ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1140/2671)

Ciasto Wuzetka 44

Nazwa ciasta powstała w latach 50. ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z (wschód-zachód), w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy(...)ponownie odczarowała wuzetkę i ta z jej przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto ? 6 dużych jajek ? 1 szklanka cukru ? 1/2 szklanki oleju

To co kocham
Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką 60

Pyszny i delikatny sernik, który gościł na moim Wielkanocnym stole. Połączenie sera, kruchego ciasta, brzoskwiń z zalewy i bezy sprawdza się jak zawsze idealnie. Samo przygotowanie sernika jest również bardzo proste. Sernik można upiec na mniejszej blaszce, której wymiary podaję lub na większej. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 400 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 5 żółtek 80 g cukru pudru(...)waniliowego skórka starta z 1 cytryny 1 duża puszka brzoskwiń Beza: 5 białek szczypta soli 200 g cukru WYKONANIE Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder wsypać do miski. Następnie dodać żółtka, posiekane zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić spód formy o wymiarach

Passions hobbies life
Strucla makowa – przepis 78

łyżeczkę soli i łyżeczkę olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie, sprężyste oraz łatwo będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną(...)miejsca, następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę Zrolowane ciasto układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo

Księga-Smaku
Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem 135

mąki pszennej typ 650 + ciepła woda do miękkiej konsystencji, dodawana podczas zagniatania ciasta Składniki zagnieść na jednolite ciasto, ok 10 minut ręcznie lub trochę krócej mikserem. Przykryte w misce ciasto zostawić do fermentacji na ok.75-90 minut w temperaturze ok. 29-30°C. Ciasto przełożyć do 2-3 foremek, u mnie jedna foremka 25 cm i druga większa 30 cm. Wyrastanie(...)około 60-70 minut. Posmarować wierzch chlebów rzadkim ciastem i posypać obficie słonecznikiem (około 50 g słonecznika na posypkę). Pieczenie: 230°C 7 minut 200°C  7 minut 180°C   45 minut na koniec dopiec boki i spód chleba ok. 5-10 minut bez foremki na termoobiegu Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
Gołąbki Bez Zawijania 114

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki bez zawijania Nie znam osoby, która nie lubiłaby domowych gołąbków, szczególnie tych z młodej kapusty. Znam jednak osoby, które nie lubią

Przepiski.pl
Sernik z mlekiem skondensowanym 117

jajek L 100 gram masła lub margaryny 2 budynie śmietankowe bez cukru czekoladowe herbatniki do wyłożenia spodu blaszki do wykończenia ciasta użyłam polewy czekoladowej i dwóch garści wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam herbatniki, Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę

Blog kulinarny S9.PL
Ekspresowe rogaliki z masą makową 69

zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać(...)każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru

moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 72

zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać(...)każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru

moj przepis na
Ciasto pomarańczowo migdałowe 72

choć uwielbiam tworzyć ciasta pełne pysznych warstw, to czasem nachodzi mnie ochota na coś prostego, bez tych wszystkich kremów, bez i podobnych dodatków i z takiej to okazji upiekłam to ciacho migdałowe inspirowane przepisem Agnieszki Maciąg. Jeśli popatrzycie na zdjęcia pomyślicie ot ciasto jak ciasto, ale uwierzcie mi jeśli go spróbujecie, będziecie jak ja piekli je potem

Cynamonowe szczęście
Ciasto Malaga 155

Ciasto bogate w smaku, miękkie, z nutką miodu. Takie „stefankowe”, ale bez masy grysikowej, za to z kawowym przytupem, powidłami śliwkowymi i wykończeniem z mlecznej czekolady. Przez gości zostało określone jako ciasto „ na bogato” J  Smak całości, (pewnie dzięki powidłom) jak cukierek „malaga”. Zapraszam do pieczenia wielbicieli małej czarnej i nie tylko ;) Blaszka

Domowe ciasta
Ekspresowe rogaliki z masą makową 118

trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru

moj przepis na
Bagietki ziołowo - czosnkowe 121

domu i brak drożdży w wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki

Waniliowe Improwizacje
Ciasto owocowy Gaj 143

Ciasto owocowy Gaj Ciasto na biszkopcie z masą     na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: ·        6 jajek ·        ¾ szklanki cukru ·        5 łyżek mąki pszennej(...)łyżek mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia ·        2 łyżki kakao Składniki na poncz: ·        1 kieliszek wódki ·        Olejek cytrynowy ·        Szczypta cukru ·        Trochę soku

Kulinarna Chwila
Tarta bolońska 58

podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.  Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.  Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.  W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.  Zanim pokroiłam

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania