Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne
Food SquareModro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e
Na-talerzu.plJak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać :) To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJest to mój najlepszy a zarazem najłatwiejszy przepis na pyszne ucierane ciasto z borówkami. Ciasto
Pan i Pani Smith w kuchniNa pewno zorientowaliście się, że jestem pasjonatką mąki kokosowej w wypiekach :-) Przepis na bezglutenowy biszkopt kokosowy zamieściłam tutaj klik . Ponieważ święta za pasem a w
Marta próbujeWitajcie Kochani Na pewno doskonale znacie amoniaczki – kruche i bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Zrobiłam je w tradycyjny sposób, a więc maczane w białku i
Via GustoMoja córka by mogła jeść codziennie naleśniki , placki itp , na śniadanie , obiad i kolację , Julcia w prost uwielbia tego typu jedzenie , więc dziś zapodałam
Mój SmakWczoraj przyszli kolejni odwiedzający do naszej córci - każdy chce powitać brzdąca na świecie :-) Tyle, że trzeba było zorganizować coś szybkiego na słodko, a chętnego na szybkie
Czary - gary w kuchni"Mam kilka bananów, chcesz shake'a ? -Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego? Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę? - Na chlebek bananowy
Słodkie PrzyjemnościLubicie kulki tapioki? Wiecie jak tapiokę ugotować? Ostatnio wypróbowałyśmy inny sposób na gotowanie tapioki niż do tej pory i wyszła perfekcyjna. Jeśli chcecie spróbować czegoś
Candy Pandaswydawało mi się, że nie zjem już nigdy nic słodkiego. Ale przecież można te niezdrowe produkty zamienić tymi lepszymi i tyle, kłopot z głowy a my możemy pałaszować pyszności bez nawet najmniejszych wyrzutów sumienia. Ten sernik jest absolutnie przepyszny, koniecznie go wypróbujcie jeśli lubicie kremowe i wilgotne serniki. Polecamy :) Składniki: (tortownica 22 cm) 400 g mielonego twarogu(...)następnie nakładamy miejscowo pulpę z mango - łyżka po łyżce. Przy pomocy np. wykałaczki robimy wzorki na wierzchu sernika. Sernik przez pierwsze 15 minut pieczemy w 170 stopniach , a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik nie wyciągamy z piekarnika! To ważne! Kiedy minie czas pieczenia po prostu wyłączamy piekarnik
Plate of Joywystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy(...)minut. Smarujemy oliwą stolnicę czy inną powierzchnię na której będziemy wyrabiać ciasto, wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy 10 sekund. Kształtujemy gładką kulę. Myjemy i wycieramy naszą miskę z ciasta, smarujemy ją oliwą i przekładamy ciasto do miski na kolejne 10 minut. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na natłuszczonej powierzchni i ukształtowawszy kulkę wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę
Przysmaki Karolkibez wyrastania zarobionego ciasta, co pozwala znacznie skrócić czas robienia rogali. Bez zupełnego wyrastania ciasta w przypadku tych rogali jednak się nie obędzie, gdyż wyrastaniu podlega ciasto uformowane w rogale ale jest to tylko 25 minut. Te rogaliki drożdżowe są pyszne na śniadanie , na kolację , serwowane jako dodatek do past oraz dipów. Upieczone rogaliki serowe są lekkie, ciasto(...)rogalików serowych zaczynamy od połączenia w misce wszystkich składników na ciasto drożdżowe. Ser dodajemy minutę później po pozostałych składnikach, wyrabiamy przez kilka minut, po czym wałkujemy, wycinamy trójkąty z ciasta i formujemy. Ciasto zarobić i wyrabiać można przy pomocy miksera planetarnego , co zresztą robię osobiście kiedy przygotowuję większość ciast drożdżowych ale i nie tylko. W przypadku braku takowego miksera
MeCooksłyżka mąki Ciasto właściwe: ok 1kg mąki (bez tej odebranej łyżki) 2 jajka 6 żółtek 450ml ciepłego mleka 120g drobnego cukru Rozczyn Szczypta soli Kieliszek spirytusu 120g roztopionego masła Krem: 100g pistacji lub pasty pistacjowej dobrej jakości 2 białe czekolady 200g serka mascarpone Dodatkowo: 4 kostki smalcu do smażenia ok 30g posiekanych surowych pistacji (bez brązowej skórki(...)minutach sprawdzamy czy ciasto jest dobrze wyrobione, jeśli nie klei się do rąk możemy przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, starając się nie podsypywać mąką (najlepiej na stolnicy silikonowej) i dzielimy na ok 30 równych części. Formujemy i układamy na wyciętych z papieru do pieczenia podkładkach. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladzie