoskie ciasteczka z pistacjami 83

masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Zagniataj ciasto aż będzie zwarte i jednolite. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj okręgi (najlepiej za pomocą szklanki). Na połowie okręgów, na samym środku układaj po łyżce pasty pistacjowej. Te ciasteczka przykryj drugim ciastkiem bez nadzienia i sklejaj dokładnie, tak aby nadzienie

365 dni dookoła kuchni
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi 87

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą

Moja Delicja
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 545

błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku(...)delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie sok ananasowy i woda). Jeden płat ciasta smarujemy częścią masy, na masę kładziemy

Mia Cucina Sofieta
Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę 168

jest naprawdę pysznie. Taka pizza na świeżych drożdżach, to wspaniały pomysł na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach ciasta na pizze. A składniki? Tu zawsze możecie dowolnie poszaleć My lubicie takie kolorowe, bogate pizze, pełne różnych składników. A Wy? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka ciepłej wody(...)rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy składniki na pizze. Kabanosy drobno kroimy.  Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, papryki w kostkę. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i nasza dłoń smarujemy niewielką ilością oliwy lub  oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt

Słodkie okruszki
Ciasto Poduszkowiec czyli murzynek z masą serową 444

bez cukru 40g -2 jajka  -0,5 szkl cukru Blaszkę wykładamy papierem d pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno,  dodajemy żółtka, cukier i wszystko chwilę miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier waniliowy i olej.  Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałe ciast wylewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 89

trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu(...)piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe

Moja Książka Kucharska
Idealny biszkopt do tortu (jasny i ciemny) 323

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao w przypadku biszkoptu ciemnego. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero

Dieta bez mleka
Szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką 88

życzę :-) Blaszka 23 x 33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 jajek  200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pianka jogurtowo - budyniowa: 5 białek szczypta soli 1/2 szklanki cukru 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (40 g każdy) Dodatkowo(...)jabłek cynamon 1. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. 2. Dodajemy masę z żółtek i cukru i zagniatamy ciasto. Jak by było za twarde możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. 3. Ciasto dzielimy na dwie części 70/30. Większą część musimy rozwałkować na wielkość

kruche babeczki
Szybkie ciasto czekoladowe (na prawdziwej czekoladzie) 81

Szybkie ciasto czekoladowe (na prawdziwej czekoladzie) Lubicie czekoladowe słodkości? A szybkie i lekko wilgotne wypieki? Jeśli tak, to mój przepis na czekoladowe ciasto na pewno Wam się spodoba. Nie jest to wypiek z kakao. Do ciasta dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Szybkie ciasto czekoladowe to małe niebo na talerzu. Tak proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszne. To ciasto z czekoladę najlepiej(...)większą zawartością kakao, wówczas ciasto będzie ciemniejsze) 3 łyżki mleka 3 jajka klasy M 150 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 lekko czubata łyżka groszków czekoladowych (opcjonalnie) *Rada: Ciasto można dodatkowo polać czekoladową polewą **Jajka powinny być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czekoladę mleczną

Słodkie okruszki
Bułeczki drożdżowe z makiem 189

temp. 37 stopni C | obr. 2) .   Następnie dodać  pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500 g mąki, 1 żółtko, 60g miękkiego masła, szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu pomarańczowego). Wyrobić ciasto.   (3 min. | Interwał ) . Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego i umieścić w innym naczyniu pod przykryciem na około 30min.  Przygotować masę makową. Dokładnie umyć(...)połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić  na dwie części. Pierwszą połowę ciasta rozwałkować na grubość około pół centymetra ,rozłożyć połowę masy makowej pozostawiając po brzegach około 2cm bez masy.  Zwinąć w roladę,ostrym nożem pokroić na kawałki około 4 cm. Ułożyć  dosyć luźno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdą bułeczkę docisnąć

Moje domowe kucharzenie
Sześć makowców Babci Anielki 221

Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy na noc do lodówki.           2. (następnego dnia) Mak przekładamy na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze odciskamy(...)grubo, nakładamy farsz. Z każdej strony powinno pozostać po przynajmniej centymetrze czystego ciasta, bez farszu. Wygładzamy makową powierzchnię i zawijamy ciasto w ciasny rulonik. (można, ale nie trzeba zawinąć kawałek ciasta do wewnątrz, by końcówki były ślicznymi "piętkami"). Zawinięte ciasto układamy na papierze do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, by się świeciło, można posmarować wierzchy żółtkiem rozmąconym z łyżką

Kuchenna Kontrrewolucya