Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 261Jakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki
Z miłości do słodkości
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 265majeranek Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Silikonowe foremki na mini tartydokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepione formy umieścić(...)lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela angielskiego sól himalajska Grzyby
Ola la LCHF
Cytrynowiec 226ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez(...)proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy
cucinare
Cytrynowiec 658ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez(...)proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy
cucinare
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 218się trochę rozdrobnił. Wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, potem dodaj połowę ugotowanej kaszy. Zmiksuj do gładkości. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka wraz z serkiem homogenizowanym do ciasta. Zmiksuj do połączenia w jednolitą całość. Przełóż wszystko do miski. Daktyle pokrój dość drobno. Dodaj do ciasta wraz z suszoną żurawiną i resztą kaszy. Wymieszaj porządnie(...)łyżką. Dołóż dżem i mieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając trzepaczką. Możesz odstawić na kilka minut lub od razu smażyć. Smaż placuszki bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu po kilka minut na każdej stronie. Wystarczy łyżka ciasta na jeden placek. Podawaj jeszcze gorące z ciepłym dżemem i truskawkami
Anioszek w kuchni
Niewłoska rzymska tradycja – czyli o winie w starożytności 357konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci. Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie(...)piecach, aby podać je następnie lekko ciepłe, w formie przypominającej współczesnego grzańca. Często odparowane, dość gęste, musiały daleko się jednak różnić od niego walorami smakowymi. Katon podawał, że mulsum nadaje się idealnie jako popitek encytum – słodkiej przekąski, którą przyrządzano poprzez wyciskanie ciasta przez wąski otwór wprost do głębokiego tłuszczu. Zrobienia takiej uczty mającej dwu tysiącletni rodowód można się bez
Bon Ton Italia
SERNIK PIERNIKOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 424dodaję max 100 g erytrolu) Przygotowanie – sernik piernikowy: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera choć ja zagniatam ciasto ręcznie. Blachę o wymiarach 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić dno używając 2/3 ciasta piernikowego. Pozostałą część zostawić na kruszonkę. Spód zapiekać przez 10 minut w temperaturze(...)mocno rosnąć, pękać i opadać podczas pieczenia. Na zapieczony spód wylać gotową masę serową a na wierzchu pokruszyć pozostałą część ciasta piernikowego tworząc kruszonkę. Piec przez 60 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny ciasto powinno być już gotowe w zależności od piekarnika
Ola la LCHF
Jagodzianki klasyczne 121koniecznie musicie spróbować zrobić je własnoręcznie i to najlepiej ze świeżych jagód. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni! Przy przygotowaniu jagodzianek należy pamiętać, żeby bardzo dobrze skleić ciasto, aby farsz nie wypłyną, podczas pieczenia. To jest zawsze największa obawa, żeby właśnie farsz nie wy-pł-ną! Nie przejmujcie się tym, oczywiście może zdarzyć się, że jakaś bułeczka pęknie lub delikatnie(...)cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek każdego nałożyć
SprawdzonaKuchnia.pl
Muffiny z jogurtem + film 141doskonały pomysł na letni smakołyk do kawy. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, bez użycia miksera i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 muffinek 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 330 g jogurtu owocowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła 3 łyżki miodu 2 jajka szczypta soli przepis W rondelku umieszczamy masło(...)momentu aż składniki się połaczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól, wlewamy wystudzone masło z miodem oraz jogurt z jajkami, wszystko krótko mieszamy tylko do połaczenia się składników (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 20-25 minut. Artykuł Muffiny
Smakowite Dania
Świąteczna kostka makowa z chałwą 170Bez wątpienia to ciasto świąteczne. Było wczoraj słodkim element prezentu, zaniesionego na rodzinną imprezę przedświąteczną. Taka niepisana tradycja, by cieszyć się obecnością również tych, z którymi nie dane nam spędzanie Świąt. Niosąc blaszkę w grubych rękawiczkach, brodząc w zaśnieżonych fragmentach osiedlowych chodników, cieszyłam się tym mroźnym wieczorem. I balkonami ubranymi w kaskady świateł(...)mielony, bez namaczania ) - mieszamy szpatułką, przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, na trzy raty dodajemy je do masy makowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszając szpatułką. Masa powinna być lekka i puszysta. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia
Kronika Piekarnika
Ciasto z rabarbarem 121przejść obok niego obojętnie. Postanowiłam przygotować pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem . Ciasto z rabarbarem to extra szybkie i bardzo proste do zrobienia ciasto. Wystarczy jedna miska i dosłownie 15 minut na uszykowanie tego ciasta, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca w wypiekach. Ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Będzie(...)borówki, śliwki czy czereśnie. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na wiosenne ciasto z rabarbarem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto z rabarbarem: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500 g rabarbaru dodatkowo : cukier
Gotuj z Prezesem
Ciastka z maszynki 277lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki(...)Wykonanie: Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie
Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe bez mąki 210Ciasto czekoladowe bez mąki dla wszystkich kochających mocno czekoladowe ciasta:) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach, to jest raj dla podniebienia. Można serwować z różnymi dodatkami takimi jak: świeże maliny , gałka lodów, bita śmietana, itp. Zachęcam do wypróbowania przepisu, będziecie wracać do niego nie jeden raz:) Składniki 6 jajek 1 szklanka cukru 40 g masła(...)Następnie dodawać porcjami pianę z białek, bardzo delikatnie mieszać.Gotowe ciasto wylać do blaszki, wyrównać i piec w piekarniku 30 minut. Wyjąć lekko przestudzić. Składniki na polewę umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aż polewa będzie o jednolitej konsystencji. Lekko wystudzić. Następnie polać wierzch ciasta i zatopić w polewie maliny. Odstawić do zastygnięcia. Można podawać
gotuj ze mną
Gotowane muffinki pomarańczowe 151polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g miękkiego masła 2 jajka 1/3szkl. cukru 1 cukier waniliowy 0,5szkl. maki tortowej 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 7 daktyli suszonych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: ok. 35g białej czekolady 2 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe do posypania(...)zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam w osobnej misce z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę suchych składników wmiksowałam powoli do masy maślano - jajecznej. Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Otarłam z niej skórkę i wrzuciłam ją do ciasta. Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki i również wrzuciłam do ciasta. Ciasto wymieszałam łyżką. Silikonową foremkę na muffinki wysmarowałam masłem
Waniliowe Improwizacje
Muffinki czekoladowe (bez użycia miksera). 133Zapraszam Was dzisiaj na pyszne muffinki czekoladowe. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Bardzo łatwe do zrobienia i nie potrzebujecie do tego miksera, wystarczy do wymieszania
To co lubię - gotuję i polecam