ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1921/2705)

Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 138

cukier ma tendencję do upłynniania ciasta. Wyrabiaj dalej, aby uzyskać gładkie, jedwabiste i średnio rozwinięte ciasto. Następnie również porcjami dodajemy masło, czekając aż się wchłonie, co ułatwi proces wyrabiania ciasta. Wyrabiamy około 12-15 minut, tak aby uzyskać elastyczne, miękkie i bardzo dobrze rozwinięte ciasto. Ciasto po odpoczynku musi przejść test membrany.  Ciasto formujemy w kulę i przekładamy(...)ciasto, aby uformować roladę. Posmaruj powierzchnię roboczą cienką warstwą oleju. Wyłóż ciasto i delikatnie odgazuj. Rozwałkuj ciasto wałkiem, aby uformować prostokąt o wymiarach 65 x 45 cm. Podczas rozciągania ciasta pomagaj sobie również rękami. Ciasto rozciągaj bez naprężania (to znaczy pracuj spokojnie, bez ściskania i gwałtownego rozciągania ciasta, aby pozostało elastyczne przez cały proces rozciągania. Zawsze rozciągamy ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Sprawdzone przepisy na wigilię 108

nasze sprawdzone przepisy na wigilię w tym kilka niecodziennych, niestandardowych pomysłów:) Czerwony barszcz z uszkami Czysty, rubinowy barszcz wigilijny, który robi się sam. Do tego uszka z miękkiego cista bez jajek, które, jak to uszka, wymagają trochę pracy. Duet doskonały. Polecamy! Zobacz przepis Ryba po grecku w tarcie To danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale(...)grzybami Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Zobacz przepis Drożdżowe kapuśniaczki Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. Zobacz przepis Najlepsza pieczona dorada Najlepsza

Niedzielny kucharz
Katarzynki 83

utopione w lukrze i w wersji delikatnej, bez żadnych udoskonaleń. Przepis w zasadzie w internecie krąży jeden, modyfikowany przez twórców. Przetestowałam i uwierzyłam, że możliwym jest odtworzenie wzorca. W dodatku jakież to mało skomplikowane. Wracam do tego przepisu, lecz nie w okresie szaleństwa piernikowego przedświątecznego. Na Boże Narodzenie nigdy ich nie piekłam. Wiozłam je natomiast,  jako prowiant podróżny(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 rozbełtane jajo 200 - 250 gram mąki szczypta soli Wykonanie: Miód rozpuszczamy w rondelku z przyprawami piernikowymi, możemy dodać łyżeczkę cynamonu. Wsypujemy cukier i kakao. Mieszamy na gładką masę. Studzimy. Wlewamy jajko i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką. Przesiewamy na koniec mąkę z proszkiem i solą, zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy dość grubo

Kronika Piekarnika
Proziaki z dynią 103

blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. Do ciasta możemy dodawać(...)sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm). Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy

Dorota Smakuje
Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 135

sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie z ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno przysporzyć Wam problemu. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb :)  Gorąco polecam również mój błyskawiczny chleb mieszany bez wyrabiania : Pełnoziarnisty chleb z ziołami składniki: na blaszki o wymiarach 10x20 cm (lub trochę większe(...)minut, pod koniec dodając olej lub masło - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie się mocno kleić, dodać więcej mąki - tyle, by dało się zagnieść w gładką kulę. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużne bochenki i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości

Lekcje w kuchni
Ciasto Bajaderka / Polish Leftover Cake 'Bajaderka' 103

pudru, 3 żółtka masa bajaderkowa (przepis na masę z tej strony): 800-900 g pokruszonego ciasta (bez kremów i owoców; ja dodałam też pokruszone herbatniki), 1/2 szklanki mleka, ok. 1/2 szklanki cukru lub do smaku (ilość zależy od tego, jak słodkie były ciasta), 1/2 - 3/4 szklanki dowolnych bakalii (u mnie pestki słonecznika, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki(...)cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem). Masa: ciasto bardzo drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować

Lekcje w kuchni
Karnawałowe faworki (chrust) bezglutenowe 188

coś i weganie, wegetarianie, osoby będące na diecie dr Dąbrowskiej, na diecie bez laktozy, paleo itd. Bardzo ciekawe miejsce do którego na pewno jeszcze nie raz zajrzę po inspirację. A wracając do przepisu… Jedyną rzeczą, która mnie w nim zastanowiła, był dodatek proszku do pieczenia. Nigdy tego nie robiłam w przypadku moich przepisów. Ale… jak się(...)użyłam gotowego miksu, ale koleżanki mi podpowiadają, że może to być domowa mieszanka mąk bezglutenowych) 7 żółtek jaj 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli śmietana do nadania odpowiedniej konsystencji ciasta (w oryginalnym przepisie jogurt sojowy) 3/4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub pół łyżki esencji waniliowej 1 płaska łyżka octu np. jabłkowego (można pominąć) około

Słodkie okruszki
Imprezowy chlebek ziołowy 187

proszku *można użyć ulubionych świeżych ziół, np. bazylii, oregano, kolendry, pietruszki (łącznie ok 30g, same listki bez łodyg) Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, ugniatamy do połączenia składników, następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy znów do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania masła. Cebulę, czosnek, zioła i suszone pomidory umieszczamy(...)stopni. Ciasto wałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm i smarujemy całość masłem ziołowym. Tniemy je w pasy o szerokości 5 cm, a następnie w poprzek na pół (każdy pasek ma być przecięty w połowie swojej długości). Każdy pasek zwijamy w rulonik i układamy je obok siebie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm (surowe ciasto nie musi

Zawsze głodna!
Noworoczny tort makowy 184

upiec tort bez grama mąki? Oczywiście, a do tego jest to tort bardzo smaczny i wilgotny. Nawet ten kto nie jest wielbicielem tego rodzaju ciast będzie mile zaskoczony i poprosi o dokładkę. Proponuję takim torcikiem uczcić początek Nowego Roku. Przy okazji życzę Wam wszystkim udanego i smacznego roku 2019. TORT MAKOWY Składniki: (forma 24 cm)   ciasto(...)wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie:  ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę. Do żółtek dodajemy masę makową oraz kaszę manną. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 45-50 minut

Bon appetit mon amie
Tort z malinami 203

cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru(...)delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień. Masa : zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem

cucinare
Pizza z awokado 141

tylko na jedną połowę. Jajka na pizzy bardzo przypadły mi do gustu, jednak mój syn wolał wersję bez nich, czyli podział był sprawiedliwy i w kilka minut było po pizzy :) Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z awokado: Ciasto: 250g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 150ml ciepłej wody, 1 łyżka oliwy(...)przygotowania pizzy z awokado: Z podanych składników zagniatam miękkie i elastyczne ciasto, które rozkładam na lekko podsypanej mąką blasze. Miękkie i dojrzałe awokado blenderuję z sokiem z cytryny, i cebulką, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję

Gotuj Się Kto Może
Bazyliowy chlebek 167

Prawdziwy naturalny chlebek, pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem czosnku, a co najważniejsze bez żadnych konserwantów i ulepszaczy. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 7g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 100ml mleka 100ml wody 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pasta bazyliowa: 50g liści świeżej bazylii 60g orzeszków ziemnych solonych 60ml oliwy z oliwek(...)jajka  i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta bazyliowa: Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Odchudzony keks 171

się, że nic nie dojdzie. Nawet jak wybrana rzecz okaże się klapą to jest jeszcze czas na wymianę i przede wszystkim masz spokojną głowę i bez stresu możesz zabrać się np. za pieczenie pienriczków Efekt dzisiejszych zakupów jest taki: kupione dwie rzeczy, ale raczej pójdą do wymiany, załamanie i przerażenie, że jednak zostało kilka dni, a ja nadal(...)oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzony

365 dni dookoła kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia) 199

zaległości, bo sporo się tego nagromadziło - jeśli obserwujecie mnie na instagramie to tam w miarę na bieżąco wrzucam zdjęcia. Na pierwszy rzut idzie czekoladowa tarta z truskawkami, oczywiście bez pieczenia - pewnie ze względu na panujące warunki pogodowe niewielu osobom chce się włączać piekarnik ;) czekoladowy, ciasteczkowy spód, krem z gorzkiej czekolady i słodkie, soczyste, świeże truskawki. Polecam! Składniki(...)czas miksując. Szybko i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód, wyrównać wierzch. Truskawki (dowolna ilość) umyć, obrać, pokroić w plasterki lub nie (można ułożyć truskawki w całości) i udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Słodkie inspiracje
Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą 173

powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki 400 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru(...)Zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, a jeżeli zbyt gęste - odrobinę wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy

My Chcemy Jeść