Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Sezon na maliny zaczął się już na dobre, więc przedstawiam Wam ciasto Śmietankowe z malinami. Składa się z biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym, bitej śmietanki oraz galaretki z malinami. Ciasto jest leciutkie, orzeźwiające, pięknie i elegancko wygląda. Polecam gorąco Zapraszam też na film na moim kanale YouTube SKŁADNIKI *blaszka(...)pianę, wciąż miksując dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 2 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie nam jednolita kula ciasta bez grudek. Wyłączamy palnik i odstawiamy ciasto na kilka minut do wystygnięcia. Do przestudzonego, ale nadal letniego ciasta dodajemy jedno jajko(...)schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, można dodać łyżkę śmietany, ale my nie dodawaliśmy. 3. WODA + FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK (20 min) W garnku gotujemy wodę
Nerds Kitchenwpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie nam jednolita kula ciasta bez grudek. Wyłączamy palnik i odstawiamy ciasto na kilka minut do wystygnięcia. Do przestudzonego, ale nadal letniego ciasta dodajemy jedno jajko(...)schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, można dodać łyżkę śmietany, ale my nie dodawaliśmy. 3. WODA + FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK (20 min) W garnku gotujemy wodę
Nerds KitchenPrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki(...)Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze
babka w formieuzyskania gładkiej i lekko lepkiej, elastycznej masy. Formę (u mnie silikonowa) wysmarować olejem kokosowym a następnie wyłożyć niezbyt grubo ciastem. Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 180°C do momentu uzyskania złocistego koloru brzegów. Gotowe ciasto wyjąc z formy i pozostawić do wystudzenia a w tym czasie przygotować polewę. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać śmietankę kokosową, kakao(...)migdałów, orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe. Należy pamiętać o namoczeniu orzechów w letniej wodzie. Warto po moczeniu zdjąć z nich skórkę. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego! — BTW całości (ciasto i polewa bez cukru, słodzików, orzechów i bakalii): 505 g, 1571 kcal
Ola la LCHFI znowu ona Weronika Madejska - chyba jestem od niej uzależniona ;-), ale naprawdę pyszne muffinki z jagodami. Jak zwykle musiałam trochę pokombinować, bo nie wszystkie produkty
Humanistka w kuchnicałym świecie kochają kawałki kurczaka w panierce. Są pyszne i niestety ociekające tłuszczem, który wnika w panierkę podczas smażenia. Niezbyt to zdrowe i dietetyczne. Można jednak inaczej. Pyszne nuggetsy bez grama tłuszczu do smażenia – to możliwe! Nie mają też glutenu, a więc można objadać się nimi troszkę bardziej bezkarnie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Uwielbiają je dzieci(...)miski wbij jajka i ponownie wszystko wymieszaj. Płatki kukurydziane rozgnieć – najłatwiej zrobić to, wysypując je na dużą deskę i traktując wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panieruj w płatkach i układaj na blaszce. Piecz około 30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg. Rada: nuggetsy fajnie smakują z dipami. My podaliśmy je z domowym sosem czosnkowym
Kulinarna Polskadobrodziejstw. Dzisiaj przedstawiam Wam biszkopt na mące kokosowej z bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego oraz truskawkami. Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:) Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki słodzika - ja użyłam cukru kokosowego - puszka mleczka kokosowego (należy pamiętać o odwróceniu puszki na noc i przechowywaniu(...)oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną, gęstą część mleczka kokosowego
Health-Fit-Lifezapraszam Was na ciasto petardę! Po prostu wspaniałe. Mowa o cieście SŁODKI PIERNICZEK, jest to przekładaniec biszkoptowy z kremem grysikowym, powidłami i orzechami. Idealne ciasto na świąteczny stół, wręcz rozpływa się w ustach a smaki w nim zawarte wzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :) Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku SKŁADNIKI(...)obroty i dodajemy żółtką. Przesiewamy budyń, mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy mak (można mak pominąć) Mieszamy delikatnie, dodajemy troszkę kakao dla lepszego koloru-mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy i kroimy na dwa spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumyślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru(...)szklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania kolorowa posypka cukrowa Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka
Mała Cukierenkadrożdżowych wypiekach, to ich dekoracyjny charakter. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo plastyczne i pozwala na kreatywność – można z niego uformować niemal każdy kształt. Moja tegoroczna brioszka makowo-szafranowa przybrała formę gwiazdy, dodając blasku świątecznym chwilom. Brioszka makowo-szafranowa – puszysta, aromatyczna, zachwycająca – odkryj piękno drożdżowego ciasta! Puszysta, aromatyczna, zachwycająca – odkryj piękno drożdżowego ciasta, które łączy w sobie delikatność i wyjątkowy smak(...)łyżką cukru i szafranem. Odważyć mąkę i cukier. Dodać rozczyn, żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodawać po kawałku miękkiego masła i zagniatać ciasto, aż wchłonie masło. Przykryć naczynie z ciastem folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kule i każdą rozwałkować na placek o średnicy
codojedzeniauprzejmości, sympatii (?) i nic poza tym! Że im także nie smakuje, ale mają ciut więcej dystansu do mnie, by mi w pełni świadomie i bez obaw móc powiedzieć otwarcie "Daj se siana, nie piec więcej!" No nie zdarzyło się jeszcze, a każdy raczej zawsze chwali, że smaczne i nie ma to jak właśnie domowe. Wszyscy tylko nie Pan Mąż(...)obtoczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ugniatania. Chłodzimy w lodówce min. 30 min, a następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy okrągłe kółeczka. Z białka i cukru pudru ucieramy lukier. Smarujemy cieniutką warstwą każde kółeczko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne połączenie smaków i przyjemna faktura. Jeśli lubicie ciasta typu, ciasto marchewkowe to, to ciasto jest dla Was. Wcześniej mieliście już okazję poznać brownie z dodatkiem cukinii , wilgotne i niesamowicie smaczne. Wspomniane już ciasto marchewkowe, którego chyba nikomu zachwalać nie trzeba i ciasto(...)połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
SprawdzonaKuchnia.plpieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto(...)drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać
Weekendy w domu i ogrodzie