Najlepsze udka z piekarnika 102Najlepsze udka z piekarnika Soczysty zapiekany kurczak z chrupiącą skórką, to coś co lubią chyba wszyscy. Mięso pieczone w tej marynacie wychodzi kruche, delikatne i aromatyczne. Jednocześnie polecam upiec razem z udkami pyszne ziemniaczki i będziemy mieć cały obiadek za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK) . Składniki: 8-10 udek kurczaka Marynata: 1 łyżka pikantnego ketchupu(...)pieczemy pod przykryciem przez około 35 minut (przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową) *** *** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, udka polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut już bez przykrycia, aby skórka się zrumieniła *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ
Blog z Apetytem
BABKA DROŻDŻOWA z rodzynkami puszysta przepyszna i delikatna jak puszek 123minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i jednolite. Na sam koniec dodaję rodzynki i dokładnie mieszam. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C. Po 30 minutach: Foremkę w której będę piekła babkę, smaruję masłem(...)foremki. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, foremkę nakrywam folią i odstawiam jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Pieczenie babki: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Podczas pieczenia
Uwaga Babcia Gotuje
Półkruche ciasteczka z marmoladą 110czubata łyżeczka proszku do pieczenia (8 gram) 60 g masła 1 małe jajko 50 g jogurtu naturalnego 25 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego marmolada truskawkowa do nadzienia Wykonanie: Ilość ciasteczek na 1 blachę z piekarnika (około 40). Do małej miski wsypujemy produkty suche: mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy posiekane masło. Masło rozcieramy z mąką rękoma(...)około 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy kwadraty o wielkości 5cm x 5cm. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę i składamy przeciwległe rogi ciasta, aby powstało zrolowane ciasteczko. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domu
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 125następnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy 😍😍😍 Aby upiec ciasto zerknęłam na przepis Ewy z bloga "Z cukrem pudrem" , gdzie oprócz dokładnego przepisu na "pijaną śliwkę" znajdziecie dziesiątki cudownych przepisów na smakowite ciasta i dania. Bardzo często wpadam do Ewy, aby pogrzebać(...)kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Z tej porcji wychodzi cienki biszkopt, ale w zupełności jego wysokość starcza do tego ciasta. Na krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka bez maszynki 134Kruche ciasteczka bez maszynki smakiem przeniosą wiele osób do czasów dzieciństwa. Ciastka idealnie sprawdzą się na deser do kawy lub jako niezbyt słodka przekąska dla dziecka do zabrania do szkoły. Najlepszy przepis na kruche ciasteczka. Ciastka kruche z przepisu ze starego zeszytu z przepisami. Kruche ciasteczka bez maszynki może nie są fit, ale za to ich skład(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić kruche ciasteczka bez maszynki? Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać jajko, żółtka, smalec, zimne masło i wszystko posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Śmietanę dodawać stopniowo, aby ciasto
Kuchcik gotuje
Szarlotka bez cukru 238Szarlotka bez dodatku cukru i ze zdrowym spodem. Dodatkowo nie potrzeba jej piec w piekarniku. Wystarczy udusić jabłka na patelni. Dzięki temu możemy spróbować każdej części osobno i dostosować poziom słodkości. Domownicy zajadają bez wyczucia bezcukrowego podstępu. Należy jednak pamiętać ze ciasto nie będzie miało bardzo zbitej konsystencji nadającej się do wyłożenia na paterę. Bardziej jako
Mohiella
najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania... 125Składniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 4 krople, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, śmietana 18% gęsta 2 łyżki,, kakao 2 łyżki cukier puder 1 szklanka, woda gorąca 2-3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier(...)spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki. Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta. Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto
W Mojej Kuchni Lubię
Szybki piernik świąteczny 120Piernik to jedno z najbardziej popularnych ciast świątecznych. Powinien znaleźć się w każdym domu, bez wyjątku. Piernik świąteczny z tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy wymieszać wszystkie produkty, a następnie przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika i upiec. Proste prawda? Poniżej zaprezentuję Wam przepis
Alle Dobre!
Piernik czekoladowy 136Piernik to jedno z najbardziej popularnych ciast świątecznych. Powinien znaleźć się w każdym domu, bez wyjątku. Piernik czekoladowy z tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy wymieszać wszystkie produkty, a następnie przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika i upiec. Proste prawda? Poniżej zaprezentuję Wam przepis
Alle Dobre!
Ciasto Cielaczek Z Mandarynkami I Kajmakiem 176ciasto jest można powiedzieć ekspresowe w wykonaniu ponieważ tylko miksujemy i czekamy aż się nam upiecze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1 jajko 1 i 1/3 łyżki kakao 1 łyżka powideł 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 200 g sera twarogowego(...)miksujemy na gładką masę. Gotową wykładamy kupkami w odstępach na ciasto, następnie na sam koniec wykładamy mandarynki. Ciasto pieczemy w 170 stop. przez około 60 minut. 3. Kajmak podgrzewamy razem ze śmietanką, a następnie wykładamy w zagłębienia na ciasto. Ps. Można wyłożyć lub rozsmarować sam kajmak bez dodatku śmietanki
Gotowanie...to proste !
Szarlotka z bezą i śliwkami 166rodzaju ciasta z jabłkami. Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. To duet idealny. A do tego kruche ciasto i słodka beza. Mówię Wam, jest pysznie! Szarlotka z bezą i śliwkami Szarlotka z bezą i śliwkami Proporcje na formę 30 x 24 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka(...)masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 200 g śliwek Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia
Kulinarne przygody Gatity
Papryczkowe rożki 183Papryczkowe rożki Zaskakujące danie na kolacje, imprezę zawsze coś innego, nowego. Papryczki podłużne owinięte ciastem francuskim, faszerowane mięsem z kurczaka. Składniki: · 6 papryczek Jalapeno · 50 dag fileta z kurczaka · Sól · Przyprawa gyros(...)Otwór papryczek napełniamy farszem z mięsa. 4. Ciasto francuskie kroimy w podłużne paski i owijamy każdą paprykę. 5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Pieczemy 20 minut pod przykryciem w 180 ° C i 10 minut bez przykrycia. 7. Gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwila
Ciasteczka Kocie Oczka 205Dzień dobry :-) Tym razem coś do kawy :-) Przepis na te ciasteczka zobaczyłam na blogu trzeci talerz , gdzie znajdziecie dużo podkarpackich przysmaków. Ciasteczka są z ciasta krucho - drożdżowego. Smakują rewelacyjnie, z dnia na dzień lepiej. Możemy spokojnie przygotować je wcześniej i odłożyć sobie na jakaś okazję, którą mamy powiedzmy za kilka dni. Nie stracą na smaku. Przepis(...)dodajemy śmietanę z drożdżami i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. 3. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i małą literatką lub szklaneczką wykrawamy kółka. 4. Połowę zostawiamy bez dziurki, a w drugiej połowie wycinamy na środku dziurkę. 5. Pieczemy w 180 stopniach funkcja góra - dół około
kruche babeczki
Ciasteczka korzenne 193pudru Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec
W garach u Gosi
Zakopiańska szarlotka 196Bartek mógł je poznać, szarlotka zakopiańska została pochwalona, ale jej degustacja odbywała się już bez zmęczenia i pięknych widoków za oknem. Udostępnij Zakopiańska szarlotka – składniki Kruche ciasto: 400 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek
niecodziennikpary
pyszne, łatwe ciasto bananowo-kakaowe z musem truskawkowym... 177Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dól około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie i zimne nasączyć herbatą z cytryną. Umyte truskawki bez szypułek w garnku zmiksować dokładnie
W Mojej Kuchni Lubię
Proteinowe ciasto owsiane z truskawkami 214mleka (roślinnego – użyłam mleka owsianego) 50 g odżywki białkowej (jeśli użyjesz białka bez cukru, do ciasta dodaj 2 łyżki cukru lub innego słodzika) 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego ) 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta kurkumy opcjonalnie 1-2 łyżki kakao
Via Gusto
Bułki z oliwkami 194Pyszne i super proste do zrobienia domowe bułki z oliwkami. Boskie mini bułeczki pszenne pieczone na drożdżach świeżych lub suszonych. Do tego przepis zawiera oliwki czarne, ale jak wolisz, to mogą być zielone. - dziecinnie proste wykonanie ciasta - puszyste i przepyszne domowe bułeczki - bez zaczynu i długiego wyrabiania ciasta
AniaGotuje.pl
Ciasteczka korzenne 187uformować kulę i odłożyć na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut w 180stopniach
W garach u Gosi
Ciasto dyniowe ze śliwkami 209ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra dół (bez termoobiegu). Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę
Smakowity Blog Kulinarny
Przepis #169 Śniadaniowe muffiny z musli 176pół. Jedną mieszamy z musli "Słoneczne dni". Do drugiej dodajemy kakao oraz musli "FIT". Wymieszane ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki można udekorować na przykład polewą z gorzkiej czekolady lub zajadać bez dodatków. Smacznego
Health-Fit-Life
Bananowe pancakes, czyli ekspresowe śniadanie na słodko 233mlekiem, cukrem i olejem. Dodaj do powstałej masy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Następnie delikatnie wmieszaj w ciasto banana pokrojonego w plasterki. Rozgrzej patelnię, idealnie sprawdzi się teflonowa, lub taka na której można smażyć bez tłuszczu. Zmniejsz płomień, nakładaj ciasto łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego
greenscarf
Babeczki z fetą i oliwkami 189pieczenia, wkruszyć do nich ser feta, zalać jajkiem ze śmietaną (po około 2 łyżki), udekorować oliwkami przekrojonymi na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut lub do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony, a ciasto upieczone. Podawać na ciepło lub na zimno. -------------------------- *Za'atar to arabska mieszanka przypraw, którą bez problemu
Codzienne Gotowanie
FANTAZJA MAKOWA 258słoika to tak naprawdę zostaje nam do zrobienia tylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa makowa: puszka gotowej masy makowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórek
Kuchnia MagdaLeny
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 290ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko w swojej strukturze jest delikatna, ale również w smaku. Jest słodka, puszysta a śliwki dobrze się w niej komponują. Składniki: 250 ml śmietany kremówki(...)Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około
My simple kitchen
Piernik królewski bez miodu 169Jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu. Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie :-) Gorąco polecam! Czas przygotowywania: około 20 minut Czas pieczenia: około 1 h Ilość porcji: foremka 10/30 cm Składniki: • 2 szklanki mąki pszennej
AniaGotuje.pl
Ciasto chałwowe 189ponownie na pewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt! Ciasto chałwowe Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru
Pieguskowa Kuchnia
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 253Najprostsze ciasto jakie znam, każdy wykona je bez problemu. Wykonanie ciasta – jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem na puszystą masę. Podczas mieszania wlewać olej i po łyżce jogurtu naturalnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Mąkę z proszkiem dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki muszą się połączyć tworząc gładkie
Kuchnia Pokoleń
Ucierane Ciasto Serowo -Truskawkowe Z Kruszonką 164pół, małe pozostawiamy w całości. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i w sporych odstępach układamy truskawki, tylko leciutko wciskając je w ciasto. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut
Gotowanie...to proste !
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 226proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu
Życie zaczyna się w kuchni
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 261Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka
Bon Appetit Małgorzaty
Rustykalna tarta pełnoziarnista z rabarbarem | bez cukru, bez laktozy | 259miseczki, posypujemy cukrem/ksylitolem i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Po upływie czasu ciasto wałkujemy na okrągły placek (powinien być na ok. 30 cm średnicy) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Układamy rabarbar (nie dajemy bez soku), zawijamy rogi i pieczemy tartę ok. 60min (aż do zarumienienia). Posypujemy cukrem pudrem
Czarnawisienka
Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami 225więc dodaj 50 ml wody. Dodaj posiekane orzechy i wiśnie. Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy daje się formować. Możesz formować kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie
greenscarf
ciasto szpinakowe "leśny mech" z bitą śmietaną i wiśniami... 255wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować
W Mojej Kuchni Lubię
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 234miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie
SMYKWKUCHNI
SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY 173świąt bez sernika, więc proponuję Wam ten jest niezwykły z dodatkiem kajmaku. SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g kajmaku WYKONANIE
słodki bratek
Biszkopt na pierniku 198pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka pół szklanki cukru Biszkopt: 2 jajka
Gotuję Testuję
Muffiny z truskawkami 199Najprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka
Bullio
Dietetyczny przekładaniec 228wystudzone ciasto kroję na dwa placki , spodnią część wykładam to tortownicy na papier z pieczenia , i wykładam rozgniecione jagody , na jagody wylewam cały ser , następnie wierzch ciasta kładę na naszą masę serową i delikatnie przyciskam , można polać czekoladą gorzką , ale ja wolę bez , no i ciacho gotowe , wstawiam na kilka godzin do lodówki , aby nasze ciacho się zastygło
Mój Smak
Tarta z kurkami i bobem 169Dzisiaj polecam przepis na tartę z kurkami i bobem, chociaż bez dodatku bobu też będzie smaczna. Wówczas należy użyć więcej kurek. ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, farsz: 300 g kurek, 150 g bobu, 3 – 4 cebulki dymki*, 200 ml wina białego
królestwo garów
Ciasto 4 w 1 207się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy (nie musi być) Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami
kruche babeczki
Muffiny z truskawkami 251Najprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka
Bullio
Bułeczki pszenno-owsiane 214miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętośc (około 1,5 h). Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na równe części i uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj szmatką i pozostaw na 20-30 minut do ponownego wyrastania. Piecz bez termoobiegu w temp. 190-200 C na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Smacznego
greenscarf
Ciasto kiszone 328moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że i bez nich sobie poradzicie :) Składniki: Na blaszkę ok 40x30cm Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 czubate
Kuchnia w czekoladzie
Kakaowo-serowe muffinki ze śliwkami 283najdzie ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu specjalnych papilotek, bez problemu można je samodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć. Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami - węgierkami w nadzieniu.Śliwek u mnie pod dostatkiem, więc
Kuchnia Ellie
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 205więc na spód i jest nieco zbyt grube, ale wierzę, że Wy, kulinarni zapaleńcy, bez problemu wygracie z tym problemem ;) KREMOWY, KOLOROWY SERNIK TRÓJWARSTWOWY Składniki na ciasto: - 1 kostka masła (250 gram) - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto
Życie zamknięte w smaku
Zebra 191proszkiem do pieczenia, wlać olej i pepsi (wodę gazowaną). Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i kilka kropli aromatu rumowego. Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut(...)upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem (ale muszę powiedzieć, że bez niczego na wierzchu równie dobrze smakuje
Motylkowa Kuchnia
Pyszny, kremowy sernik ze śmietany. 241przełamały słodycz wypieku, nadając mu charakteru. Polecam zarówno w wersji z owocami, jak i bez! Składniki na pyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Rozpustne gotowanie
Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem 189części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach. 2. Na kwadratach bez nacięć układam kawałki truskawek i rabarbaru. Oprószam cukrem. Owoce przykrywam ciastem z nacięciami. Dociskam lekko brzegi, aby się skleiły. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi
przygotowania do świąt. domowa przyprawa do piernika 173wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przez długi okres czasu śniegu nie było, ale kilka dni temu napadało go całe mnóstwo! Ciekawe, czy będziemy mieć białe Święta? :) Moim zdaniem Święta bez śniegu nie mają już tak samo magicznego klimatu... No ale, śnieg śniegiem. Święta
chili & sugar
Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami 321komuś nie pasują te pyszne kuleczki, to może sobie je zdjąć bez problemu z powierzchni ciasta, nie wydłubując mało apetycznie z ciasta. Przepis znalazłam u Liski >>klik Składniki: 230 g mąki ziemniaczanej , 170 g mąki pszennej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g miękkiego masła , 150 g cukru pudru , 2 jajka , 140 ml mleka
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z dynią 170rozbełtane jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała. Jamie polecał podawać z bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem, to... w pracy smakowało ;) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka piaskowo - makowa 254pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SZPLITRY DANUSI 464środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru
Walijskie Pichcenie
Zdrowa i dietetyczna tortilla 252jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki
Humanistka w kuchni
Bezy kawowe 226Robiłam szarlotkę i z ciasta zostały mi białka. Zrobiłam więc bezy w dwóch wersjach. Pierwsze bezy zrobiłam o smaku kawowym. Wyszły naprawdę przepyszne. Trochę mi popękały bo było już późno i skróciłam czas pieczenia. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez. Składniki: 3 białka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżeczki
Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 228posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut. Bułeczki wyśmienicie będą nadawały się do słodkich dodatków; dżem, czekolada, serek. Można zrobić je na wytrwano bez porzeczek
BaRepas
Ciasto mandarynkowe 189oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki). Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. ciasto po upieczeniu, bez polewy ciasto z mandarynkami
Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 240szklanki maki 150 ml piwa 1 jajko 1/2 lyzeczki soli pieprz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnie ponadto: 2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza sok z cytryny sol 2 lyzki maki Wykonanie: przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2627się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ KREM CZEKOLADOWY: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki 30g cukru(...)powstaną nitki z karmelu to jest on już gotowy. Jeżeli chcemy uzyskać jakiś inny kolor to pod koniec gotowania dodajemy barwniki i mieszamy garnuszkiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości. Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy. Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym
Pudełko rozmaitości
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 173podobają:)) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 min. góra-dół. A oto gotowe bułeczki, bez dodatków i spulchniaczy. Słonecznik, lub inne ziarno można lekko przyrumienić na suchej, gorącej patelni. A jeżeli masz ochotę zrobić ciasto x 2, aby mieć więcej bułek, to pieczemy obie blachy w 200 ° na termoobiegu
Pasje Jolki
Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową 188Babka bardzo wilgotna, pachnąca budyniem, ajerkoniakiem. Polecam nie tylko na święta! Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, 3/4 szklanki mleka szczypta soli, polewa: kieliszek ajerkoniaku, 6 czubatych łyżek cukru pudru łyżka wody płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Białka(...)drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy po łyżce, dwie, do masy jajecznej, którą mieszamy za pomocą łyżki - najlepiej drewnianej. Gotową masę przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Gdy wystygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy
Lena Gotuje
Sernik morelowy "Jak pszczoły do miodu" 252spadła. Można więc bez obawy włączyć piekarnik i upiec sernik. Serniki piekę zazwyczaj bez spodów, więc masa na nie nie może być zbyt płynna, by nie wyciekła z tortownicy. Dzisiejszy sernik miał być z założenia wyjątkowy, więc użyłam do niego oryginalnego twarogu, w zamian uzyskując ciasto wilgotne i puszyste, czyli takie jak lubię 😊😋 Aby podkreślić jego wyjątkowość, ozdobiłam(...)Wyrównać powierzchnię. Kilka razy uderzyć tortownicą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w masie. Tortownicę włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec 60 - 65 minut. W tym czasie sernik mocno wyrośnie. W pewnym momencie zacznie wystawać z tortownicy. Brzegi będą już wypieczone, więc nie trzeba się tym przejmować . Po upieczeniu sernika, uchylić
Weekendy w domu i ogrodzie
Migdałowo - maślane keto herbatniki 77dziś dla Was w Kronice. Od rana zależało mi na czasie, chciałam zdążyć przed wyjściem z domu ciacha upiec, przestudzić i spakować. Dały radę - ciasto zagniata się szybko, pieczenie to kwestia 11 -12 minut. Doliczyć jedynie trzeba pół godzinne chłodzenie w lodówce, przed rozwałkowaniem. Ale to czas idealny, by zrobić wszystko to, co przed(...)zagniatamy dłonią. Ciasto powinno być miękkie, dość lepkie, tłuste ale zwarte. Wkładamy je na około 30 minut do lodówki, po schłodzeniu powinno bez problemu rozwałkować się - na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy foremką ciasteczka - u mnie niewielkie kwadraciki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 170 stopni
Kronika Piekarnika
Chleb na zakwasie z ziarnami 192gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej(...)jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą. Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym do 220-230 st C przez pierwsze 15 minut na ustawieniu termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec przez kolejną godzinę
Jemy Pijemy
Cytrynowe babeczki i kilka słów o formach do pieczenia 214dzieci i nie tylko J Przepis który nie sprawia żadnych trudności i cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród znajomych , doskonale smakują zarówno z kremem jak i bez. Do pieczenia jak zauważyliście już z pewnością używam zawsze produktów Dr.Oetkera są niezawodne i dla mnie najlepsze na rynku, galaretki czy drożdże nie mają sobie równych(...)piszę to ze szczerego serca, nie jest to wpis sponsorowany. Teraz działa również sklep online gdzie można nabyć solidne, trwałe i wysokiej jakości formy do pieczenia, tortów, ciast, bab, czy muffinek, kolosalnie różnią się od tych najtańszych gdzie po dwóch użyciach i mycia zwyczajnie rdzewiały i nadawały się tylko do wyrzucenia. Te posłużą
Wanilia i Kardamon
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z pistacjami 217dodaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem orzechów. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki jak na typowe kruche ciasto. Po 5-10 minutach ciasto samo praktycznie zacznie się sklejać w całość. Gdy wszystkie składniki będą stanowiły jednolitą masę dodaj orzechy i wsiekaj je w ciasto. Całość zlep w kulę. Dla ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na pół. Uformuj dwa wałki(...)cista, każdy zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez minimum godzinę. Wałki ciasta pokrój na plasterki nie grubsze niż 1 cm. Ułóż uformowane ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C stopni na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut (w zależności od grubości ciastek). Zaraz po ich upieczeniu ciasteczka mogą być
greenscarf
Ciasto orzechowe z brzoskwiniami 160brzoskwiniami, ale jeśli akurat nie mamy ich, to możemy upiec ciasto bez nich. Też będzie pyszne. 100 g miękkiego masła, 120 g cukru, 1 szczypta soli, 3 jajka, 150 g mąki tortowej, 1 opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam cukier waniliowy z kardamonem), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, 100 g zmielonych orzechów włoskich, masło(...)tarta do wysmarowania formy, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 7 – 8 połówek brzoskwiń z puszki, cukier puder do posypania. Formę do pieczenia, o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać byłką tartą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Masło ubić na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian po trochę cukru i po jednym jajku, oraz
królestwo garów
Brownie jaglane z truskawkową polewą 197jogurtu 1/2 szklanki dobrego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut
Moja Mama Gotuje
Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki 271Inne przepisy na ciasta znajdziecie TUTAJ Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki - przepis: Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody 4 dojrzałe i słodkie banany 2 łyżki oleju 4 jaja 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (do gotowania kaszy) Przygotowanie: Kaszą jaglaną gotujemy do miękkości(...)dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są słodkie, to radzę dodać 2 łyżki miodu (ja nie dodawałem). Ja używam do połączenia składników jedynie łyżki, bo ciasto nie potrzebuje całkowicie ubijania, tylko połączenia. Następnie do masy dodajemy przyprawę korzenną, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto
Kuchnia Łukasza
Jagodzianki – drożdżowe bułeczki z jagodami 188dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem. Ciasto podzielić na 10 jednakowych porcji. Natłuszczonymi roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Na cieście kłaść jagody i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem(...)stopni, na około 15 minut. Jeżeli chcemy jagodzianki z kruszonką należy, gdy ciasto będzie rosło, wsypać mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Posmarowane jajkiem bułeczki posypać pokruszoną kruszonką i piec. Gotowe jagodzianki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić bez „omasty”. zastawa
królestwo garów