łyżki masła lub oleju do smażenia (opcjonalnie) Serek, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.) Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem. Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej). (Smażone na każdy sposób są pyszne.) Przygotować polewę. Krówki drobno
Di gotujepuszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik i robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy. UWAGA! Bezy
Moje Słodkie Piekiełkowaniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów
Mania Wypiekaniaprzestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją
Bon Appetit Małgorzatykokosowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. KREM: Budyń ugotować bez cukru na mleku kokosowym według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto: 2 jajka 45 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody(...)bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika w żelu. Masa śmietankowa 150 g śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę
KreatywnePinymałym ogniu w celu odparowania soku- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać - z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie)- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką- drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy(...)niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut- po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa
Smakołyki BerenikiWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy
NA MOIM TALERZUmisce z cukrem i ziarenkami wanilii, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Wlej rozpuszczone masło, śmietanę i 6 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu, całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wlewaj ciasto do wyłożonych papilotkami lub natłuszczonych foremek do muffinek, wypełniając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZnane ciasto Shrek w wersji różowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gram(...)pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm). 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy
cucinarełyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje. Przygotowanie : Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy do masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda, - ile potrzeba masa krówkowa, - ile potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier(...)dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około 20-25 minut - zostawić do do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody mieszając i ostudzić zimną śmietanę ubić
W Mojej Kuchni Lubięwypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 20 dag suchego mielonego maku • 8 dag cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 65 g kaszy manny • 3 jajka • 3 dag stopionego masła • 16 g cukru waniliowego Uwaga: można użyć gotowej masy makowej z puszki Dodatkowo: • ½ tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady(...)łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Mąkę, oba rodzaje cukru, sól wymieszać w misce. Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia
W mojej kuchnipotem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą (na najwyższych obrotach) przez około minutę dodajemy ser, budyń, jogurt i miksujemy już na mniejszych obrotach masę serową wylewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćFormę (ok. 20x30 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Przygotowanym ciastem wykładamy dno blaszki. Warstwa Serowa: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na masę sernikową miksujemy (konsystencja będzie bardzo rzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ). Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 stopni(...)pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej
Słodka StronaOrzechowy chleb Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Składniki 2/3 szklanki mąka kukurydziana 1/3 szklanki mąka ziemniaczana 5 szt jajka 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i kolejno, ciągle ubijając, dodajemy: żółtka, erytrol, przesiane mąki. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w 170 st. C przez
Kucharzycamisce utarłam masło na gładką i puszystą masę. Stopniowo, cały czas ucierając wlewałam mleko. Następnie wsypywałam po łyżce mleko w proszku. Dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej warstwę herbatników. Część masy mlecznej rozsmarowałam na ciastkach. Ułożyłam na niej herbatniki. Kolej na masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgotować w garnku z wodą(...)chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić przez około 3 godziny. Jest wtedy twarde i łatwo się kroi. Smacznego! Polecam bez pieczenia, słodki BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI
potrawyregionalne