ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1927/2705)

PROSTY CHLEB PSZENNO - ŻYTNI 67

Chleb z garnka znają chyba wszyscy 😎 Zrobienie go nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ani super nakładów. Możemy upiec go w garnku (bez plastikowych elementów) lub w jakimkolwiek naczyniu żaroodpornym. Do środka możemy dodać ulubione dodatki: słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę albo tak jak ja prażoną cebulkę.  Składniki:  250 g mąki pszennej typ 750 250 g mąki żytniej(...)rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy  prażoną cebulkę lub inne dodatki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 40 - 50 minut. Ciasto powinno widocznie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st.  i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało ( musi

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe serca z białym makiem 75

cukier oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około(...)mielenia mięsa. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki nadzienia. Skosztować - jeśli masa makowa będzie zbyt mało słodka, dodać więcej miodu lub cukru.  Wykonanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Z ciasta uformować kulki o wadze około 60 g każda. Uformowane kulki przykryć ściereczką i odłożyć na około 10-15 minut do napuszenia. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować

Opowieści z piekarnika
Krem z malinami – Przepis na deser 77

instrukcjami producenta. Jeśli robisz większą partię, zamroź lody malinowe na noc, aby stwardniały. Gładkie Domowe lody malinowe to świetny sposób na ochłodę w gorący dzień. Ten nie wymagający pieczenia deser jest pełen naturalnych smaków owoców i unoszących się w powietrzu zapachów ziół, przypraw i kwiatów. Szczególnie wyjątkowy jest smak malinowy, ponieważ aromat świeżych malin i gładka konsystencja lodów sprawiają(...)podawać od razu! Pozostaną miękkie przez kilka godzin w zamrażarce. Bogate Jeśli szukasz przepisu na bogate, gładkie i kremowe lody malinowe, to dobrze trafiłeś. Ten przepis bez pieczenia zawiera prawdziwe składniki, bez sztucznych barwników i konserwantów. Pełna lista składników znajduje się pod przepisem, można też po prostu przewinąć w dół do filmu. Jeśli nie chcesz czytać całego

Patchwork
Leniwe ciasto czekoladowe z jagodami. 102

Szybkie i proste ciasto, które zrobicie bez użycia miksera.  Wystarczy do miski wsypać składniki suche, dodać składniki mokre,  wymieszać i gotowe. Dodatkowo na wierzch wyłożyłam jagody.  Ciasto można posypać cukrem pudrem. Polewa nie jest tu konieczna,  ale jak dla mnie z polewą smakuje lepiej.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 pełna łyżeczka sody(...)wodę. Dodać powidła.  Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać.  Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.  Na wierzch wyłożyć jagody.  Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 60-65 minut. To już zależy od piekarnika.  Kiedy ciasto wystygnie, przygotować polewę. Śmietankę wlać

Agusiowe smakołyki
Tarta na cieście francuskim ze szparagami 104

garnkami i laptopem to jednak niekoniecznie jest moje ulubione zajęcie... Ale w piątkowe popołudnie wyszłyśmy z córką na miasto, na nasze opolskie targi książki.  Cudownie jest zobaczyć ludzi bez masek, uśmiechniętych, skąpanych w słońcu. W drodze na targi, zupełnie przypadkiem, spotkałam Janinę Daily... Jestem ogromną fanką jej twórczości i książki "Statystycznie rzecz biorąc", tym bardziej, że sama przepracowałam(...)sześć lat w polskiej statystyce. Wraca normalność.  Tymczasem sezon na szparagi właśnie dobiega końca. Ostatnia więc chwila na ich przygotowanie. Następne dopiero za rok!  Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego  1 pęczek szparagów kilka lub kilkanaście pomidorków koktajlowych (cherry) ok. 200 g sera typu feta 1 średnia cebula 1 łyżka masła  pieprz czarny grubo mielony  Przygotowanie

bistro mama
Bułeczki dla córeczki – bułki z pełnoziarnistą mąką orkiszową 113

zaparciom. Poprawiają procesy metaboliczne i sprzyjają odchudzaniu . Powinny je wprowadzić do swojej diety osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub utrzymaniu aktualnej wagi. Orkiszowe smakołyki pomogą żyć zdrowiej bez wyrzeczeń. Bułki z pełnoziarnistą mąką orkiszową Składniki: 1 i 1/5 szklanki ciepłej wody (300 ml=300 g) 20g drożdży 1 łyżka miodu (20 g) 1 łyżka rozpuszczonego masła(...)minut, pod przykryciem do wyrośnięcia. Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło, dodajemy resztę mąki pszennej, mąkę orkiszową oraz sól, zagniatamy ciasto przez około 5 minut. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce skropionej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ponownie krótko zagniatamy nasze ciasto, dzielimy je na 8 części

KulinarneImpresje.pl
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 138

jest najszybsze ciasto do przygotowania. Wymaga spędzenia nieco czasu w kuchni. Ale bogactwo smaków to wynagradza. Jest totalnie czekoladowe, pachnie cynamonem, kardamonem, goździkami, i ma dwie śliwkowe niespodzianki, które nadają mu wyjątkowego smaku. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO Kakao. W przepisie kakao pojawia się w cieście i w kremie. Mowa tu oczywiście o ciemnym(...)inne pyszne przepisy na święta bożego narodzenia Drukuj Ciasto czekoladowe ze śliwkami To ciasto będzie absolutnym hitem świątecznego stołu. Jest intensywnie czekoladowe i pełne korzennych aromatów. A domowe śliwki w czekoladzie to prawdziwa petarda! Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasta, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, ciasto ze śliwkami, czekolada, deser czekoladowy, deser na święta, gorzka

Na-talerzu.pl
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 101

powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie(...)jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować drożdżówki. 6. Na środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce. 7. Znów odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły. 8. Na koniec posypać drożdżówki kruszonką. 8. Piec w 170’C ok 20-25 minut (do zarumienienia

Candy Pandas
Bułki jogurtowe 90

trudno powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich bułek naraz! Bułki są tak dobre, że można je jeść bez niczego, choć z odrobiną masła i dżemu są, po prostu fantastyczne. Bułki jogurtowe na sobotnie śniadanie, to najlepszy pomysł, aby najbliższym sprawić pyszną niespodziankę. Ciasto można przygotować wieczorem, przechować je w lodówce, a następnego ranka upiec. Gorąco polecam! Print Bułki jogurtowe .wprm(...)masła 1 średnie jajko Dodatkowo 1 małe jajko sezam ja dałam czarny lub mak do posypania Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, można zrobić, to używając miksera lub maszyny do pieczenia chleba i tu nastawiamy program na "ciasta rosnące". Jeśli ciasto wyrobiliście ręcznie lub w klasycznym mikserze, należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort śmietankowy z wiśniami 141

jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Wiśnie i nasączenie: 500 g wiśni bez pestek 120 g cukru 1-2 kieliszki wódki Krem śmietankowy: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka wiśniowa(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wlać wodę, wymieszać, przesiać resztę składników sypkich i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy

Passions hobbies life
Staropolski piernik świąteczny 113

zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba nie za wcześnie:))) Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego piernika. Pachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła 1 kg maki pszennej 3 jaja(...)sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne, kakao oraz bakalie. Bardzo starannie wyrobić ciasto, a następnie włożyć je do glinianego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni.  Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części , rozwałkować i piec na blasze wyłożonej papierem w 170 st przez 15 minut każdy placek. Placki przełożyć lnianymi

Krylowa Kuchnia
Oponki z piekarnika z mlecznym lukrem 106

ochotę na oponki, pączki. Ale te kalorie… Ratunkiem są słodkości z piekarnika. Może nie tak pulchniutkie jak smażone, ale równie pyszne. Zapraszam na oponki, które można zajadać bez strachu o swoją oponkę ;-P Co nam trzeba? 300ml ciepłego mleka 7g drożdży instant 2 łyżki masła 150 g cukru 2 jajka 5 szklanek mąki pszennej (szklanka 220ml) łyżeczka soli(...)Zagniatamy ciasto-ma być elastyczne, gdy się lepi, leciutko obtaczamy w mące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po ty m czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość minimum 1cm. Nie podsypujcie mocno mąką, tyle o ile, aby się nie kleiło do blatu. Wycinamy szklaną kółka, a kieliszkiem w kółku w środku dziurkę. wycięte dziurki zagniatamy z powrotem do ciasta

Latosiowydom
Jak przygotować ciasto parzone – karpatka 169

garnka. Mocno mieszając gotować tak długo, aż powstanie z ciasta odchodząca od garnka „klucha”. Na dnie pozostanie tylko cienka, biała warstewka ciasta. Przełożyć „kluchę” do miski i nieco ostudzić. Jaja wbijać pojedynczo i miksować po kolei z ciastem. Zanim wbijemy następne jajo, poprzednie musi być dobrze połączone z ciastem. Utarte ciasto parzone jest miękkie, błyszczące, złotożółte i spada z łyżki(...)minut. Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe kulki, na eklerki – sztabki, groszek ptysiowy, małe kulki wielkości soczewicy. Niskie wypieki piec na środkowym poziomie, wysokie

Podstawy Gotowania
Oponki i malutkie pączki serowe 120

masło. Całość wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Połączyć z masą serową i zagnieść elastyczne, niezbyt zbite ciasto. Jeśli twaróg jest bardzo wilgotny, wtedy trzeba dosypać więcej mąki. Należy jednak uważać, aby nie było jej za dużo, bo finalnie oponki wyjdą zbite i twardawe. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Na podsypanej lekko mąką(...)nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i...smacznego! Wskazówka Jeśli chcesz uzyskać grubsze oponki, wtedy rozwałkuj ciasto grubiej, a otwór wycinaj jak najmniejszym kieliszkiem. Jeśli natomiast zależy Ci na cieńszych oponkach, wtedy postępuj odwrotnie: ciasto powinno być cieńsze (ale bez przesady...), a otwór w oponce większy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 119

dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki  czas   30 min/Varoma/obr. 1  (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami(...)wody i kroimy w paski. Wykonanie tarty: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto na tartę wałkujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Na ciasto dajemy zimny farsz. Tartę posypujemy pokrojoną w paski wędzoną śliwką. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut. The post Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką

Themo przepisy
Muffinki z jabłkiem i orzechową kruszonką 152

sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex , gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat. Muffinki oczywiście bez cukru, z aromatycznymi przyprawami i niewielką ilością tłuszczu. Zdrowe, pyszne, idealne ;)  Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki ksylitolu  1 duże jabłko(...)włoskich  2 łyżki miodu  2 łyżki roztopionego oleju kokosowego  Wykonanie: Piekarnik nagrzać do   180ºC. Jabłko pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. W drugiej połączyć jajko, roztopiony olej, mleko i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłko oraz orzechy i delikatnie

Healthy food explorer
Biszkopt z mango, ukrytymi malinami i kruszonymi bezami 215

musowy używając tortownicy o średnicy 23-24 cm Spód jest z biszkoptu nasączonego cytrynówką.  W środek musu ukryłam maliny (użyłam zamrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej) Na wierzch pokruszyłam bezy, ale możecie ozdobić według własnego uznania i fantazji ;) Upiekłam biszkopt w dużej płaskiej prostokątnej blaszce, następnie wycinałam okręgi około 1 cm mniejsze od obwodu foremki.  Przepis na biszkopt(...)połączyła się z białkami, ale białka nie opadły. Przełóżcie do formy.  Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzi

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym i melasą 227

wszystkich osób, które są ciekawe nowych przepisów. W tym wydaniu ( tak jak w poprzednim ) też miałam swój udział i wymyśliłam tym razem przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasteczka jaglane bez cukru Dodałam do nich wodę kokosową i trochę mąki, więc są też delikatnie kokosowe. Nie wymagają wcześniejszego gotowania kaszy, bo wykorzystuje się tutaj płatki. Myślę, że miłośnicy masła orzechowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej Masło orzechowe, olej i melasę umieścić w misce i utrzeć z ksylitolem. Płatki jaglane wymieszać z mąką kokosową i kukurydzianą, orzechami, proszkiem do pieczenia. Dodać do wcześniej utartych składników i zmiksować. Na koniec wlać wodę kokosową i wymieszać do połączenia składników. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki

Fitkot
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 180

niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól(...)pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno

Kuchnia MagdaLeny
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 911

SIĘ SPRZĘT? Przyznam szczerze, że już po wlaniu ciasta na pierwszego gofra i podejrzeniu go podczas pieczenia powiedziałam WOW! Tak, było WOW! Mimo mniejszej mocy od dotychczasowego sprzętu gofry wypiekały się pięknie! Cudownie rosły, ładnie się rumieniły, skórka robiła się chrupiąca, a z gofrownicy ulatywał piękny maślany zapach. Gofry musiały piec się jednak troszkę dłużej (ok.4 minuty) niż(...)odrobinie masła przygotowałam jajko sadzone, pieczone pomidory i grillowany czosnek. Po chwili świetne dodatki do gofra były gotowe! Później w ruch poszła jeszcze kiełbaska i grillowany camembert – mniam! PODSUMOWUJĄC: Sprzęt marki MPM model MOP-23M to nie tylko gofrownica, ale urządzenie 3w1 – składa się z gofrownicy, sandwicha i grilla. Wymienne wkładki bez problemu zamieniają urządzenie w inny

Ostra na Słodko
Babeczki herbaciane z kremem miodowym 231

Wiosna już blisko. To ostatni moment na porządne łasuchowanie ! Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym . Są rewelacyjne. Bez kremu też smakują wybornie, a wszystko dzięki dodanej do ciasta herbacie. Wybrałam intensywną i bogatą w smaku herbatę Irish Cream od Teekanne . Aromatyzowana czarna herbata o smaku Irish Cream, czyli połączenie  irlandzkiej whisky(...)temperaturze pokojowej 100 g cukru trzcinowego ( może być tez zwykły cukier ) 2 jajka 2 torebki herbaty Irish Cream Teekanne 50 ml wrzątku 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem miodowy: ( porcja na połowę babeczek ) 250 g serka mascarpone 2 pełne łyżki miodu Karmelowy sos miodowy: 1 łyżka miodu  1 łyżeczka masła Wykonanie: Herbatę zalać

kolorowotorcikowo
Bułki pszenne II 178

domu oraz dużym leniem utrudniającym wyjście do piekarni. Zrobiłam je w rozmiarze mini i tylko tak sobie tłumacz ę , że chwilę po upieczeniu wciągnęłam aż trzy, tak na sucho, bez niczego. Po prostu nie mogłam się oprzeć tej chrupiącej skórce i mięciutkiemu miąższowi :) Składniki na ok. 12 mini bułeczek: (inspiracja: " Smakowe Kubki ") 650 g mąki pszennej (u mnie(...)wymieszać. Następnie powoli wlewać płyn do mąki, jednocześnie mieszając i sprawdzając konsystencję ciasta. Jeśli będzie za rzadkie i bardzo klejące nie wlewać całej wody. Ciasto wyrobić  na gładką, elastyczną, miękką masę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.   Gdy ciasto urośnie podzielić je na mniejsze porcje, uformować w bułeczki i położyć na blachę

Simply Food
DOMOWE NACHOS 217

się, że nie przejemy tego, ale już po chwili zmieniłam zdanie... To wciąga i to jeszcze jak... Na szczęście domowa wersja jest bardziej dietetyczna, no i wiemy co zjadamy, bez zbędnych dodatków chemicznych w składzie. Moja pierwsza partia nachos do meczu niestety nie dotrwała, ale od razu przygotowałam następne, tym razem z podwójnej porcji. I choć tego wieczoru już(...)Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać mąką i rozwałkowywać na cieniutkie placki. Wykrawać trójkąty (lub dowolne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasno, podczas pieczenia kurczą się. Zapełnioną blaszkę umieszczamy

Smaczne Zdrowe
Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 223

drożdżówka bez kruszonki ;) Ciasto: 650 g mąki pszennej 2 op. drożdży instant 1 szkl mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1/3 szkl cukru 1 op. cukru cytrynowego do wypieków Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru ok 10 truskawek Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać(...)ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść i przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Truskawki i rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać na wyrośniętym cieście, posypać

Smakołyki Asi
Sernik Pina Colada 1698

kokosowym i likierem kokosowym. Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik. W kategoriach serniki  jest(...)kilka równie smacznych serników jak ten. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) masa serowa: 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml) 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część) puszka ananasa (560 g) 5 jaj 2 żółtka 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie) 250 g serka

Kuchcik gotuje
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 138

oliwek szczypta kardamonu i kurkumy 10 daktyli bez pestek W wysokim dużym kubku przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Przesiej mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia(...)wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów. Piecz około

Z Kuchni Do Kuchni
Letni torcik owocowy 171

mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.  Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach. Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty(...)bez dodatku.  Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia.  Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki. Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta

Cakes By Kejt
Pizza w domu! Dla Niej i dla Niego! 271

krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z oliwkami, tamten żeby tylko bez oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki dla mnie , na drugą połówkę dla Połówki ;-) CIASTO NA PIZZE XXL: - 500 g mąki typu 00 (włoska) - 5 g świeżych drożdzy(...)zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami. Powinno być puszyste i miękkie! Odstaw na 40 minut. Potem uformuj blat, ułóż na blaszce lub na kamieniu do pizzy. SOS POMIDOROWY: - puszka pomidorów pelati - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu winnego z jabłek - sól - 2 ząbki czosnku w/w zmiksuj w blenderze, sos gotowy do pieczenia pizzy

SMYKWKUCHNI
Devil's Food Cake 143

Diabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo czekoladowe bez grama czekolady (za to z dużą ilością kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy(...)jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Ubić śmietanę, wyłożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tymianek cytrynowy milordzie 160

niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy z piekarnika i czekamy aż wystygną. To mój ulubiony kształt szortbredów- po prostu z rulonu krojonego na plastry. Ciastka(...)wyglądało wzorcowe przyjęcie kogoś na herbacie (w wykonaniu jednej z moich ulubionych bohaterek- Lady Grantham). A na tej stronie znajdziecie (długi) spis zasad dotyczących podawania herbaty właśnie. Czyli filiżanka bez paluszka w górze i szortbred w trzech palcach- i mamy dobre maniery nawet na Dolnym Ś ląsku. No dobra, nie filiżanka a kubek. Jednak wyłazi ze mnie plebs. Może

les mirabelles
Galette z jabłkami i malinami 190

ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżka cukru szypta soli 80g masła 1/4 szklanki(...)ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w palstry 0,5cm. Mieszamy z malinami, cukrem, przyprawami, mąką i skórką pomarańczy. Nagrzewamy piekarnik do temeperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia na okrąg grubości 2mm. Wykładamy na środek owoce, zostawiamy z boku ok. 5cm. Boki zawijamy na górę ciasta, tak jak na zdjęciach. Pieczemy 25 min. na dolenej

W kuchni wieczorem
Babka Jagodowa 175

Najważniejsze to mieć pomysł, bo bez pomysłu nic nie będzie. Naprawdę, czasem ciężko wymyślić co będzie najlepszym deserem na rodzinny obiad. Ja na przykład nigdy nie mogę się zdecydować na jeden deser, zawsze muszę zrobić co najmniej 3. Bo albo ktoś akurat może nie mieć ochoty na suche ciasto i będzie wolał zjeść coś z budyniem, albo np. ktoś(...)robi się go tak... " Składniki: 180 g margaryny szklanka cukru 4 jajka 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 szklanki mąki - około 500 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka śmietany 12 % szczypta soli ok. 2 szklanek jagód Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180`C. Na samym początku ubijamy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę

Słodkie Przyjemności
Czy specjalna patelnia do naleśników ma sens? 86

Masz już kilka klasycznych patelni, woka, patelnię do jajek, patelnię grillową i zastanawiasz się czy warto kupować kolejną patelnię…? W tym poście wyjaśniamy dlaczego warto

Słodkie okruszki
Ciastka (na śmietanie) z czekoladą 119

Te ciastka robią się błyskawicznie. Ciasto jest mięciutkie, delikatne – pracować z takim ciastem to sama przyjemność. Można je nadziać ulubionym dżemem, kajmakiem, orzechami lub czymkolwiek

Smaki Armine
Sernik z pierniczkami 292

Muzyka łagodzi obyczaje. A taniec - połamaniec w wykonaniu pociech poprawia humor :D Sernik w świątecznym klimacie :) Wprawdzie nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, ale jeśli

My simple kitchen
ciasteczka owsiane z 3 składników 174

Lubię zrobić coś z niczego. I tak właśnie mogę powiedzieć o tych ciasteczkach. W mojej kuchni zawsze  są płatki owsiane, a  mając je zawsze

Gotowanie z pasją
Naleśniki bananowo-kokosowe (wegańskie) 247

Zapewne macie już dość słodkości po świątecznej rozpuście. Ja z pewnością, więc od dziś wracam do swojego zdrowszego i lżejszego jedzenia. Jednak tymczasem na blogu mam

Fabryka pomysłów
Ciasteczka orzechowo-owsiane ze słonecznikiem bez mąki i cukru 162

Ciasteczka, które lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z wiaderka na kruszonce z żurawiną 106

  Wykorzystałam leżący już od 3 tygodni ser w wiaderku ,który zalegał mi w lodówce .Co powstało ?Oczywiście powstał sernik. Wykorzystałam przepis na...wiaderku! Każde wiaderko

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 176

Kolejny przepis na pyszny chleb, tym razem pszenno – żytni z ziarnami. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, to polecam wypróbować ten prosty przepis

Smaki Armine
Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb 744

Te ciasteczka są naprawdę smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Robiłam je już kilkukrotnie, mieszając proporcje składników i za każdym razem się udają :-) Ciasteczka migdałowe z

Marta próbuje
Sernik Oreo z bitą śmietaną 517

  Idealny sernik dla wielbicieli ciastek Oreo :) Delikatny ,słodki i rozpływający się w ustach.....         idealny będzie po mocnym schłodzeniu

Wypieki Rene
Sernik niskokaloryczny bez tłuszczu 235

Sernik jest pyszny, jadłabym go codziennie, dlatego postanowiłam upiec sobie wersję niskokaloryczną. Do tego przepisu nie użyłam wogóle tłuszczu zastąpiłam go odchudzonym jogurtem i mlekiem. Zawartość

zielonacukinka
Skrzydełka pieczone w air fryer 57

idealny, polecam Wam kupić frytownicę beztłuszczową, ostatnio piekę w niej wszystko, nawet ciasto: Sernik z air fryer, Boczek faszerowany z air fryer, Papryka faszerowana z air fryer, Pieczeń wieprzowa z air frye, pieczarki faszerowane . Kiedy wstawiłam zdjęcie skrzydełek z air fryer to dostałam całą masę wiadomości o przepis. Składniki na Skrzydełka pieczone w air fryer: 1 kg skrzydełka kurczaka(...)też doprawić tylko przyprawą do kurczaka. Zrobić marynatę i natrzeć nią skrzydełka, najlepiej silikonowym pędzelkiem. Skrzydełka pieczemy w air fryer w temp. 180 stopni C przez 25 minut, polecam po 20 minutach obrócić na drugą stronę i dopiec. Skrzydełka lepiej się pieką bez układania ich na papierze, tylko na wkładce do pieczenia. Po upieczeniu podajemy z ulubionymi dodatkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy niskowęglowodanowe na cały dzień! Ponad 20 pomysłów 72

mocy z mąki kokosowej i tahini, jajka faszerowane serem feta, ciecierzyca pieczona w przyprawach. Zobacz również 15 przepisów na FIT desery – https://viagusto.pl/fit-desery-15-przepisow/ PRZEPISY NISKOWĘGLOWODANOWE Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Orzeszki ziemne w przyprawach – PRZEPIS Przepis na słodko-ostre pieczone orzeszki ziemne! Ta prosta i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się do podania(...)ZOBACZ PRZEPIS Pieczone pieczarki w marynacie – pieczarki do obiadu Pieczone pieczarki w marynacie to pomysł na szybki dodatek do obiadu. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale także są lekkie i… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej – bez cukru! Przepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej to przepis bez cukru

Via Gusto
Ciasteczka ślimaczki (bez glutenu i laktozy) 73

Musicie uwierzyć nam na słowo i go wypróbować a dla ułatwienia TUTAJ znajdziecie kilka zdjęć z procesu przygotowania 😊        Kruche ciasto -80g zmielonych na mąkę płatków owsianych (bez glutenu) -110g mąki kukurydzianej i ryżowej (mniej więcej po połowie) -50g ksylitolu -40g syropu ryżowego/miodu -30g oleju kokosowego -1 łyżka wody(...)dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść. 5. Wstawić ciasto na co najmniej kilkanaście minut do lodówki aby stało się bardziej zwarte. 6. W osobnej misce wymieszać krem Nutwist z jajkiem i mąką kokosową. 7. Gdy ciasto w lodówce stanie się chłodne i zwarte, należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia tworząc mniej więcej prostokąt. 8. Na ciasto

Candy Pandas
Sernik z mascarpone z żelką żurawinową 117

powtórki. Was również zachęcam do spróbowania Ps. Jeśli lubisz słodkie ciasta, możesz zwiększyć nieco ilość cukru np wykorzystać około 2/3 szklanki, bo serniczek nie wychodzi jakoś mocno słodki. A jeżeli wolisz bardziej tradycyjny sernik na święta, polecam Ci sernik królewski , sernik z rosą lub sernik z bezą kokosową . Wart uwagi jest również sernik z kulkami orzechowymi, ale to jest już(...)obtoczenia 1 szkl. wody Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy na piach, łączymy z masłem. Powstałą masą ciasteczkową rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 23-24 cm. W misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone, żółtko, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Miksujemy krótko, TYLKO do połączenia. Następnie dodajemy

Smaki Na Talerzu
Sernik na zimno Trzy Kolory 117

Uwielbiam sernik, ale to już wiesz mój drogi czytelniku, a jeśli nie, to zapraszam Cię tutaj . Z najdziesz tam mnóstwo serników na zimno, ciepło, słodko, słono, z alkoholem i bez 🙂 Sernik pooperacyjny musiałem jak najbardziej odchudzić, dlatego użyłem twarogu 0% tłuszczu i jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, nie ma też jajek. Jest oczywiście tarta Vege z mąki migdałowej, która(...)pierwsze wymieszaj wszystkie składniki, oprócz wody. Po drugie dodaj 3-5 łyżek wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodawaj po jednej łyżce wody i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Teraz po trzecie połóż kulę ciasta na papier do pieczenia, przykryj drugim kawałkiem i rozwałkuj je na grubości około 0.3 mm. Pamiętaj by płat ciasta był większy

RafalCook
Sernik na zimno z mango i grantem 102

Dziś zapraszam na taki delikatny nieco egzotyczny serniczek bez pieczenia z dodatkiem soczystego mango w masie serowej i chrupiącymi pestkami granatu w puszystej piance z bitej śmietany. Do tego wszystkiego ciasteczkowy, maślany spód z herbatników. Dość prosto a jednocześnie niezwykle pysznie. Ciasteczkowy spód: 250 g herbatników 100 g masła Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Dodajemy roztopione(...)następnie mieszamy z serem i cukrem pudrem. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i całość ponownie mieszamy starannie. Gotową masę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki.  Przed wylaniem na ciasto proponuję spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka i ewentualnie dodać więcej cukru. Warstwa śmietankowa: 500 ml  śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki mleka

Cynamonowe szczęście
Ciasto "Oczy carycy" 142

Witam Was znowu na słodko, choć ja z dniem dzisiejszym postanowiłam wytrwać w poście bez słodyczy, ciast, deserów itp ;) Mam kilka zaległości, więc pewnie będę je tutaj uzupełniać i wrzucać, ale w domu jedyne ciasto jakie do Wielkanocy przygotuję, to będzie tort na ur M. w marcu. I wtedy też skuszę się na kawałek, bo jakże by inaczej! Ktoś(...)sobie, bo dodatkowych przepisów na ciasta typowo wielkanocne, raczej nie będzie ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm Ciasto jasne: 6 białek 220g drobnego cukru 80ml oleju 1 łyżka octu 160g mąki ziemniaczanej Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 90g drobnego cukru 80ml oleju 100g mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml mleka 3 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Babka drożdżowa Panettone – Incola Gluten Free 107

oraz sprzedająca mąki, kasze, płatki itp. również oznaczone logiem przekreślonego kłosa. Z okazji świąt firma wypuściła na rynek limitowaną edycję babki drożdżowej Panettone! Jeśli ktoś jest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję.          Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami Firma: Incola Gluten Free Skład: zakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia(...)folii od razu czujemy słodki zapach ciasta drożdżowego. Smak: Babka jest niesamowicie miękka i pulchna, zawiera sporo bakalii ale nie jest ich ani za dużo ani za mało, dla nas po prostu w sam raz. W smaku jest bardzo ciekawa, ponieważ nie smakuje jak typowe drożdżowe ciasto. Nam przypomina smak pomiędzy drożdżowym a ciastem francuskim (coś jak croissant). Całość jest

Candy Pandas
Sernik kajmakowy a'la snickers 184

Pyszny i delikatny sernik połączony z karmelem i orzeszkami ziemnymi, a to wszystko pod warstwą polewy czekoladowej. Ciasto wbrew pozorom przygotowuje się łatwo i nie jest czasochłonne, bo studzi się przecież bez naszego udziału ;-) Jeżeli przygotujecie sam sernik bez karmelu i czekolady, to będzie równie pyszny. Ma delikatny, kremowy smak z delikatnie wyczuwalnym kajmakiem. Mi osobiście bardzo(...)WYKONANIE Sernik: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do miski wlać masło, dodać twaróg, masę kajmakową, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i żółtka, po czym zmiksować. W osobnej misce ubić białka

Passions hobbies life
Bezglutenowy chlebek bananowy wegański FIT 129

dziś dla Was przepis na chlebek bananowy bez cukru, bez tłuszczu, bez laktozy, bez białej mąki i w dodatku wegański. Zalegają Ci banany? Na co czekasz? Koniecznie zrób chlebek bananowy! To jedno z tych ciast, które lubię najbardziej. Nie dość, że to samo zdrowie, to ich przygotowanie jest banalnie proste, a w smaku są nadzwyczaj pyszne(...)100g masła orzechowego – 80g mąki kokosowej – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/4 łyżeczki soli – 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) Dodatkowo: – 1 banan – na wierzch Jeżeli wykonujemy przepis z „flaxseed eggs

Be Fit Be Strong
Tarta kawowa 198

biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Kawowe nadzienie: 250 g sera twarogowego 100 ml śmietanki 30% 100 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej  1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki dżemu porzeczkowego 2 banany masło orzechowe kruszone ciastka, bezy lub tarta czekolada  PRZYGOTOWANIE:   1.  Biszkopty(...)macie malaksera - użyjcie blendera. 3 . Na ciasteczkowy spód rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie wylać masę serowo-kawową. Banany pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć plasterki bananów dookoła brzegu tarty. 4 . Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 25 minut. Upieczona tarte udekorować masłem orzechowym i kruszonymi ciastkami, bezami lub innymi dodatkami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Przepis #180 Bezglutenowe herbatniki - bez cukru i laktozy (wegańskie) 155

mojej  liście "do zrobienia". Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki.  Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki  bezglutenowej warto przeczytać skład, ponieważ(...)miski. Dodajemy zmielone migdały, sodę, ksylitol oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.  Herbatniki dobrze sprawdzą się

Health-Fit-Life
Placek drożdżowy z jabłkami 119

prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P Składniki 500 g mąki pszennej 50 g rodzynek 2 łyżki(...)czasie jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami. Wkładamy do piekarnika na około 40 min. rozgrzanego

R'n'G Kitchen
Fit sernikobrownie 184

Klasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony

Fabryka pomysłów
Sernik straciatella z truskawkami na zimno 235

bez kawy, dzień stracony ;) Rozjaśnia mój przyćmiony z rana umysł na cały dzień. Teraz to można zacząć nowy dzień z małym przylepcem u nogi ;) Wracając z zakupów mijam przydrożne stoiska z ostatnimi truskawkami. Szybko w tym roku się zaczęły, i szybko skończyły. Dlatego kupuję ostatnią kobiałkę by rozkoszować się jeszcze smakiem początku lata i z przeznaczeniem na jakieś ciasto(...)okamgnieniu. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka) 5-6 łyżek cukru pudru (można dać więcej) 150 ml śmietany kremówki 5 łyżeczek żelatyny 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo

My simple kitchen
Tort czekoladowy z wiśniami 157

soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 600 g wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 duży kieliszek wódki Na krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 30 g masła 3 łyżeczki żelatyny(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką stopniowo dodając wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć

Passions hobbies life
Makowiec domowy 188

branżowych, w tym m.in. licznymi Złotymi Laurami Konsumenta, medalem Pani Domu, wyróżnieniami w konkursach Perła Rynku FMCG, czy Złoty Paragon. Zaufanie i rekomendacje Klientów zdobyły dzięki zastosowaniu tradycyjnej receptury, bez użycia konserwantów. Wyjątkowość zawdzięczają także połączeniu najwyższej jakości składników, dzięki czemu do masy nie trzeba dodawać już rodzynek, skórki pomarańczowej i miodu. Składniki : 550 g mąki(...)około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili
Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free) 212

więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.  Składniki :  1 płat ciasta francuskiego ok 330 g  150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady(...)śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie :  1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić na pastę. 3. Banany pokroić na plastry ok. 1cm . Skropić sokiem z cytryny.  4. Do masy orzechowej

vaniliowoczekoladowa
Zajączki z ciasta czekoladowego (bez glutenu) 144

Kochani, dziś ciasto dla osłody nie w niedziele lecz w sobotę, ponieważ już teraz chcemy życzyć Wam: wszystkiego najsłodszego, pysznego Wielkanocnego śniadanka oraz samych szczęśliwych chwil

Candy Pandas
Czekoladowe muffinki z zieloną posypką. 153

sobie, że jesteś w lesie. Ptaki śpiewają, drzewa szumią, jest piękna pogoda. Nagle na horyzoncie pojawia się Czerwony Kapturek i zaprasza Cię na przyjęcie do babci. Oczywiście zgadzasz się bez namysłu. Kiedy docieracie na miejsce, widzisz stół zastawiony przeróżnymi smakołykami. A wśród nich czekoladowe babeczki porośnięte "mchem" ;) Nie, nie zwariowałam ;) W roli mchu mielone pestki dyni, a przyjęcie naprawdę(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, potem 1/2 łyżeczki dżemu malinowego i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Ze śmietanki i czekolady

zadanie-gotowanie
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 202

tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej) 29 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych) 20 g otrąb(...)wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyrabiałam ręcznie . Dodaj rodzynki. Wmieszaj je w ciasto drewnianą kopyścią

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) 141

autorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień niczym się nie różnią. Bez problemu można je upiec wcześniej i cieszyć się smacznym śniadaniem, ponieważ są lepsze od bułeczek, czy też klasycznych kanapek. Ten zapieczony, serowy wierzch kusi... Sprawdzą się również jako idealna(...)proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko   130 ml soku pomidorowego (u mnie Victoria Cymes )   70 ml oleju Dodatkowo:   100g szynki 20g żółtego sera Wierzch: żółty ser do posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche

Di gotuje
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 211

dobrze jest, gdy się kręci. Nie ma nudy. I tego samego Wam życzę :) A z okazji zbliżającej się za rok trzydziestki upiekłam sobie tort. Wy też sobie upieczcie, nawet bez okazji,a co ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra

W kuchni Katie
Chleb na żurku z nasionami 189

language:EN-US;} Pyszna chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu, bezcenne :)   Składniki: 550g mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej 100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego(...)mąkę pszenną oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz nasiona. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki

W garach u Gosi
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 325

Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 320g mąki pszennej 250ml mleka 75g domowego cukru z wanilią 25g drożdży 1 jajko 50ml (ok.6 łyżek) oleju (u mnie kokosowy) 200g owoców (u mnie czereśnie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mleko podgrzać, aby było letnie(...)przesiać do miski, wymieszać dokładnie z innymi składnikami - konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na klasyczne ciasto drożdżowe, ale nieco bardziej gęsta niż na ciasto ucierane - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto wymieszać krótko w celu odgazowania - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem - ciasto przełożyć do formy, powinno tworzyć

Smakołyki Bereniki
,,Mazurek kajmakowy z bakaliami’’ 139

byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej(...)miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę jaja. Z pozostałego ciasta pleciemy warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Podróż w kulinaria
Chleb Shrek 142

zapewniam, że pasuje idealnie. No może kolor nie jest zachęcający (zachwyciłby tylko wyżej wspomnianego Shreka), ale tym chlebem się nie rozczarujecie.  Jeśli obawiacie się szpinakowego posmaku, możecie próbować bez obaw, bo tak naprawdę szpinak jest tu tylko dodatkiem barwiącym. Chleb jest lekki, mięciutki, idealnie smakuje ze świeżym masełkiem i myślę, że długo zachowa świeżość właśnie dzięki zielonemu dodatkowi(...)szpinak. Całość miksujemy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej obficie oliwą i ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 50-60 minut w 190 stopniach

Bon appetit mon amie
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 169

Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika. 5 minut piekł się w 230 stopniach, a następne 30 minut w 180 stopniach(...)dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były  NATURALNIE ZDROWE

Z Kuchni Do Kuchni
"Murzyny" 143

Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto(...)roztopioną margarynę, sól i ugniatamy ciasto. Dla ułatwienia pracy polecam miskę z Tupperware, w której ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już

Kuchnia Pani Wiosny
Drożdżówki z budyniem 172

Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez budyniu i jajka do posmarowania bułek) mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem wyrastania robimy budyń, według instrukcji na opakowaniu. I odstawiamy żeby nieco przestygł. Ciasto po wyrośnięciu uderzamy pięścią żeby odpowietrzyć(...)spłaszczone kulki ciasta. Musimy w tych plackach porobić wgłębienia, w które będziemy nakładać budyń. Ja się posłużyłem dnem butelki od piwa. To akurat zawsze mam przy sobie, staram się nigdy nie rozstawać z piwem ;) I w te wgłębienia nakładamy budyń, łyżkę lub dwie. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 208

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki a potem zetrzeć na tarce(...)szklanki bułki tartej szczypta soli PRZYGOTOWANIE Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.suchą fasolę, by tarta się nie wybrzuszyła. Wstawiamy do nagrzanego

Moje Kuchenne Rewelacje
Francuskie różyczki 175

Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni  wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania         Jabłka nie obierając(...)sama woda. Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze,  ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się

Jadło i czytadło
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 241

się to, co o tym chlebie napisała autorka blogu, z którego zaczerpnąłem przepis. Otóż napisała ona, że od czasu do czasu ma ochotę upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas(...)chleb kilogramowy. Z ciasta można przygotować bułki, ale trzeba pamiętać o odpowiednim skróceniu czasu wypiekania - około 20 minut. P.S. Chleb piekłem w kupionej niedawno stalowej foremce, tłoczonej, z zaokraglonymi końcami. Foremka jest stosunkowo długa i wąska, ale chleb fantastycznie się w niej upiekł. Foremkę wystarczy nasmarować smalcem, a chleb sam z niej wyskakuje. Przed pierwszym pieczeniem trzeba foremkę wyprażyć

Grahamka, weka i kajzerka