znów odnajdę mój szkic z horyzontem, ten za rubinową jabłonią. A jak Wy czekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek. 10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie(...)Przelać do blendera i dokładnie zmiksować. Przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni na 2 godziny lub do momentu aż wystarczająco zgęstnieję. Piec bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przelać do słoiczków. Mus należy spożyć do tygodnia czasu od upieczenia lub pasteryzować, wówczas będzie
KUCHARNIApokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki(...)skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową
My simple kitchenpomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :) SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt(...)użyłam silikonowej ze szklanym dnem, jeśli korzystanie z metalowych spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie. Gdy ciasto się studzi obieramy 2 pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty w taki sposób
DefinicjaSmakuMasz trochę daktyli – zrób daktylowe brownie zupełnie bez dodatku białego cukru. Daktylowe brownie jest wilgotne, mięsiste i smakuje rewelacyjnie wciągająco 🙂 A przepis jest łatwy i szybki. Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek 50 g masła 50 g czekolady 100% (możesz użyć też czekolady 70%) 1 średni banan 1 łyżka kakao 3 pełne łyżki masła orzechowego(...)Masło i czekoladę rozpuszczam w rondelku. Daktyle, czekoladę z masłem i pozostałe składniki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę 25×12 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut. Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia. Wystygnięte brownie polewam czekoladą. Składniki na polewę
Słodki sentymentmikserem połączyć składniki na gładką masę. Na koniec dodać ubitą pianę (zawsze pianę do ciast mieszam mikserem na najmniejszych obrotach powolnym ruchem) i pomału na najniższych obrotach mikserem połączyć pianę z masą serową. Niska forma silikonowa 26 cm, masę serową przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka(...)formę z sernika, cukier puder w gorącej wodzie wymieszać z sokiem z cytryny na dość rzadki i polać wierzch sernika, przed podaniem posypać kakao wsypanym do drobnego siteczka - sernik pieczony bez spodu jest wyjątkowy delikatny, aksamitny, wilgotny, smakuje wybornie i najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień ze smakiem zajadać..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto marchewkowe stworzyłam jako alternatywę dla tradycyjnego ciasta marchewkowego, zachowując przy tym niesamowity korzenny smak. Zostawiam Wam dziś przepis na ciasto, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także kocha Wasze ciało, bo może być zdrowszym wyborem na coś słodkiego. Jest to więc doskonała propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem tradycyjnego ciasta marchewkowego bez zbędnych wyrzutów sumienia. Ciasto(...)możecie przygotować coś pysznego, co jednocześnie będzie korzystne dla waszego zdrowia. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Przygotowanie foremki: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj formę do pieczenia olejem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. W dużej misce połącz tarte marchewkę, płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie i opcjonalnie suszone daktyle. A teraz czas na mokre składniki
Eat me! Fit me!Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami, to idealny przepis na pyszne letnie ciacho. Tym razem upiekłam je w nieco innym kształcie, bo wykorzystałam formę z kominem do pieczenia babki. Tak więc wyszła mi piękna baba z owocami w środku. Ja dodałam borówki amerykańskie i truskawki, ale Ty możesz też dodać swoje(...)obtoczenie ich w mące ziemniaczanej. Ciasto to upiekłam do odcinka Pytania na Śniadanie, tutaj możesz go obejrzeć → Ucierane ciasta - Gatita w Pytanie na Śniadanie . Inne przepisy na ciasta z owocami Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na ciasta z owocami: Proste ciasto na maślance z owocami Biszkoptowe ciasto z borówkami amerykańskimi Szarlotka z bezą Ciasto na maślance z morelami
Kulinarne przygody Gatityjajkiem lub bez. Jaka jest różnica? Zasadnicza. Przede wszystkim: jajko jest spoiwem, które trzyma całe ciasto i zapobiega jego rozpadnięciu podczas gotowania klusek. W drugiej kolejności, to ponownie dodatek jajka powoduje, że kluski na serku homogenizowanym są miękkie, ponieważ ciasto potrzebuje zdecydowanie mniej mąki. I w końcu, jeśli zdecydujesz się nie dodać jajka, a ciasto przygotujesz tylko z dwóch(...)czyli mąki i serka, kluski na pewno wyjdą twarde. Dlatego z naszego punktu widzenia dodanie jajka wydaje się koniecznością. Podobnie jak w przepisie na kluski z ciasta parzonego z serem oraz na pieczone pierogi w kruchym cieście . Smacznego! Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Kluseczki z serka homogenizowanego pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiejednolite ciasto. Keksówkę o wymiarach 11×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy chleb z lodówki i odstawiamy na 30-40 minut by nabrał temperatury pokojowej. Blaszkę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut(...)Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chlebek studzimy na kratce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli lubicie domowe pieczywo polecam Wam również moje inne przepisy: Chleb z gara Chleb który zawsze wychodzi Chleb z naczynia żaroodpornego Chleb na kefirze z ziarnami Bułki zaparzane Bułki bez drożdży Domowe bułki do hamburgerów Bułeczki jogurtowe Pszenne
Przepiski.plciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka królewska z galaretką jest prosta w przygotowaniu. Ja zawsze przygotuję ją na moim najprostszym biszkopcie dla początkujących bez(...)smak ciasta. Jabłecznik na zimno ze śmietaną na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :) Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną, składniki: na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Lekcje w kuchniblacie. 2. Po upływie czasu ciasto oprószyć solą, suchymi drożdżami, dodać ziarna słonecznika. Ciasto przez kilka minut dokładnie wyrabiać mikserem z hakowymi mieszadłami. 3. Złożyć ciasto chlebowe: rozciągać je i zakładać na siebie, kilka razy. Składanie ciasta powinno trwać około 5 minut. 4. Ciasto odstawić do wyrastania na 5 godzin. Podczas tej fermentacji ciasto dwukrotnie złożyć: po 10 minutach(...)godzinach od zmiksowania ciasto powinno potroić objętość. 5. Wyrośnięte ciasto, złożyć kolejny raz i uformować z niego owalny bochenek. Owalny koszyczek do wyrastania ciasta oprószyć mąką ryżową (lub pszenną). Uformowany chleb przenieść do koszyka, spodem do góry (wierzch bochenków będzie teraz na spodzie koszyków). Cały koszyczek razem z ciastem umieścić w reklamówce foliowej (by ciasto nie wyschło) i odłożyć
W mojej kuchniszczypta soli Nastawiamy piekarnik na 160°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę oraz sól – suche składniki rozcieramy z masłem, w palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę. Siekamy składniki – chałwę kroimy
Smaczna StronaJutro pierwszy dzień maja. Prognozy pogodowe - bez znaczenia. Ani dobre, ani złe. Są szanse na przejaśnienia, ale w tym roku majówka nas nie zachwyci. Chociaż, czy na tle ciemnego, pochmurnego, burze zwiastującego nieba, fioletowe bzy, czysta, jasna zieleń nie wyglądają nawet piękniej? Tak czy inaczej, nawet jeśli niebo zaciągnie się granatem, wybieramy się na coroczny, biało czerwony działkowy zlot(...)mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości
Kronika Piekarnikakromeczki. Dobrze się przechowuje, smaczny nawet po czterech dniach, choć jego struktura z czasem troszkę traci na miękkości. Nawet kilkudniowy kroi się bez rozkruszania, posmarowany serkiem, masłem, jest doskonały. Z podanych proporcji wychodzi niewielki bochenek - ja piekłam go w krótkiej keksówce - 22 cm / 9 cm. Składniki: 20 gram drożdży 100 ml letniej wody 100 ml letniego mleka(...)kruszymy do większej miski, zalewamy wodą wymieszaną z mlekiem i miodem, mieszamy. Wsypujemy mąkę żytnią, sól, olej i mieszamy całość łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy słonecznik. Zagniatamy ciasto ręką - błyskawicznie zagniata się w nieklejącą do dłoni kulę. Miskę z zagniecioną kulą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, Po pół godzinie ciasto powinno znacząco urosnąć. Wyciągamy, raz jeszcze
Kronika Piekarnika