Sernik z owocami „chodził” za mną już od jakiegoś czasu. Taki klasyczny na kruchym cieście i kruchym ciastem posypany. Dość mocno mi wyrósł i
Relaxtimerękach... Domyślacie się już, że do zdjęć się nie nadawała, ale była tak pyszna, że posypałam tylko cukrem pudrem i zjedliśmy jeszcze tego samego dnia. Nim poszłam spać, już bez pomocników upiekłam kolejną. Właśnie tą macie przyjemność oglądać 😻 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z majonezem oraz aromatem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, powoli dodając cukier do sztywnej piany oraz utarte wcześniej żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo łączymy z masą, mieszając już łyżką
Kuchnia w czekoladzieWreszcie przyszedł czas na sernik w odsłonie pistacjowej! Uwielbiamy serniki z każdymi orzechami ale pistacja wyszła znakomicie 💚 A jakie jest Wasze ulubione połączenie smaków w kontekście
Candy PandasZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste
Via GustoPlacuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne, puszyste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oto kolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje
Szefowa kuchniCynamon – zapach i smak przez jednych uwielbiany , a przez innych znienawidzony. M i kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się
Ostra na Słodkopojedynczny arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego + szklanka na środek i zaginamy to wszystko w ręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę i foremka gotowa! Oto nasza wersja: MUFFINY – PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów. 2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min): posiekajcie(...)kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI (3 min): gotowe ciasto przelewamy do domowych papilotek na ok. ¾ wysokości, nie więcej, ponieważ wyrosną podczas pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut
Nerds Kitchenłyżka erytrytolu Dodatkowo: Biszkopty bezcukrowe na spód Wykonanie: Dzień przed pieczeniem serniczka, w 200 gramach mocno podgrzanej śmietanki rozpuszczamy połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszamy do powstania gęstego, czekoladowego kremu, i wkładamy na noc do lodówki. Masa serowa: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i układamy na całej powierzchni warstwę ciasteczek, użyłam biszkoptów bezcukrowych(...)połowy wysokości gorącą wodą. Serniczek dzięki temu nie popęka, nie opadnie, będzie wilgotny i odpowiednio kremowy. Przez 15 minut pieczemy w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 - 140 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. Aby upewnić się, że serniczek jest upieczony, dotknijcie delikatnie palcem jego powierzchni - w okolicach środka
Kronika Piekarnikapomidorową Coś pysznego! Naleśniczki zapiekane z pysznym farszem, pod pierzynką pomidorowo-serową. Szybkie i nietuzinkowe danie obiadowe dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) 1 młoda cukinia 5-6 plasterków ulubionej szynki ok 20 dkg żółtego sera Salsa pomidorowa: 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 ząbki czosnku 2 mniejsze pomidory 2 łyżki słodkiego(...)oraz ziołami, mieszamy *** *** Naleśniki polewamy równomiernie salsą pomidorową *** *** Z wierzchu potrawę posypujemy startym żółtym serem *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia *** *** Po wyjęciu z piekarnika potrawę polewamy sosem czosnkowym, posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE
Blog z Apetytemsałatką jajeczną np. z dodatkiem marynowanych podgrzybków. Są łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym pięknie prezentują się na stole. Wytrawne kruche babeczki przygotujesz ze zwykłego kruchego ciasta, jeśli zamiast cukru dodasz odrobinę soli i pieprzu. Jeśli jednak nie masz czasu, to gotowe babeczki kupisz w większości marketów. Domowe kruche babeczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka(...)siekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Alternatywnie możesz umieścić składniki w blenderze i zmiksować. 2. Do ciasta dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto na babeczki uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 45-60 minut do lodówki. 3. Odrywaj małe kawałki ciasta i wyklej nim foremki do babeczek
Cztery Fajeryprzeniesiemy się na targ aby zrobić zakupy na kolejne pyszne, warzywne dania. Następnie mamy dania z pieca czyli Al forno. Zdjęcia dodatkowo zachęcają do kucharzenia, wyglądają bardzo smakowicie. Kolejne części książki to przeróżne warzywne pulpety, gulasze czy lazanie. Poznamy też dania które bez problemu możemy kupić na ulicy czyli tzw. Street food. No i na koniec przepisy podstawowe czyli(...)sobą gdybym nie przygotowała na szybko jakiegoś dania na widok którego zrobiłam się głodna! Uwielbiam makarony i dania mączne więc jako pierwsze zrobiłam Sardyńskie culurgiones. Musicie spróbować! Składniki na ciasto; 50 dag semoliny 240 ml wody 2 łyżeczki soli Mąkę należy wysypać na blat, zrobić wgłębienie. Dodać sól i powoli wlewać wodę, zagniatając ciasto do środka. Wyrabiać
Radość kipiąca uśmiechem.Wielkanoc : ) Szczególnie, jeśli w domu jest glówny składnik, który ją stworzy, czyli kisiel. Na przepis oryginalny ( tutaj ) trafiłam, szukając sposobu na wykorzystanie zalegającego w szafce kisielu właśnie. Chciałam zrobić ciasto, które będzie szybkie, łatwe i smaczne- i taka właśnie jest ta baba : ) Mięciutka, o przyjemnym, wiśniowym aromacie i smaku. Duża, standardowa forma z kominem. p { margin-bottom: 0.25cm; direction(...)color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Składniki na babkę : 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wiśniowych kisieli bez cukru (ok. 5 paczek) 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: W jednej misce mieszamy mąki z ksielami i proszkiem do pieczenia. W drugiej, dużej misce, miksujemy jaja z cukrem
Domowe ciastaCiasto Aurora z brzoskwiniami z puszki i budyniem Ciasto Aurora to pyszne warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką . Mimo wielu warstw jest proste w przygotowaniu, to idealne ciasto na święta , imieniny, urodziny i inne uroczystości. Zobaczcie przygotowanie ciasta Aurora krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsze ciasto(...)galaretką. Ważne, by galaretka była wyraźnie tężejąca, gęsta - zbyt płynna wsiąknie w resztę warstw ciasta. Ciasto Aurora z brzoskwiniami, budyniem i galaretką efektownie prezentuje się na stole, jest wysokie, kremowe, słodkie, idealne na różne specjalne okazje. Na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :) Ciasto Aurora z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25
Lekcje w kuchnipowodów zdrowotnych musicie unikać glutenu, wiecie, że dobry, miękki chleb bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty i miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy(...)ryżowej, skrobi, soli i oleju. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość mokre, gęste i lejące. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie zamieszać ciasto i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przelać całość do foremki (ciasto wypełni prawie całą foremkę) i odstawić na 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec w 200 C około 60-70 minut
Lekcje w kuchni