ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Mężczyzna Gotuje . Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera :) Zapraszam do pieczenia(...)sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem
My Culinary ArtCiasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko(...)masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia
Aga w kuchniwody beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko razem zgniatamy na jednolite ciasto. Układamy je w formach na tarteletki i wkładamy do nagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się zarumienią wyciągamy je z pieca i studzimy Cytryny sparzymy(...)mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż powstanie gęsty kisiel. Masę zostawiamy do ostygnięcia, gdy będzie już lekko chłodna dodajemy masło i jajka, Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Nakładamy ją po łyżce na gotowe spody Białka ubijamy na sztywno mikserem i dodajemy cukier a na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę układamy na tarteletkach w dowolny sposób, ja wycisnęłam
ciastkarnia na kruchym spodziewysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego(...)masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta
Proste PotrawyLekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu
Kuchnia w czekoladzieSiedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na
Malinowe Pocałunkiogórecznika Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód z ogórecznika zagotowujemy z przyprawą do piernika. Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe(...)drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy pierniczki. Aby zrobić nadziewane wykrawamy kółka, na środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Wstawiamy
mojewypiekiinietylkociastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 gram mąki ziemniaczanej szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym i masą marcepanową. Białka pooddzielać od żółtek i do masy maślanej dodawać(...)soli i cukrem na sztywną masę jak do bez. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy maślanej. Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą(...)dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową. Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbarySzybki torcik bez pieczenia z mascarpone i malinami. Składniki: 500 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Masa malinowa
Bajeczna Kuchniaforma, przez którą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki masy serowej (aby ją zahartować) a następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy dokładnie. Autorka sugeruje, aby użyć do tego koniecznie blendera. Ja pominęłam tę czynność i zmiksowałam masę tylko mikserem. Jeśli jednak chcecie uzyskać aksamitnie gładką fakturę bez grudek to możecie się nim posłużyć. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy
My simple kitchenpojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut. Masa budyniowa 1 puszka ananasów 1 budyń śmietankowy (dałam dwa budynie + 1 szklankę(...)cukru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż piana z wierzchu będzie miała złoty kolor. ananasek
O kuchni z uczuciemKiedyś znalazłam przepis na żurawinowe ciasto. W oryginale dodaje się suszoną żurawinę. Masa wychodzić dość gęsta i trudno było tę żurawinę dobrze w nią wmieszać. Stwierdziłam
Kucharzycaubite to dodajemy je do naszej masy czekoladowej i delikatnie mieszamy aby się wszystko połączyło. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez ok 50 minut . Kiedy ciasto się upiecze zostawiamy do wystudzenia , a następnie dekorujemy je posiekanymi orzechami laskowymi i cukrem pudrem Dwie uwagi: - ciasto ma konsystencję brownie - w czasie pieczenia ciasto urośnie, ale kiedy będzie
Kuchenne Wariacjemleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji Przygotowanie: Masę przygotuj wcześniej, najlepiej rano, a biszkopt upiecz po południu lub pod wieczór. Masa długo tężeje, bo musi najpierw wystygnąć dobrze, a potem albo długo schładzać się w lodówce, bo lejącej nie można dać na biszkopt, albo(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyrównaj. Piecz ok 12 minut
Anioszek w kuchni