Ekspresowe rogaliki z masą makową 137zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać(...)każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru
moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 141zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać(...)każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru
moj przepis na
Ciasto pomarańczowo migdałowe 123choć uwielbiam tworzyć ciasta pełne pysznych warstw, to czasem nachodzi mnie ochota na coś prostego, bez tych wszystkich kremów, bez i podobnych dodatków i z takiej to okazji upiekłam to ciacho migdałowe inspirowane przepisem Agnieszki Maciąg. Jeśli popatrzycie na zdjęcia pomyślicie ot ciasto jak ciasto, ale uwierzcie mi jeśli go spróbujecie, będziecie jak ja piekli je potem
Cynamonowe szczęście
Ciasto Malaga 219Ciasto bogate w smaku, miękkie, z nutką miodu. Takie „stefankowe”, ale bez masy grysikowej, za to z kawowym przytupem, powidłami śliwkowymi i wykończeniem z mlecznej czekolady. Przez gości zostało określone jako ciasto „ na bogato” J Smak całości, (pewnie dzięki powidłom) jak cukierek „malaga”. Zapraszam do pieczenia wielbicieli małej czarnej i nie tylko ;) Blaszka
Domowe ciasta
Ekspresowe rogaliki z masą makową 207trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru
moj przepis na
Bagietki ziołowo - czosnkowe 185domu i brak drożdży w wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki
Waniliowe Improwizacje
Ciasto owocowy Gaj 209Ciasto owocowy Gaj Ciasto na biszkopcie z masą na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: · 6 jajek · ¾ szklanki cukru · 5 łyżek mąki pszennej(...)łyżek mąki ziemniaczanej · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 2 łyżki kakao Składniki na poncz: · 1 kieliszek wódki · Olejek cytrynowy · Szczypta cukru · Trochę soku
Kulinarna Chwila
Tarta bolońska 122podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką. Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano. Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto. W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut. Zanim pokroiłam
Pieprzyć z Fantazją
Tarta bolońska 156podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką. Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano. Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto. W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut. Zanim pokroiłam
Pieprzyć z Fantazją
Czekoladowe ciasto z wiśniami 196Znalazłam ostatnio doskonały przepis na szybkie i smaczne ciasto do przygotowania bez pomocy miksera. Wystarczy duża miska i łyżka:) Ciasto jest wilgotne, lekko maziste, i, co cieszy mnie w nim najbardziej, jego słodycz przełamują kwaśne owoce. Bardzo lubię takie połączenia. Jeśli Wy również, zachęcam do pieczenia. Ciasto jest tak proste, że wydaje się, iż niczego nie można
Smaki Na Talerzu
CIASTECZKA DWA SERCA 164folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika
Słodki Pomysł
Wielkanocna baba parzona 263piekarniku niesamowicie wyrosło, niemalże z górką. Polecam, aby w trakcie pieczenia, przykryć wierzch ciasta papierem. Baby po upieczeniu są leciutkie, puchate, pachnące i niesamowite w smaku! x) Masło klarowane jest niezastąpione dla osób z alergią na białko mleka. W trakcie klarowania, pozostaje czysty tłuszcz bez kazeiny i laktozy. Dodawane do ciast, sprawia, że wypiek dłużej jest świeży
Leśny Zakątek
Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym 185bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe z cukrem
Passions hobbies life
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 166naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Syrop piernikowy Syrop korzenny Piernik dojrzewający- przygotowanie ciasta Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa
Kulinarne przygody Gatity
Pyszny sernik z czekoladową masą budyniową 280Trudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik z masą budyniową Sernik to smaczne ciasto znane w kuchni od dawnych czasów. Już nasze babcie często piekły przepyszne serniki po wiedeńsku. Prócz tradycyjnych serników, których głównym składnikiem jest zmielony ser z kostki
sierotka maRysia w kuchni